Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4024 resultaten


ID: 15053 | Bouwkundig element

Sint-Antoniuskapel, omgevormd tot winkel

Knaptandstraat 115 (Sint-Niklaas)
Wegens de bouw van de nabijgelegen Sint-Jozefkerk, verkocht op 25 maart 1880 aan L. De Mey, vader van de landschapsschilder Jos. De Mey, en aangepast tot winkel.


ID: 15106 | Bouwkundig element

Klooster en school der broeders hiëronymieten

Kroonmolenstraat 4, Nieuwstraat 75, 91 (Sint-Niklaas)
Klooster en school, in 1826 gesticht als jongensweeshuis. Indrukwekkende gebouwengroep op complexe plattegrond, systematisch gegroeid en uitgebreid door toevoeging van onder meer een kosteloze school gesticht in 1840, en een krankzinnigeninrichting gesticht in 1849.


ID: 15076 | Bouwkundig element

Sint-Lodewijkshospitaal

Lodewijk De Meesterstraat 5 (Sint-Niklaas)
Circa 1867 opgericht door het bestuur der burgerlijke godshuizen als modelinrichting van de tijd en bediend door de Liefdezusters van de Verrezen Zaligmaker uit de Hospitaalstraat.


ID: 15113 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Bijstand der Christenen

Onze-Lieve-Vrouwplein 33 (Sint-Niklaas)
Niet georiënteerde driebeukige kruiskerk in neoromaanse stijl, na een uitgebreide reeks voorontwerpen, uiteindelijk op 25 november 1841 aangevat naar ontwerp van de Gentse architect Louis Roelandt.


ID: 15342 | Bouwkundig element

Rusthuis

Pastorijstraat 52 (Sint-Niklaas)
Hoofdgebouw aan de straat in decoratieve baksteenarchitectuur uit het derde kwart van de 19de eeuw; negen traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 15137 | Bouwkundig element

Meisjesschool Onze-Lieve-Vrouw Presentatie

Plezantstraat 135 (Sint-Niklaas)
Door de gestadige aangroei van de schoolbevolking breidde de school uit tot een complex geheel met verschillende vleugels van drie bouwlagen rond rechthoekige binnenkoeren. Vermeldenswaardige gebouwen: hoofdgebouw, kapel, tuinpaviljoen, huishoudschool en handelsschool.


ID: 15184 | Bouwkundig element

Moederklooster van de zusters jozefienen

Rich. Van Britsomstraat 19 (Sint-Niklaas)
Moederklooster van de congregatie der zusters jozefienen, bestaande uit woonhuis en kapel. Het woonhuis is een statig herenhuis in neorenaissancestijl, met kleine voortuin aan de straatkant, in 1878 gebouwd naar ontwerp van architect Fr. Smet. Rechts van het woonhuis strekt zich een ruime kapel uit, in 1936 gebouwd.


ID: 15401 | Bouwkundig element

Kapel van klooster van Maria Reparatrix

Sinaaidorp 7 (Sint-Niklaas)
Neogotische kapel uit 1899 met eenbeukige ruimte van vijf traveeën en polygonale erkervormige toren met ingesnoerde naaldspits. Achterliggende ruime tuin uit met onder meer vijver en monumentale bomen.


ID: 15345 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-ten-Bos

Ten Bos 1 (Sint-Niklaas)
Georiënteerde pseudobasiliek omringd door het grotendeels verhard dorpsplein, voorheen kerkhof. Op 16 april 1792 begon de afbraak van de oude kerk. Het nieuwe kerkgebouw was eind oktober 1793 volledig afgewerkt. De plattegrond ontvouwt een driebeukige transeptloze kerk met half ingebouwde westelijke toren en halfrond gesloten koor; in de oksels, vierkante bergplaats en rechthoekige sacristie.


ID: 15219 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Halle

Tereken (Sint-Niklaas)
Ruime bakstenen kapel van 1814 op rechthoekige plattegrond en afgedekt door een zadeldak met open dakruiter boven de voorgevel.