Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1389 resultaten


ID: 78289 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Keiem

Keiemdorpstraat (Diksmuide)
De Belgische militaire begraafplaats van Keiem is een verzamelbegraafplaats van na de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats, ingewijd op 12 juli 1925, heeft een ruitvormige plattegrond met vier symmetrisch aangelegde perken met dubbele rijen grafstenen. Toegang via een tweeledig smeedijzeren toegangshekken, gevat tussen twee arduinen pijlers.


ID: 78091 | Bouwkundig element

Villa met Duitse militaire posten

Koning Albertstraat 39 (Diksmuide)
Grootschalig wederopbouwpand uit de jaren 1920, ontworpen door Jozef Viérin in samenwerking met Lucien Coppé. Ondanks de ligging in een straat met aaneengesloten bebouwing, heeft dit pand de allure van een villa met cottage-inslag, zie de voortuin, het volumespel met schild- en zadeldaken, en de bow-window. In de tuin zijn deels bakstenen, deels betonnen militaire posten uit de Tweede Wereldoorlog bewaard gebleven, die deel uitmaakten van het steunpunt Diksmuide.


ID: 78386 | Bouwkundig element

Canadaplein met centraal een gedenkteken

Lekedorpstraat (Diksmuide)
Parkje aan de Lekedorpstraat met centraal een gedenkteken opgericht in september 2001 ter herinnering aan de bevrijding van Leke op 7 september 1944 door "the 28 Armoured Regiment (the Britisch Columbia Regiment) 4th Canadian Armoured Division First Canadian Army".


ID: 308488 | Bouwkundig element

Eenmansbunker

Lettenburgstraat (Diksmuide)
Eenmansbunker uit de Tweede Wereldoorlog ter hoogte van de overweg van de spoorlijn Lichtervelde - De Panne met de Oostkerkevaart en Lettenburgstraat. Het betreft een gestandaardiseerd type uit geprefabriceerde betonnen en stalen elementen, dat was ontwikkeld ter bescherming van spoorwegpersoneel bij eventuele luchtaanvallen.


ID: 78445 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de IJzer

Oostkerkestraat (Diksmuide)
De kapel werd in 1924 opgericht ter nagedachtenis van de militaire en burgerlijke oorlogsslachtoffers van Oostkerke. Ze is gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de IJzer, getuige hiervan het bas-reliëf met opschrift en afbeelding boven het portaal.


ID: 78268 | Bouwkundig element

Oud kerkhof Kaaskerke

Oude Dorpsstraat (Diksmuide)
Voormalig kerkhof van de niet heropgebouwde kerk.


ID: 78468 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken voor de slachtoffers van beide wereldoorlogen

Oudekapellestraat (Diksmuide)
Oorlogsgedenkteken van de jaren 1920, voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide wereldoorlogen. Arduinen obelisk op roodbakstenen voetstuk en dito stoep.


ID: 78496 | Bouwkundig element

Kapel slachtoffers beide wereldoorlogen

Schoorbakkestraat (Diksmuide)
Calvarie- en gedenkkapel voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide wereldoorlogen, gelegen op het kerkhof. Open geelbakstenen kapel onder overkragend leien zadeldak op bakstenen schraagstukken en grijsgeschilderde consoles.


ID: 78518 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Sint-Jacobsplein (Diksmuide)
Gedenkzuil voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van beide wereldoorlogen van Sint-Jacobskapelle, na de Eerste Wereldoorlog gerealiseerd door Bossaert & Delameilleure uit Diksmuide.


ID: 78154 | Bouwkundig element

Begraafplaats van Diksmuide

Woumenweg (Diksmuide)
Begraafplaats van Diksmuide.. Circa 1784 werd het kerkhof gesitueerd rondom de Sint-Niklaaskerk ontruimd en overgebracht naar de Woumenweg. Deze begraafplaats werd in 1856 aanzienlijk uitgebreid.