3540 resultaten
ID: 85154 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Lambroekstraat 88A (Wetteren)
Het huidige achterin gelegen kasteel met neoclassicistisch voorkomen werd in 1909 opgetrokken naar ontwerp van architect Stephan Mortier uit Gent. Gelegen binnen een park en toegankelijk via een brede toegang en lange oprit met dreefallures. Centraal L-vormig hoofdvolume van negen traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak met gebogen dakkapellen. Aan weerszijden van het voorplein: gespiegelde lage zijvleugels van één bouwlaag onder leien schilddaken evenals het hoofdgebouw van gewitte baksteen met gele omlijstingen en pilasters.
ID: 84999 | Bouwkundig element
Markt 18 (Wetteren)
De huidige achterin gelegen dekenij, met classicistisch voorkomen is ingeplant op een historische site waar volgens de literatuur reeds in de 17de eeuw een pastorie was. Het bestaande gebouw klimt in kern zeker op tot de tweede helft van de 18de eeuw. De pastorie werd gedurende de 19de eeuw op verschillende tijdstippen verhoogd, vergroot en verbouwd. Door de aanleg van een tuin, vermoedelijk in de tweede helft van de 19de eeuw, verkreeg men een fraai ingekleed zicht op de Scheldevallei.
ID: 85044 | Bouwkundig element
Parklaan 4A-B (Wetteren)
De voormalige hovenierswoning, in de zuidoostelijke hoek van het domein is in 1861 gebouwd. Aanvankelijk bestemd als hovenierswoning, remise en paardenstal, nu omgevormd tot meergezinswoning. Woning met U-vormige aanleg van één bouwlaag onder mansardedak. Centraal naar hekwerk en tuin georiënteerde grote koetspoorten verbouwd tot vensters.
ID: 85071 | Bouwkundig element
Stationsstraat 48-50 (Wetteren)
Herenhuis met aanhorigheden, ommuurde tuin, hekwerk en bomenbestand beschermd als monument. Beeldbepalende woning gebouwd in 1867 naar ontwerp van Ferdinand De Noyette in eclectische stijl met kenmerken uit de neorenaissance-stijl.
ID: 85079 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Ten Ede Dorp 1 (Wetteren)
In 1893 werd besloten een nieuwe pastorie te bouwen volgens het ontwerp van architect Joseph De Bosscher. Pastorie met dubbelhuisopstand van twee bouwlagen en vijf traveeën onder leien schilddak in beboomde en beplante tuin en afgesloten door laag muurtje links overgaand in de oudere hogere tuinmuur.
ID: 85128 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Wegvoeringstraat 308 (Wetteren)
Het Provinciaal domein Den Blakken omvat de villa Den Blakken, tijdens het interbellum gebouwd in in 1930-1931 naar ontwerp van Adolphe Staatje. Grote villa in cottage- of Normandische stijl met verspringende volumes van één en twee bouwlagen onder zeer steil snijdend schilddak en lagere zadeldaken met verschillende nokhoogtes en diverse dakkapellen. Het provinciaal domein omvat verder enkele thematuinen en arboretum ontworpen door Wim Vidts en een stuifduinengebied als één van de best bewaarde relicten van dergelijke duinen langs de Schelde. Dit duinengebied wordt gekenmerkt door de vele hakhoutstoven en enkele heiderelicten.
ID: 71098 | Bouwkundig element
Lauwestraat 168-170 (Wevelgem)
De hoevegebouwen vormen het voormalige neerhof van de verdwenen Guldenbergabdij. De omwalde hoeve wordt omgeven door een ommuurde moestuin en weilanden. 18de-eeuwse hoevegebouwen met gesloten opstelling op rechthoekige plattegrond. Lange oostelijke erfoprit afgezoomd door platanen en gemarkeerd door eenvoudig poortgebouw onder pannen zadeldak.
ID: 71805 | Bouwkundig element
Maurits Lauwersplein 4 (Wevelgem)
Pastorie Wijnberg, naar ontwerp van Dom Hans van der Laan en Jozef Lietaert, in dezelfde stijl opgetrokken als de Wijnbergkerk. Ommuurde pastorietuin.
ID: 71212 | Bouwkundig element
Nieuwstraat 96 (Wevelgem)
Sobere art-decovilla opgetrokken in de jaren 1920 in opdracht van Oscar Debrabandere. Gelegen te midden van beboomde tuin, aan de straat afgezet door haag en rechte recente smeedijzeren poort tussen bakstenen pijlers. Poort met verguldwerk. Twee recente door leeuwen gedragen wapenschilden, onder meer van de gemeente Wevelgem.
ID: 71291 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Vanackerestraat 16 (Wevelgem)
Huidig gemeentehuis, ook het kasteel genoemd, in 1894-96 gebouwd als woonhuis door de familie Jules Vanackere-Van der Mersch. Kasteel gelegen in park met vijver, oud bomenbestand, lovergang in beuk, twee tuinpaviljoentjes waarvan één met ijskelder. Geheel aanvankelijk afgesloten door ijzeren hekken, thans enkel nog bewaard aan de linkerzijde van het gebouw. Conciërgewoning op het domein.