Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 88323 | Bouwkundig element

Herenhuis

Vlamingstraat 15 (Oostkamp)
Inwaarts gelegen woning en garage in historiserende stijl gebouwd door dokter Jozef Ghesquière in 1905 en in 1919 achteraan uitgebreid. In een tuin gelegen woning, op typische wijze gebouwd in een combinatie van verankerde, licht oranje baksteen en natuursteen voor de plint en sierelementen. Voortuin van de straat afgescheiden door een halfhoge bakstenen muur waarop octagonale pijlers staan die zijn afgedekt door afgeronde, arduinen dekstenen. Tussenin telkens een smeedijzeren hekken. Dito toegangshekken.


ID: 88075 | Bouwkundig element

Hoeve

Vliegweg 24 (Oostkamp)
Hoeve daterend van circa 1800, bestaande uit een loodrecht op de straat geplaatst boerenhuis en een ten zuiden gelegen schuur/stalvolume dat langs de straat staat. Erftoegang via ijzeren hekken tussen twee vrij imposante, witgeschilderde, bakstenen pijlers met een zwart gepekte plint en met piramidale bekroningen.


ID: 88324 | Bouwkundig element

Openbare begraafplaats

Vrijgeweidestraat (Oostkamp)
Openbare begraafplaats toegankelijk via een hekken tussen twee betonnen pijlers. Kleine begraafplaats, omgeven door een halfhoge haag, aangelegd in 1938 na het ontstaan van de nieuwe Ruddervoordse parochie, toegewijd aan de Heilige Godelieve en in de jaren 1940. Centraal middenpad aan het einde gedomineerd door een herdenkingskruis voor de pastoor-stichter van de Sint-Godelieveparochie..


ID: 88088 | Bouwkundig element

Hoeve Rietdam

Wilgenbroekstraat 56 (Oostkamp)
19de-eeuwse hoeve met rijke historische geschiedenis. In 1898 worden de huidige hoevegebouwen gebouwd; bouw van het huidige woonhuis op de plaats van het bakhuis, afbraak van de landgebouwen en bouw van de huidige schuur en stal aan de straatkant. Met de bouw van de huidige hoevegebouwen verdwijnt de omgevende gracht.


ID: 87640 | Bouwkundig element

Historische hoeve met losse bestanddelen

Aardemolenstraat 2 (Oostrozebeke)
Historische hoeve met losse bestanddelen gelegen aan de Hoogleenbeek. De hoeve is gebouwd volgens een opperhof-neerhofstructuur met omwald opperhof. Pachthoeve van de familie de Plotho, baronnen van Ingelmunster en vanaf 1585/1598 tot 1795 dorpsheren van Oostrozebeke.


ID: 87739 | Bouwkundig element

Goed ter Priems

Ooigemstraat 8 (Oostrozebeke)
Historische, omwalde hoeve met losse bestanddelen met opperhof-neerhofstructuur.


ID: 87781 | Bouwkundig element

Voldershof

Ter Priemstraat 2 (Oostrozebeke)
Hoeve met losse bestanddelen. Bebouwing reeds aanwezig op het primitief kadasterplan (circa 1830), op dat ogenblik verpacht aan de "kinderen Devolder". Gebouwen gegroepeerd rond een onverhard (deels gras en deels grint) erf, toegankelijk via een met grint bedekte oprit. Toegankelijk via een gietijzeren hekken, gevat in witbeschilderde bakstenen pijlers. Kapelletje in rechterpijler met Mariabeeld in rondboognis met zwartbeschilderde bakstenen omlijsting.


ID: 134074 | Landschappelijk element

Restant van de tuin van de notariswoning Wijnants

Marktstraat 1, 5 (Opwijk)
Notariswoning in eclectische stijl gebouwd in 1908 naar ontwerp van architect Jean Rosschaert; vrijstaande villa omgeven door tuin in landschappelijke stijl van 53 are, grotendeels vernietigd, slechts enkele relicten (onder meer bruine beuken).


ID: 212289 | Bouwkundig element

Notariaat en notariswoning Wijnants

Marktstraat 1, 5 (Opwijk)
Eclectisch gebouw met vooraan de woning, en ten zuiden aansluitend het notariaat, beeldbepalende ligging, volgens kadaster in gebruik genomen in 1909, ontworpen door architect J. Rosschaert.


ID: 42675 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan Evangelist met kerkhof

Haasroodsestraat 72 (Oud-Heverlee)
Classicistisch gebouw opgetrokken uit baksteen en Gobertange, plechtig ingezegend in 1792 en ingeplant op een lichte verhevenheid. Ten noorden ligt het bijhorende kerkhof.