Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4334 resultaten


ID: 75824 | Bouwkundig element

Brouwerswoning met bedrijfsgebouwen

Markt 3 (Retie)
Vrijstaand herenhuis met neoclassicistische voorgevel, alsook gebouwen van voormalige brouwerij/mouterij.


ID: 75832 | Bouwkundig element

Typische dorspwoning

Molenstraat 2 (Retie)
Eertijds schrijnwerkerij en winkel, momenteel ingericht als café, van circa midden 19de eeuw.


ID: 75856 | Bouwkundig element

Dorpswoning met smidse

St. Martinusstraat 38 (Retie)
Dorpswoning van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, eertijds met smidse in de twee rechter traveeën, circa 1914.


ID: 75858 | Bouwkundig element

Zuivelfabriek Sint-Martinus SM

St. Martinusstraat 57 (Retie)
Complex geheel van bakstenen bedrijfsgebouwen met variërende hoogte onder overwegend platte daken, opklimmend tot het tweede kwart van de 20ste eeuw.


ID: 75867 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Watermolen en omgeving

Watermolen (Retie)
Graanwatermolen, type onderslagmolen, gelegen op de zuidelijke arm van de Witte Nete die op deze plaats over een beperkte afstand in twee rivierarmen is vertakt. Molenvijver ten westen van de molen.


ID: 135380 | Landschappelijk geheel

Kanne met het plateau van Caestert, de Tiendeberg en de Muizenberg

Kanne, Vroenhoven (Riemst)
Kanne is gelegen aan de benedenloop van de Jeker, die enkele kilometers verder in de Maas uitmondt. Het Jekerdal, evenals het in 1930-34 aangelegde Albertkanaal, is er diep in het substraat ingesneden, waardoor zeer steile hellingen voorkomen. Tussen de Jekervallei en de Maasvallei is de Sint-Pietersberg gelegen waarvan het landschappelijk meest gave deel het plateau van Caestert is.


ID: 135342 | Landschappelijk geheel

Mergelgroeven van Val-Meer en Zichen-Zussen-Bolder

Millen, Valmeer, Zichen-Zussen-Bolder (Riemst)
De van oudsher geconcentreerde hoopdorpen, bestaande uit woningen en boerderijen rond de kerk, groeiden hier aaneen tot de straatdorpen Val-Meer en Zichen-Zussen-Bolder. In elke dorpskom bevinden zich vierkanthoeven, waarvan de gevels - zoals ook van vele andere gebouwen - geheel of gedeeltelijk in streekeigen mergelzandsteen zijn opgetrokken. Zij benadrukken het landelijke en streekeigen karakter van het dorpsbeeld, traditioneel bepaald door landbouw en mergelwinning. Achter de boerderijen liggen de weilanden, vaak ingenomen door boomgaarden. Daarrond ontplooit zich een glooiend openfield-landschap, gekenmerkt door akkerbouw. De mergelgroeven situeren zich vooral in Val, Zichen en Zussen en gaan terug tot de Gallo-Romeinse tijd. Nu vormen het ingewikkelde gangenstelsels die zich ver onder de grond uitstrekken.


ID: 308564 | Landschappelijk element

Ondergrondse mergelgroeve Grote Berg

Zichen-Zussen-Bolder (Riemst)
De groeve is ontstaan door ontginningen van mergelstenen vanaf de 14de eeuw. In de Grote Berg in Zussen is het ontginningslandschap bijzonder goed bewaard gebleven. Op de ondergrondse muren en plafonds bevinden zich talloze teksten en afbeeldingen van de ontginningsperiode en later, die een bijzondere inkijk bieden in het leven van de mensen in Riemst door de eeuwen heen. Er zijn veel sporen van het latere gebruik van de groeve zoals voederbakken, vuurplaatsen, … Deze groeve is bovendien bijzonder omdat het een geheel is van verschillende stelsels die via verschillende toegangen en door verschillende eigenaren ontgonnen is.


ID: 106876 | Bouwkundig element

Avergat

Avergat (Riemst)
Het Avergat is de oeroude naam van de dalwand en de aan de voet ervan lopende straat, begrensd door de zogenaamde Mosserdel en Susserdel.


ID: 201160 | Bouwkundig element

Smidse Bogman

Avergat (Riemst)
Huis met smidse Bogman, deels onder zadeldak; deels onder lessenaarsdak. Gebouwd in mergel.