Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4488 resultaten


ID: 79375 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Groot Huys met park en tuinpaviljoen

Baron Tibbautstraat 2 (Berlare)
Het Groot Huys is een voorbeeld van een minstens tot de 17de eeuw opklimmende afspanningssite, die in de loop van de 18de eeuw evolueerde tot een landhuis met aanzien als eigendom van een adellijke familie. Gedurende de 19de eeuw werd het landhuis verbouwd en uitgebreid tot een U-vormige residentie in empire- en neoclassicistische stijl met een rijkelijk interieur en bijhorend koetshuis. Tot het domein behoort een park in landschappelijke stijl, aangelegd rond 1866 en voorzien van een tuinpaviljoen uit dezelfde bouwperiode.


ID: 130847 | Landschappelijk element

Leilindenrij Verviershuis

Baron Tibbautstraat 2 (Berlare)
Een schermbeplanting bestaande uit een bomenrij van geleide lindes werd aangeplant bij de zuidgevel van het landhuis.


ID: 131938 | Landschappelijk element

Tulpenboom bij Landhuis Groot Huys

Baron Tibbautstraat 2 (Berlare)
Een zware tulpenboom met holle stam had in het jaar van de inventarisatie een stamomtrek van 465 cm. Hij staat centraal op het open grasveld en begeleidt er de zichtas vanuit het Landhuis Groot Huys. Deze boom behoort nog tot het plantenassortiment van toen de 19de-eeuwse landschapstuin werd aangelegd.


ID: 131939 | Landschappelijk element

Zilveresdoorn bij Landhuis Groot Huys

Baron Tibbautstraat 2 (Berlare)
Een zwaar ontwikkelde zilveresdoorn met, in het jaar van de inventarisatie, een stamomtrek van 525 cm. Hij staat in de rand, aan de westzijde van het park en begeleidt er het wandelpad. Deze boom behoort nog tot het plantenassortiment van toen de 19de-eeuwse landschapstuin werd aangelegd.


ID: 131942 | Landschappelijk element

Vier bruine beuken bij Landhuis Groot Huys

Baron Tibbautstraat 2 (Berlare)
Vier zwaar ontwikkelde bruine beuken hadden, in het jaar van de inventarisatie, stamomtrekken van 333, 374, 379 en 468 cm. Ze staan op een aangelegde verhevenheid en begeleiden er het wandelpad in het park bij het Landhuis Groot Huys.


ID: 79381 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met omhaagde boomgaard en boomkapel

Bayaerdstraat 28 (Berlare)
Hoeve ingeplant op groot rechthoekig omhaagd perceel met boomgaard en aan de straat afgesloten door ijzeren hekwerk aan bakstenen pijlers met bolornament. Site met boerenwoning van negen traveeën volgens historisch kaartmateriaal minstens opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw; mogelijk zelfs ouder. Schuur annex stal, gebouwd circa 1886-1887. Verder nog klein Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesgrotje en linde met houten beglaasd boomkapelletje.


ID: 300935 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Beboomd dorpsplein en kerksite

Dorp (Berlare)
Het driehoekige beboomde dorpsplein gaat samen met de kerksite van de Sint-Martinuskerk terug op de middeleeuwse dorpskern van Berlare aan een kruispunt van wegen naast het kasteeldomein van de lokale heren.


ID: 83846 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Paalkapel met linde

Heikantstraat (Berlare)
Staakkapel staand voor een linde op de driesprong met de Lokerstraat, volgens mondelinge bron opgericht in de periode 1946-1950. Gewit betonnen kapelletje met punttop onder zadeldak, rustend op brede paal en voorzien van polychroom beeld van de Heilige Gerardus van Majella.


ID: 84061 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Boomkapel Onze-Lieve-Vrouw van Kouter

Meerstraat (Berlare)
Boomkapelletje aan solitaire zomereik in straatbocht, teruggaand op in oorsprong oud boomkapelletje toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de Kouter. Huidig gewit houten kapelletje bekroond door dito kruisje.


ID: 78638 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kasteel van Uitbergen

Moleneindestraat 27-31 (Berlare)
Het kasteel van Uitbergen is een voorbeeld van een minstens tot de 16de eeuw opklimmende omwalde hoeve, die in de loop van de 18de eeuw evolueerde naar een zelfbedruipende omwalde buitenplaats met aangelegd park als eigendom van adellijke families. De verdere evolutie gedurende de 19de eeuw toont een verschuiving van functie als zomerresidentie naar een kasteel met permanente bewoning. Deze evolutie ging steeds gepaard met verbouwingen en uitbreidingen aan het domein, waardoor de buitenplaats onder de families de Kerchove d’Ousselghem, van den Steen de Jehay en Visart de Bocarmé evolueerde tot een kasteel met neoclassicitisch voorkomen volgens het "entre cour et jardin"-principe, met zeer waardevolle landschappelijke parkaanleg en bijkomende aanhorigheden zoals de conciërge- en hovenierswoning.