Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 74019 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve en café

St.-Liebertusdreef 11 (Brakel)
Semigesloten bakstenen hoeve; links aansluitend breed ijzeren hek aan bakstenen hekpijlers met gekasseide oprit; grotendeels gekasseide binnenplaats. Verankerde en gewitte bakstenen boerenwoning van zes traveeën, onder zadeldak, met overwegend uitzicht uit de eerste helft van de 19de eeuw. Achteraan aansluitend gewit bakstenen bedrijfsgebouw met onder meer stallen, onder pannen zadeldak.


ID: 43740 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Ursmarus

St.-Ursmarsstraat (Brakel)
Georiënteerde dorpskerk ingeplant aan de zuidelijke straatzijde met omringend ommuurd kerkhof. Hoofdtoegang kerkhof tussen vierkante overhoekse hekpijlers. Huidige kerk wellicht voorafgegaan door een romaans of vroeggotisch eenbeukig kerkje, later vergroot tot eenbeukige kruiskerk. Van de voorgaande kerk bleef de 16de-eeuwse gotische westtoren behouden. Huidig classicistisch schip met koor en sacristie gebouwd in 1780-1783.


ID: 74078 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lambertus

Steenweg 39 (Brakel)
Dorpskerk met georiënteerd koor afwijkend naar het noorden, ingeplant midden een cirkelvormig kerkhof met omringende manshoge bakstenen kerkhofmuur afgedekt door ezelsrug en met steunberen. Er zijn bijna geen bouwhistorische gegevens van de kerk voorhanden. Koor en transept klimmen nog op tot de gotische periode. Kerk deels aangepast en vernieuwd bij de vergroting tot driebeukige kerk met ingebouwde westtoren in het midden of derde kwart van de 18de eeuw.


ID: 73978 | Bouwkundig element

Villa

Steneplein 46, 46A (Brakel)
Villa in de volksmond zogenaamd Le petit château; gebouwd begin 20ste eeuw. Blokvormig dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen op kelderverdieping. Opvallende voortuinafsluiting met ijzeren hekwerk tussen pijlers en op lage muren. Rechts in voortuin, aangepast bijgebouw teruggaand op voormalige hoeve minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 73981 | Bouwkundig element

Kasteel d'Harveng

Tamelbroekstraat 16 (Brakel)
Aanvankelijk blokvormig herenhuis; onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, gebouwd in 1845; eind 19de eeuw aangepast met aanbouw toren tegen voorgevel. Aanhorigheden met koetshuis en paardenstallen omvatten twee gebouwen aan weerszij van het kasteel onder schilddak. Bakstenen ommuring van omringend vroeger kasteelpark aan de straat tegenover het kasteel onderbroken door ijzeren hekwerk; fraai centraal openzwaaiend hek aan ijzeren hekpijlers.


ID: 73984 | Bouwkundig element

Hoeve

Terbeken 4 (Brakel)
Voormalige hoeve met grotendeels verharde (gebetonneerde) binnenplaats; brede toegang met ijzeren hek aan zware overhoekse bakstenen hekpijlers afgedekt door hardstenen dekplaat met bolornament.


ID: 73986 | Bouwkundig element

Hoeve

Terkleppe 8 (Brakel)
Voormalige hoeve met semigesloten aanleg. Bakstenen hoevegebouwen merendeels uit de 18de eeuw, rondom erf met midden aan de straatzijde en tegenover het achterin gelegen boerenhuis een ijzeren toegangshek aan bakstenen pijlers. Ten westen van boerenwoning, vroeger bedrijfsgebouw met dwarsschuur en stallen. Koortskapelletje, minstens opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw, achterin gelegen op achtererfhoek van nummer 8 naast de oever van de Kleppebeek.


ID: 74029 | Bouwkundig element

Pastorie

Verrebeke 4 (Brakel)
Landelijke pastorie van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak, tussen gecementeerde aandaken met schouderstukken; drie houten dakkapelletjes voor en achter. Nieuwbouw in 1679, vermoedelijk aangepast in de eerste helft van de 18de eeuw.


ID: 73909 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Wielendaalstraat 51 (Brakel)
Voormalige hoeve met losse bestanddelen, volgens historisch kaartmateriaal teruggaand op hoeve met U-vormige aanleg en minstens tot de 17de eeuw opklimmend; huidig uitzicht resultaat van verbouwing en verkleining in 1933. Ommuurd en met ijzeren hek aan hekpijlers afgesloten erf. L-vormig, deels gewit boerenburgerhuis van twee bouwlagen onder snijdende zadel- en halve schilddaken.


ID: 74034 | Bouwkundig element

Mullenskasteel

Wolfskerke 12 (Brakel)
Bak- en hardstenen kasteeltje in eclectische stijl met elementen ontleend aan de Engelse neogotiek. Twee bouwlagen op hoog souterrain en onder snijdende pannen zadeldaken tussen aandaken, gebouwd in 1893 door senator Adèle Mulle de Terschueren als woning bij zijn jaars voordien uitgebreide hoeve. Kleine vierkante conciërgewoning van 1893, met gevel palend aan de straat. IJzeren toegangshek aan vierkante bakstenen hekpijlers met uitspringende lijsten van decoratieve grijze bakstenen. IJskelder van 1893 ten noordoosten.