Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4940 resultaten


ID: 55010 | Bouwkundig element

Tractiestation

Leopoldlaan 181 (Middelkerke)
Tractiestation met intrigerende villa-allures met art-deco-inslag, naar ontwerp van architect Georges Vivenoy en gebouwd in begin van de jaren 1920 in het kader van de elektrificatie van de kusttramlijn.


ID: 54988 | Bouwkundig element

Garage Omnia Automobile en woongelegenheid

Leopoldlaan 41-43 (Middelkerke)
Art-decogetinte garage met bovenliggende woongelegenheid, naar ontwerp van de Middelkerkse architect E. Deleye uit 1924. Het betreft een goed en zeldzaam voorbeeld van garagebouw, volgens de toen gangbare opvattingen inzake architectuur en werkplaatsinrichting. Volume van vijf traveeën en twee bouwlagen onder plat dak. Gevelparement van gele faiencetegels met gebruik van bruine tegels voor plint, banden, strekken en aflijningen.


ID: 74547 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Fort van Nieuwendamme

Rattevallestraat (Middelkerke)
Vierkantig sperfort van 1584, gebouwd tijdens de godsdienstoorlogen, deel uitmakend van een verdedigingslinie, langs IJzer, Ieperlee en kust, tegen de uitvallen van de Watergeuzen vanuit Oostende. Heden schans, gelegen ten noordwesten van de dorpskom en ten oosten van de IJzer aan de kreek van Nieuwendamme, nu verland beekje. Grote vierhoekige veldschans, voorzien van vier bastions met rechte flanken. Oorspronkelijk omwald met gracht van 30 meter.


ID: 54851 | Bouwkundig element

Hoevetje

Snipgatstraat 10 (Middelkerke)
Haaks op straat gelegen 19de-eeuws hoevetje. Deels verhard erf onder meer bakstenen stoepen voor boerenhuis, aan oostzijde toegankelijk via hek.


ID: 54858 | Bouwkundig element

Hoeve Regentshof

Vaartdijk-Noord 53 (Middelkerke)
Hoeve met losse bestanddelen onder zadeldaken opgesteld rondom en deels geasfalteerd erf, ten zuiden toegankelijk via dito oprit afgezet met populieren. Siertuin en resten van boomgaard. Ten noordoosten, drenkplaats. Boerenwoning uit de 18de eeuw van het langgestrekte type en bakhuis uit de 18de eeuw met zomerkeuken.


ID: 135190 | Landschappelijk geheel

Grote Kreek en Pereboomsgat

Moerbeke (Moerbeke), Wachtebeke (Wachtebeke)
De kreken Grote Kreek en Pereboomsgat zijn gesitueerd in het noorden van de gemeentes Wachtebeke en Moerbeke Waas. Het gebied maakt deel uit van het krekengebied van Overslag – Zuiddorpe, een overgangsgebied tussen een groter krekengebied dat zich verder uitstrekt naar het noorden en Zandig Vlaanderen in het zuiden. De Grote Dekzandrug Maldegem-Stekene, die zich net ten zuiden van het gebied bevindt, vormt een natuurlijke grens tussen deze gebieden. Het gebied wordt gekenmerkt door beboomde dijken en kreekrestanten waarvan de Grote Kreek en Pereboomsgat de meest opvallende zijn.


ID: 135191 | Landschappelijk geheel

Heidebos

Moerbeke (Moerbeke), Wachtebeke (Wachtebeke)
Het Heidebos bevindt zich tussen Moerbeke en Wachtebeke op de grote dekzandrug. De droge, hogere gedeelten waren te onvruchtbaar om in het vast landbouwareaal te worden opgenomen en worden door heide en bos gekenmerkt. De overgang bos-akkers is scherp begrensd door een talud. In het noorden ligt het Fort Francipanie en de Parmavaart. In het zuiden een spoorwegbedding.


ID: 135194 | Landschappelijk geheel

Wullebos - De Baggaart

Moerbeke (Moerbeke), Stekene (Stekene)
Het Wullebos - de Baggaart, op de grens tussen Moerbeke en Stekene, bestaat in het noorden uit naaldbos op de grote dekzandrug. De Papdijk loopt door het gebied. In het zuiden komen voornamelijk akkers en weilanden voor.


ID: 307985 | Bouwkundig element

Gemaal Watering De Lege zijde

Moerbeke (Moerbeke)
Elektrisch aangedreven gemaal uit 1957 tussen de Olentgracht en de Zuidlede; behoort tot de Watering ten zuiden van Moerbeke op de grens met Eksaarde (Lokeren). Historisch is het pomphuis belangrijk in deze streek om de laaggelegen gebieden leefbaar te houden voor landbouw en bewoning.


ID: 34276 | Bouwkundig element

Kasteel Van Geeteruyen

Eksaardsedam 48 (Moerbeke)
Grote villa in eclectische stijl opmerkelijk door zijn monumentaal karakter, pittoreske aanblik en merkwaardige mengeling van bouwkarakteristieken ontleend aan de hout- en vakwerkbouw, de art nouveau en de traditionele landhuisarchitectuur. Rechthoekig houten bijgebouw, vroeger washuis en waarschijnlijk ook koetshuis en stallen. Twee kleine betonnen bunkers, vooraan en achteraan in het noordelijk gedeelte van het park; opgericht in 1916-1917 door de Duitsers als onderdeel van de Hollandstellung.