1256 resultaten
ID: 35088 | Bouwkundig element
Borrewal 17 (Deinze)
Voormalige stallingen van het verdwenen kasteel De Kluize. De resten van de vroegere toegang tot het kasteelpark, namelijk ijzeren hek en bakstenen pijlers staan nog op het einde van de onverharde populierendreef, tussen de voormalige stallen en de vroegere kasteelhoeve.
ID: 35439 | Bouwkundig element
Broekstraat 13-14 (Deinze)
Oud omgracht domein; een jonge eikendreef leidt naar ijzeren hek tussen witgeschilderde bakstenen pijlers met bolbekroning en een tweede ijzeren hek tussen arduinen pijlers met lancetbekroning. Woonhuis, van nu zeven traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak. Ertegenover, vroeger wagenhuis. Ernaast, naar de straatzijde toe, landelijk huisje in dezelfde stijl. Aan de straatkant over de gracht, neogotisch arduinen kapelletje van Onze-Lieve-Vrouw uit 1860.
ID: 38244 | Bouwkundig element
Engelhoekstraat 54 (Deinze)
Mooi ingeplante hoevegebouwen in omhaagd erf, gelegen op het einde van een onverharde populierendreef en toegankelijk via een ijzeren hek tussen overhoeks geplaatste geschilderde bakstenen pijlers met bolornament. Woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak, in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Bakstenen schuur en stallen onder zadeldak; aalpomp voor de eerste travee. Gewit bakhuis van het samengestelde type.
ID: 130821 | Landschappelijk element
Gampelaeredreef, Parijsestraat (Deinze)
De Astenedreef, ten zuidwesten van het dorpscentrum van Astene, vormt de verbinding tussen de hoeve Goed te Gampelaere (ten westen) en de kasteelhoeve Goed te Breeschoot (ten oosten). De dubbele dreef is beplant met grootbladige linde of zomerlinde.
ID: 307668 | Landschappelijk element
Gampelaeredreef (Deinze)
De Gampelaeredreef vormt een onderdeel van een drevennetwerk rond de herenhoeve Goed te Gampelaere.
ID: 35468 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Hammeken 23-25 (Deinze)
De pastorie werd omstreeks 1764 gebouwd in opdracht van de toenmalige pastoor, op de plaats van het oudheerlijke kasteel van Merendree. Toegankelijk via een dreef met ijzeren hek tussen beraapte overhoekse pijlers van baksteen en walbrugje naar ontwerp van architect Louis Minard van 1832. Omringend park en bewaarde circulaire omwalling. Fraai gebouw van heden vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.
ID: 35363 | Bouwkundig element
Heiste 39 (Deinze)
Toegang met populierendreef en houten en ijzeren hek tussen bakstenen pijlers vanuit Heiste en Broekstraat. Gracht rondom een groot deel van het erf. Ten westen, bakstenen boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag op gepikte plint onder zadeldak. Rechter zijgeveltop gedateerd MDCCLXXX. Ten noorden, schuur en stallen, voor 1922 eveneens met stro afgedekt. Ervoor notelaar.
ID: 38248 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteeldreef 2-3, 4 (Deinze)
Kasteel met bijhorende dienstgebouwen en oranjerie, gelegen in een groot domein met bos en een aangelegd park en vijver, met de Leernsesteenweg verbonden door een dubbele eiken- en beukendreef. Kasteel: bakstenen gebouw op U-vormige plattegrond, met elf traveeën en twee en een halve bouwlaag naar ontwerp van L. Minard van 1845-47. Koetshuizen en dienstwoning: bakstenen gebouw van negen traveeën en twee bouwlagen naar ontwerp van L. Minard van 1845. Oranjerie: rechthoekig bakstenen gebouw van elf traveeën en één hoge bouwlaag, daterend van circa 1845. Verder nog druivenserres en hovenierswoning.
ID: 38104 | Bouwkundig element
Leernsesteenweg 51 (Deinze)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen en toegangsdreef vanaf de steenweg. Ruim met gras begroeid en beboomd erf met ijzeren hek aan gewitte pijlers ten zuiden. Woonhuis van aanvankelijk zeven traveeën onder zadeldak, mogelijk met 17de-eeuwse kern, heden voornamelijk 18de-eeuws voorkomen.
ID: 38297 | Bouwkundig element
Lotenhullestraat 46 (Deinze)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, waarvan de geschiedenis opklimt tot de 17de eeuw. Voorheen omgracht en toegankelijk via dreef. Boerenwoning van zeven traveeën onder zadeldak, nu voornamelijk 19de-eeuws voorkomen. Bakstenen dwarsschuur met stallen, naar verluidt opgetrokken in 1938, met ervoor liggende mestvaalt. Links omhaagde boomgaard.