Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4552 resultaten


ID: 300879 | Landschappelijk element

Twee welkomstlindes bij de Onze Lieve Vrouw ten Steenkapel

O.L.V. ten Steenstraat (Tienen)
Aan het begin van de toegangsweg naar de Onze-Lieve-Vrouw ten Steenkapel staan twee welkomstlindes van circa 1875.


ID: 130947 | Landschappelijk element

Drie opgaande linden bij wegkruis Lieve Heerken

Oorbeeksesteenweg (Tienen)
Twee zwaar ontwikkelde opgaande winterlinden en een derde recente toevoeging van Hollandse linde staan bij een wegkruis. De kruisbomen tevens ook kruispuntbomen bevinden zich op de plaats waar de Begijnenstraat uitkomt op de Oorbeeksesteenweg. Het ensemble van kruis met kruisbomen staat gekend onder de naam Lieve Heerken.


ID: 131383 | Landschappelijk element

Kasteeldreef van opgaande zomerlinden Kasteel van Oorbeek

Oorbeeksesteenweg 199 (Tienen)
De monumentale dreef naar het kasteel van Oorbeek bestaat uit in hoofdzaak zomerlinden. Twee lijnaanplantingen van telkens 32 posities. Op het ogenblik van de inventarisatie waren er maar twee verdwenen posities. Drie bomen werden ingeboet waarvan twee winterlindes en één zomerlinde. Bij het begin van de kasteeldreef staat er aan de oostzijde één zomereik, alle andere dreefbomen zijn zomerlinden. In totaal telt de dreef 58 zomerlindes van dezelfde generatie met een gemiddelde stamomtrek van 252 cm, de zwaarste exemplaren hebben stamomtrekken van 327 en 315 cm. Het is een zeer mooi uitgegroeide, volledige en representatieve lindendreef.


ID: 302396 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoogstamboomgaarden met woning en bedrijfsgebouwen

Sint-Genovevaplein 1 (Tienen)
De site is gelegen in de dorpskern van Oplinter, in het noordwesten van de geografische streek (droog) Haspengouw, die gekend is als de grootste fruitstreek van het land. Het geheel van woning, bedrijfsgebouwen, nutstuin en boomgaarden bevindt zich langs het Sint-Genovevaplein. Vooraan staat de fruittelerswoning met flankerende bedrijfsgebouwen uit eind 19de eeuw die via een kleine sier- en de nutstuin verbonden is met de deels ommuurde hoogstamboomgaard. Hierachter bevindt zich de ruime, grotendeels omhaagde weideboomgaard.


ID: 131151 | Landschappelijk element

Japanse Notenboom

Veldbornstraat 5 (Tienen)
Tuin van 12 are achter een rijhuis in het stadscentrum met één van de oudste ginkgo's van België, vermoedelijk aangeplant aan het einde van de jaren 1760.


ID: 307971 | Landschappelijk element

Plataan als hoekboom

Neerrepen (Tongeren)
Op de grens van het Kolmontbos met het aanpalend weiland staat vlakbij de beek een driestammige plataan. De omtrek gemeten op 50cm hoogte bedraagt 503cm en de afzonderlijke stammen meten 250, 219 en 125cm. De plataan markeert de hoek van twee kadastrale percelen zoals reeds zichtbaar op het primitief kadasterplan opgesteld in de periode 1840-1843.


ID: 307973 | Landschappelijk element

Rij knothaagbeuken op talud

Neerrepen (Tongeren)
In Kolmontbos staat in het oosten aan de bosrand een rij van 15 haagbeuken op een talud. Het gaat om voormalige knotbomen die zijn uitgegroeid na het staken van het knotbeheer. De kaphaag markeert de historische grens van een kadastraal perceel en geeft de historische bosgrens aan die is vervaagd. 


ID: 307194 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik

Overrepen (Tongeren)
De ruïne van de burcht van Kolmont is toegankelijk van op de Burchtstraat via een rechte toegangsweg die leidt naar een onderbreking in de burchtwal. Rechts hiervan staat op een kleine heuvel een imposante zomereik.


ID: 307195 | Landschappelijk element

Plataan in zichtas Kasteel Kolmont

Overrepen (Tongeren)
Ten zuiden van Kolmontbos staat op de oever van de Fonteinbeek een indrukwekkende plataan. De opgaande boom maakt deel uit van de parkaanleg bij het kasteel van Kolmont en werd aangeplant in de zichtas van het kasteel.


ID: 307196 | Landschappelijk element

Knotbomenrij met es en haagbeuk

Overrepen (Tongeren)
Het bos van Kolmont grenst in het noordwesten aan een weideboomgaard met een poel. Ter hoogte van de poel wordt de bosgrens gemarkeerd door een rij voormalige knotbomen. De rij bestaat uit drie lage geknotte essen, een vijftal knothaagbeuken en drie sterk uitgegroeide haagbeuken die vrij hoog werden geknot. Deze bomen staan op een boswal, vermoedelijk een relict van een oude wal die de grens van het bos markeerde.