Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4552 resultaten


ID: 17048 | Bouwkundig element

Herberg

Gouden-Hoofdstraat 2 (Veurne)
Vermoedelijk voormalige herberg volgens puilijst met spoor van verdwenen uithangbord. Type afspanning van herberg met achterliggend schuurtje en kleine stal. Alleenstaand hoekhuis bij Boonakkerstraat.


ID: 16989 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hondschootebaan 15 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom deels begraasd, deels met bakstenen verhard erf met vaalt. Ten noordwesten achter het boerenhuis; moestuin met bakstenen voetpad en doornhaag rechts, en deels met knotwilgen afgezoomde rest van omwalling. Laatst genoemde sloot volgens bewoners eertijds aan bij omwalling van kleine weide. Zuidoostelijke erfzijde; lage gebouwtjes (20ste eeuw). Onverharde erfoprit tussen weiland.


ID: 16990 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Eikenbrand

Houtemstraat 24 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde 18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag rondom onverhard erf; bakstenen stoep voor de stalvleugel; recent met schorren' verharde stoep voor het boerenhuis. Schuur als blikvanger vanaf straat wegens monumentale bedaking. Mooie inplanting midden weiland met een rij eiken, zie benaming, ten noordwesten; met wilgen afgezoomde rest van omwalling ten zuidoosten; ten zuidwesten en ten noordwesten, bewaarde wilgenrij nog verwijzend naar het beloop van de gedempte omwalling.


ID: 16883 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Omwalde hoeve Torreelen

Houtemstraat 30 (Veurne)
Voormalig leenhof van de burcht van Veurne. Boerenburgerhuis op omwalde en met knotbomen afgezoomde, begraasde terp, met westelijke hoofdvleugel van 1640 met oudere hoektorens tegen de achtergevel, zuidelijk aanbouwsel uit de eerste helft van de 19de eeuw en haakse oostvleugel uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw. Tweede omwalling rondom onverhard erf met stal met oude kern uit de 18de eeuw en mestvaalt, ten noorden van het boerenhuis. Derde omwalling omsluit het hele domein met inbegrip van voormalige boomgaard ten westen.


ID: 16884 | Bouwkundig element

In de Wandeling Estaminet

Houtemstraat 33 (Veurne)
Alleenstaande landelijke herberg, thans buitenverblijf, geschaduwd door boom aan achterzijde. Bakstenen stoep. Een opkamertravee links + drie traveeën van één bouwlaag onder gebogen, doorlopend zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met kort overstekende dakrand, uit het eerste kwart van de 19de eeuw (?); muurankers 1811 (?) in rechter zijpuntgevel.


ID: 300070 | Landschappelijk element

Parkje van het Kasteel Sint-Flora

Kasteellaan 1-4 (Veurne)
Beeldbepalend parkje in het open landschap van De Moeren met landhuis en kasteelhoeve met voormalige jeneverstokerij.


ID: 16994 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart met kerkhof

Kerkhoek (Veurne)
Gotische hallenkerk met zware westtoren naar het typisch kerkschema van de kuststreek, uit de 15de tot 16de eeuw en 1625, met overblijfselen van een romaanse constructie. Restauratiewerken en bouw sacristie in neo-Vlaamse renaissancestijl van L. Viérin. Georiënteerde kerk midden kerkhof met palm- en taxusboompje, afzomende doornhaag en bomen. Gietijzeren hek ten oosten. Calvarie tegen zuidelijke transeptgevel. Eveneens op het kerkhof: oorlogsgedenkteken rechts naast de toegang en Britse en Belgische oorlogsgraven, waaronder voor de Belgische luitenant-generaal Wielemans.


ID: 130842 | Landschappelijk element

Geknotte zomerlinde kerkhof Avekapelle

Kerkstraat (Veurne)
Op het kerkhof bij de parochiekerk Sint-Michiel te Avekapelle bevindt zich een geknotte zomerlinde met een stamomtrek van 6,27 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname in 2008). Deze linde zou in 1595, bij de aanstelling van een nieuwe pastoor, geplant zijn.


ID: 130843 | Landschappelijk element

Geleide lindenrijen kerkhof Avekapelle

Kerkstraat (Veurne)
Een enkele en soms dubbele bomenrij begeleidt de rondgang rondom het kerkhof van de parochiekerk Sint-Michiel. Alle lindebomen zijn geleid en hebben een hoogte van circa 450 cm. Op het moment van de inventarisatie (2008) waren er 73 bomen aanwezig. Het betreft hier een intact en representatief voorbeeld van hoe leibomen werden aangeplant, onderhouden en geleid op kerkhoven.


ID: 17080 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Ooievaarsnest

Sikkelstraat 11 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen onder zadeldaken rondom grotendeels begraasd erf. Ten noorden en ten oosten, nog deels met knotbomen afgezoomde resten van omwalling. Mooie inplanting ten zuiden van het kanaal Veurne-Sint-Winoksbergen. Bakstenen stoepen; recentere geplaveide stoep voor het boerenhuis afgezet met ijzerdraad en toegangshekje. Vandaag zijn relicten van de grachtenstructuur bewaard ten noordoosten en noordwesten van de gebouwen. Rijen knotbomen markeren de grachten. Langs de toegangsdreef werd een rij populieren aangeplant.