Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4024 resultaten


ID: 38737 | Bouwkundig element

Neogotische processiekapel

Latemstraat (Sint-Martens-Latem)
Neogotische processiekapel van 1839, ingeplant bij het vijvertje op de tweesprong Latemstraat en Burgemeesterstraat, vermoedelijk oorspronkelijk een dries, de eerste dorpskom van Latem.


ID: 38797 | Bouwkundig element

Klooster en meisjesschool

Philippe de Denterghemlaan 7 (Sint-Martens-Latem)
In 1865, bouw van een nieuwe school en het klooster naar ontwerp van architect Bordieux. Kloostergebouw: bakstenen gebouw op kruisvormige plattegrond, opgetrokken in een eerder landelijke villastijl met twee bouwlagen en overstekend schilddak afgezoomd met houten windveren. Rechts aanleunende klaslokalen van één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 14935 | Bouwkundig element

Psychiatrische inrichting Sint-Lucia

Ankerstraat 91 (Sint-Niklaas)
Complexe gebouwengroep, in de loop der jaren steeds verder uitgebreid door nieuwe vleugels rond een groot aantal binnenkoeren. Van de oorspronkelijke gebouwen van de psychiatrische inrichting zijn volgende gebouwonderdelen nog bewaard: het kloostergebouw van 1843 ten oosten van een vierkante binnenkoer, de vleugels ten noorden en zuiden van deze binnenkoer en de toegang ten westen, de kapel van de Heilige Philippus Nerius van 1852 en de Heilig Hartkapel uit eind 19de eeuw.


ID: 14940 | Bouwkundig element

Brouwerij De burgersvrienden

Antwerpse Steenweg 193 (Sint-Niklaas)
Empire-getint hoekhuis met zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met verhoogde begane grond met eertijds beluikte rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels.


ID: 15271 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Andreas en Gislenus

Belseledorp (Sint-Niklaas)
Dorpskerk met ingewikkelde bouwgeschiedenis in kern opklimmend tot de 13de eeuw. Georiënteerde gotische kruiskerk met ingebouwde westelijke toren en polygonaal koor; rechthoekige bergplaats in noordoostelijke oksel, dito sacristie in zuidoostelijke oksel.


ID: 15293 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hof van Belsele

Belseledorp 108-110, 114-120, Kasteeldreef 13-17 (Sint-Niklaas)
Kasteeldomein Hof van Belsele of Bisschoppelijk kasteel, rustoord voor priesters, in de 18de eeuw aangekocht door bisschop Maximiliaan van der Noot, die het in 1754 gedeeltelijk herbouwde. In 1904 grotendeels verbouwd en met verschillende andere gebouwen uitgebreid door bisschop Antonius Stillemans naar ontwerp van architect Stephan Mortier. Het geheel bestaat uit een kasteel met voormalig koetshuis en hovenierswoning. Bij het landhuis horen ook enkele grote burgerhuizen. De gebouwen zijn gelegen in een uitgestrekt, omgracht park met monumentale bomen, grasvelden, vijver, moestuin. Langs wandelpaden zijn verschillende specimina van kleinarchitectuur aanwezig.


ID: 301488 | Bouwkundig element

Jongensschool Sint-Jozef-Klein-Seminarie en omgeving

Collegestraat, Paul Snoekstraat, Rich. Van Britsomstraat (Sint-Niklaas)
De omgeving van de jongensschool Sint-Jozef-Klein-Seminarie omvat onder meer de school met Sint-Antoniuskerk, de burgerhuizen van de Collegestraat aan de pare zijde en enkele stadswoningen aan de onpare zijde, en de stadsschouwburg.


ID: 15060 | Bouwkundig element

Jongensschool Sint-Jozef-Klein-Seminarie

Collegestraat 29-31 (Sint-Niklaas)
Ontstaan als klooster der paters recolletten die zich in 1689 te Sint-Niklaas vestigden. Jongensschool, bestaande uit kapel, kloosterpand, hoofdgebouw, feestzaal en uitgestrekte vleugels met klaslokalen.


ID: 15375 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Catharina

Dries (Sint-Niklaas)
Ruime driebeukige kerk uit de 17de, 18de en 19de eeuw, met kern uit het einde van de 13de eeuw. Omringd door het kerkhof met arduinen hekpijlers uit de tweede helft van de 18de eeuw. Op de noordwestelijke hoek, een oorlogsgedenkteken.


ID: 135225 | Landschappelijk element

Dries van Sinaai

Dries (Sint-Niklaas)
Sinaai is het prototype van een centrumdorp dat zich centrifugaal vanuit het dorpsplein met kerk en schepenhuis heeft ontwikkeld. De dorpskom wordt bepaald door een rechthoekige structuur van het kerkhof en de dries, welke reeds in 1219 is aangelegd. Centraal op de dries staan een imposante solitaire eik, waarschijnlijk een vrijheidsboom.