Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3540 resultaten


ID: 89964 | Bouwkundig element

Villa De kleine Brink met tuin en boomgaard

Lindendreef 14 (Wemmel)
Zeer ruime villa op onregelmatige plattegrond werd opgetrokken in naoorlogs modernisme, naar ontwerp van architect Jacques Dolphyn uit 1972. De villa is één van zijn meest vooruitstrevende realisaties. Kenmerkend zijn de functionele inrichting en het sober materiaalgebruik. De omringende tuin bestaat uit een door bomen omzoomd grasveld, waarin paadjes van ronde betonnen stapstenen zijn gelegd.


ID: 89980 | Bouwkundig element

Dorpswoning gedateerd 1847 met ommuurde tuin

Steenweg op Merchtem 108 (Wemmel)
Het goed bewaarde pand van 1847, met ommuurde en beboomde achtertuin, is opgevat als een deels witgeschilderd en gecementeerd breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 32801 | Bouwkundig element

Eclectisch villa

Bakkerstraat 11, 55 (Wervik)
Eclectische villa middenin tuin, volgens bouwaanvraag van 1930 en gesigneerd Cnockaert Y. Laag dubbelhuis met verhoogde begane grond onder mansardedak (eterniet, bitume).


ID: 32805 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Busbekestraat 5 (Wervik)
Hoeve met losse bestanddelen van rode baksteen onder pannen zadeldaken, grosso modo L-vormig opgesteld rondom een deels verhard erf met esdoorn en kleine vaalt, gelegen in straatbocht.


ID: 32956 | Bouwkundig element

Hoeve 't Hemelrijk

Dadizelestraat 54 (Wervik)
Semigesloten hoeve uit het begin van de jaren 1920, qua bouwtrant en schikking aansluitend bij de Noord-Franse en Waalse wederopbouwhoeven van het type "cense"; naar ontwerp van architecten M. en E. Boom en O. Moreau van 1920. U-vormige opstelling van toegangspoort en hoevegebouwen rondom een gekasseid erf met boerenhuis ten noorden. Alleenstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Stalvleugel en dwarsschuur.


ID: 32946 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Elst

Geluwesesteenweg 189 (Wervik)
Historische hoeve teruggaand op de heerlijkheid Ter Elst. Semigesloten opstelling van verankerde, bakstenen gebouwen onder kort overstekende zadeldaken, rondom een erf. Ten noorden van het erf, toegangspoort. Korfboogpoort onder bakstenen druiplijstje met centraal Marianisje.


ID: 32824 | Bouwkundig element

Klooster  grauwe zusters franciscanessen

Grauwe Zusterstraat 2, 2B, Speiestraat 23, 23A (Wervik)
Klooster, waarvan de stichting opklimt tot de late 14de eeuw. Bakstenen gebouwencomplex omvattende aan de Grauwe Zusterstraat links klooster en kapel met achterliggende, ommuurde kloostertuin, en rechts klaslokalen en latere uitbreidingen aan de Speiestraat. De huidige gebouwen dateren uit de 19de en 20ste eeuw, namelijk de neoclassicistische kapel werd heropbouwd in 1834, en het klooster omvat een neogotisch hoofdgebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw en vleugels uit de vroege 20ste eeuw, onder andere heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog. Langs beide straten is ook een rest van de voormalige kloostermuur bewaard.


ID: 32831 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Hoogweg 44 (Wervik)
Dieperin gelegen lage boerenarbeiderswoning met voor- en achterliggende moestuin. Mogelijk oorspronkelijk tweegezinswoning, thans stal links + woongedeelte van drie traveeën en één opkamertravee rechts onder overstekend zadeldakop houten modillons. Voornamelijk 19de-eeuws uitzicht, echter met oudere kern.


ID: 32841 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Klijtbosstraat 27 (Wervik)
Wederopbouwhoeve volledig aanleunend bij de regionale 19de-eeuwse hoevebouw, zie opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een begrind erf met bakstenen stoepen en ten zuidoosten toegangshek.


ID: 32871 | Bouwkundig element

Neogotische dekenij

Magdalenastraat 15 (Wervik)
Dekenij van Sint-Medarduskerk naar ontwerp van architect A. Van Assche (Gent) van 1887. Aansluitende tuin.