Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 71924 | Bouwkundig element

Hoeve

Hagendorenstraat 48 (Kinrooi)
Thans U-vormige hoeve met open zijde van het erf naar de straat. De oude kern wordt gevormd door de westvleugel, uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 306244 | Landschappelijk element

Twee opgaande zilverlindes als vredesbomen

Kerkstraat (Kinrooi)
Tegenover de kerk van Kessenich staat een oorlogsgedenkteken, geflankeerd door twee opgaande zilverlindes (Tilia tomentosa). Deze vredesbomen staan in een plantsoen, aan de voet van de motte.


ID: 71929 | Bouwkundig element

Sint-Marcoenkapel

Kloosterstraat (Kinrooi)
Rechthoekige kapel van één travee onder zadeldak. Gecementeerde baksteenbouw, door middel van een gevelsteen boven het portaal gedateerd: 1827.


ID: 73182 | Bouwkundig element

Ommuurde tuin van de verdwenen pastorie

Maasstraat 20 (Kinrooi)
Fragmentair bewaard deel van de vroegere omheiningsmuur met toegangshek van de verdwenen pastorie van Sint Servatius. In de voormalige pastorietuin bleven mogelijk twee opgaande bomen van de vroegere tuinaanleg bewaard.


ID: 72250 | Bouwkundig element

Hoeve Slichtenhof

Slichtestraat 5 (Kinrooi)
Gaaf bewaarde, L-vormige hoeve, op een gevelsteen gedateerd 1841, doch met oudere kern. Reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1771-77 als langgestrekte hoeve met nok loodrecht op straat. In het derde kwart van de 19de eeuw werd een losstaand dienstgebouw toegevoegd. Ten oosten aan straatzijde, met meidoorn omhaagde moestuin en boomgaard.


ID: 308062 | Landschappelijk element

Venlosesteenweg met wegbeplanting

Venlosesteenweg (Kinrooi), Venlosesteenweg (Maaseik)
De steenweg N78 loopt van aan de grens met Nederland in Kinrooi naar het zuidwesten tot Vroenhoven. De aanleg van deze rechte steenweg gebeurde onder het bewind van Napoleon in de periode 1812-1813. Langs de Venlosesteenweg zijn nog relicten van de oorspronkelijke wegbeplanting met opgaande zomereiken aanwezig.


ID: 88668 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Weertersteenweg 345 (Kinrooi)
In 1910 wordt een nieuwe kapel gebouwd naar ontwerp van J. Stals. Bakstenen gebouw van twee traveeën onder zadeldak.


ID: 88670 | Bouwkundig element

Pastorie van de Sint-Leonardusparochie

Weertersteenweg 365 (Kinrooi)
Pastorie, gebouwd in 1868 naar ontwerp van H. Jaminé. Alleenstaand breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak.


ID: 135390 | Landschappelijk geheel

Scheldemeersen tussen Bevere, Petegem en Melden en de kouter van Petegem

Berchem (Kluisbergen), Melden, Oudenaarde (Oudenaarde), Elsegem, Petegem-aan-de-Schelde (Wortegem-Petegem)
Het gebied 'Scheldemeersen tussen Bevere, Petegem en Melden en kouter van Petegem' omvat de Klooster- en Muurkouter, het domein van het oude en nieuwe kasteel van Petegem, de Schelde- en Meldenmeersen en de dorpskern van Melden. Deze laatste bevindt zich op de steilrand van de vallei van de Schelde. Aan de kant van Petegem valt de steilrand op omdat hij de grens vormt tussen de meersen en de Kloosterkouter van Petegem. De meersen liggen onder grasland en worden door een grachtenstelsel afgewaterd. Midden het meersengebied, ongeveer parallel aan de Schelde, loopt in de Scheldemeersen de Rietgracht of Coupure.


ID: 135391 | Landschappelijk geheel

Vlaamse Ardennen van Koppenberg tot Kluisberg

Berchem, Kwaremont, Ruien, Zulzeke (Kluisbergen), Etikhove, Nukerke (Maarkedal), Melden (Oudenaarde), Ronse (Ronse)
De ‘West-oostelijke heuvelkam’ strekt zich in dit gebied uit vanaf het Kluisbos (Kluisbergen) over de kam van Heynsdale (met Heynsdalebos), de Hotond (met Hotondbos-Scherpenberg), de heuvelkam van de Zandstraat en van de Ommegangstraat tot Bois Joly (Ronse). De zone ‘Plateaurand’ sluit aan bij de Pleistocene Scheldevallei en vormt een overgang naar de West-oostelijke heuvelkam. Tot deze fysische entiteit behoren onder andere het Koppenbergbos en het Elenebos. Het gebied ‘Kwaremont en omgeving’ betreft de dorpskern van Kwaremont, de Paterberg en Waaienberg, en ook het Feelbos, Beiaardbos en Ingelbos. Tot het pleistocene Scheldeterraslandschap van Berchem-Melden behoren ‘Paddenbroek’ en ‘Waarde’. Het betreft laaggelegen, natte tot vochtige grasland- en moerasgebieden.