Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 208860 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Noordstraat 70 (Koekelare)
Lage arbeiderswoning uit begin 19de eeuw. Vrijstaande eik langs de straat.


ID: 208896 | Bouwkundig element

Hoeve Speershof

Pereboomstraat 5 (Koekelare)
Vroeg 19de-eeuwse hoeve op oudere site. Bestaande uit een boerenhuis, nutsgebouw en aaneengeschakelde stal- en schuurvolumes. Begraasd erf. Toegankelijk via een verharde oprit afgesloten door een hek in buisstaal en gemarkeerd door twee oude paardenkastanjes.


ID: 132486 | Landschappelijk element

Welkomstlinde bij hoeve Blauwhof

Portweg 6 (Koekelare)
Een zwaar ontwikkelde lindeboom staat bij de erftoegang van de herenhoeve Blauwhof. Deze welkomstlinde is bovendien ingeplant bij de zuidwestgevel van de dwarsschuur en functioneert er als schermbeplanting. De imposante boom is een zomerlinde en heeft een stamomtrek van 337 cm (2013), een totale hoogte van 18 m en een kruindoormeter van 21 m.


ID: 208723 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bakhuis van hoevesite met erfbeplanting

Puydsarmoede 8 (Koekelare)
Ten westen van het erf, bakhuis waarvan het volume reeds aangeduid is op de atlas van circa 1846. Witgeschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldak, lager ovenhuisje. In de noordgevel, openingen, mogelijk bedoeld voor duiven. Erfbeplanting met welkomstbomen.


ID: 208727 | Landschappelijk element

Massieve beukenhaag

Ringlaan (Koekelare)
Massief uitgegroeide vitale beukenhaag, als restant van de afsluiting van het zogenaamde "Nieuw kerkhof" dat tijdens de Eerste Wereldoorlog is opgericht en gebruikt werd in de periode 1917-1966.


ID: 208899 | Bouwkundig element

Kerkhof rond de Sint-Andrieskerk

Sint Andriesstraat (Koekelare)
Rechthoekige plattegrond, afgezoomd door een haag van haagbeuk. Toegankelijk aan de noordoost- en de westzijde. Westelijke hoofdingang afgezoomd door een haag van haagbeuk waarin een afzonderlijke toegang voor de calvarieberg.


ID: 306585 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vrijheidsboom

Sint Maartensplein (Koekelare)
Tussen 1780 en 1790 wordt op de Markt (het huidige Sint-Maartensplein), voor herberg “De Kroon” een vrijheidsboom geplant. Deze werd later neergehaald (datum onbekend). In 1831 wordt de vrijheidsboom opnieuw aangeplant. Deze boom sterft af in 1909 en wordt voor 1918 omgehakt. Bij de uitbreiding en de heraanleg van het marktplein in 1987-1988 werd opnieuw een linde geplant op de plaats van de oude vrijheidsboom.


ID: 135171 | Landschappelijk geheel

Noordduinen en omgeving abdij Ten Duinen

Koksijde (Koksijde)
Dit gebied omvat het duinencomplex van de Noordduinen met de abdijsite Ten Duinen en bijhorende windmolen. In deze duinen wisselen stuifduinen en gefixeerde duinen elkaar af. Aan de zuidrand zijn de duingronden geëgaliseerd en in kleine smalle percelen verdeeld als duinakkertjes. Momenteel liggen de voormalige akkerlanden onder weiland maar de oorspronkelijke perceelsrandbegroeiing en de smalle perceelsvormen zijn vrij goed bewaard gebleven. De weinige bebouwing bestaat uit voormalige, vaak verbouwde visserswoningen en de militaire gebouwen van de luchtmachtbasis van Koksijde. In de rand van het gebied bevindt zich ook een militaire begraafplaats met hoofdzakelijk slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 135134 | Landschappelijk geheel

Duinen van Ter Yde, Hannecartbos en Oostvoorduinen

Oostduinkerke (Koksijde)
Dit gebied bevat een gave sequentie van zee-strand tot duin. De duinen bestaan uit vier grote delen: zeereepduinen, paraboolduinen van Ter Yde, de Hannecartdepressie en de lagere Oostvoorduinen. De zeereepduinen groeien op natuurlijke wijze aan omdat de aanvoer van zand door de zee en de wind de kustafslag overtreft. Deze duinen kennen een actieve, landinwaartse duinmigratie. Het jonge paraboolduinengebied rond Ter Yde is deels nog mobiel wat zorgt voor een gevarieerde vegetatie. De aanwezige en waardevolle mossenflora en grassoorten getuigen van het vroegere extensief weilandgebruik in het gebied. De depressie van Hannecart bevat de grootste duinbeek in Vlaanderen. De Oostvoorduinen, Groenendijk en het Monobloc bestaan uit lage heuvelige en gefixeerde oude duinen.


ID: 16511 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Burgweg 15 (Koksijde)
Oorspronkelijk omwalde hoeve, te oordelen naar resterende, met bomen omzoomde omwalling achter het woonhuis. Heden volledig verbouwd; siertuin en nieuw nutsgebouw rechts van oprit. Woonhuis van vier traveeën en rechts opkamer van één travee en twee bouwlagen onder licht gebogen zadeldak, gedateerd 1700 door middel van muurankers in voorgevel, doch sterk aangepast.