Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7124 resultaten


ID: 135114 | Landschappelijk geheel

Broekelei

Keerbergen (Keerbergen)
De Broekelei, gelegen tussen Keerbergen en Rijmenam, ten noorden van de Dijle, is een paleomeander, gevormd door de Dijle. Sinds de 12de eeuw was de abdij van Grimbergen de belangrijkste grondbezitter. Twee zandige ophogingen, donken (Duivebergen en Kerkebergen), liggen in of net buiten de meander. De dalweg van de meander bestaat uit zeer natte kleibodems, waarop de mens aanvankelijk een beemdenlandschap ontwikkelde, dat in de 20ste eeuw voor de oprukkende populierenteelt plaats moest ruimen.


ID: 134507 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa met tuin

Haachtsebaan 85 (Keerbergen)
Villa gebouwd in de jaren 1870 door de familie Van Langendonck. In 1928 verbouwd tot hotel, met uitbreiding op gelijkvloers. De tuin met enkele merkwaardige oude bomen is nu gemeentepark. Sinds 1981 ingericht als heemkundig museum; in de tuin werden in dat kader een lemen Kempische schuur en een kapel heropgebouwd.


ID: 134508 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Les Mélèzes met tuin

Haachtsebaan 96 (Keerbergen)
'Les Mélèzes', in 1924 gebouwd door de familie Van Langendonck, was de eerste grote villa in Keerbergen, qua stijl zwemend naar de cottage maar zonder pseudovakwerk. Ze is een belangrijke getuige van het prille begin van het verblijfstoerisme in Keerbergen. Tuin van 35 are, diverse bomen en struiken uit de oorspronkelijke aanleg.


ID: 300123 | Landschappelijk element

Opgaande notelaar nabij de Oude Hansbrug

Hansbrug 35 (Keerbergen)
Achter in de tuin van een woning, gelegen nabij de Oude Hansbrug, staat een mooi uitgegroeide notelaar. De boom heeft een omtrek van 3 m (op 50 cm hoogte) en behoort daarmee tot de dikste notelaars in Vlaanderen.


ID: 306327 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Borgstraat, Dorpsstraat (Kinrooi)
Op het pleintje ter hoogte van de Dorpsstraat en de Borgstraat in Kessenich staat een opgaande linde. Deze boom is in 1985 aangeplant als vredesboom, ter vervanging van de oorspronkelijke vredeslinde uit 1922.


ID: 308398 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkapel met opgaande lindes

Dikke Linde, Landweg (Kinrooi)
Op het kruispunt van de Dikke Linde en de Landweg staat een kapel uit midden 19de eeuw gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand, omringd door vier lindebomen. De straatnaam verwijst naar de Dikke Linde die hier volgens een oud volksverhaal vroeger gestaan heeft.


ID: 73141 | Bouwkundig element

Betonnen kruis

Dwarsstraat (Kinrooi)
Betonnen kruis met gietijzeren crucifix van 1923, omgeven door drie linden, op de hoek met de Torenweg.


ID: 71924 | Bouwkundig element

Hoeve

Hagendorenstraat 48 (Kinrooi)
Thans U-vormige hoeve met open zijde van het erf naar de straat. De oude kern wordt gevormd door de westvleugel, uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 306244 | Landschappelijk element

Twee opgaande zilverlindes als vredesbomen

Kerkstraat (Kinrooi)
Tegenover de kerk van Kessenich staat een oorlogsgedenkteken, geflankeerd door twee opgaande zilverlindes (Tilia tomentosa). Deze vredesbomen staan in een plantsoen, aan de voet van de motte.


ID: 71929 | Bouwkundig element

Sint-Marcoenkapel

Kloosterstraat (Kinrooi)
Rechthoekige kapel van één travee onder zadeldak. Gecementeerde baksteenbouw, door middel van een gevelsteen boven het portaal gedateerd: 1827.