558 resultaten
ID: 31110 | Bouwkundig element
Jagerstraat 2 (Poperinge)
Hoevetje met losse, lage bestanddelen van verankerde donkerrode baksteen onder pannen zadeldaken, uit de 19de eeuw. Aan de straat gelegen boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type ; voortuintje; rechts ervan, kippenren met enkele fruitbomen. Achterliggend begrint erf met notelaar, siertuin, en de overige gebouwen.
ID: 31111 | Bouwkundig element
Jagerstraat 4 (Poperinge)
Aan de straat gelegen hoevetje uit de tweede helft van de 19de eeuw. Losse, lage bestanddelen van verankerde donkerrode baksteen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom een licht verhard erf. Sier- en moestuintje voor het boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type en uitziend op een verharde oprit.
ID: 31462 | Bouwkundig element
Jonkheidstraat 3 (Poperinge)
Historische hoeve aangeduid op de Ferrariskaart (1771-1778). Hoeve op de oorspronkelijk omwalde terp, zie ten oosten resterende omwalling afgezoomd met wilgen. Ten noorden, boerenhuis met voorliggende siertuin, melk- en bakhuis op terp. Ten zuiden en zuidwesten, overige hoevegebouwen met willekeurige opstelling rondom onverhard erf. Ten westen, begrinte erfoprit.
ID: 31470 | Bouwkundig element
Kapellestraat 25 (Poperinge)
Hoevetje met losse, lage bestanddelen met U-vormige opstelling, rondom een klein, deels verhard erf, bereikbaar via een onverharde erfoprit. Ten noordwesten, moestuintje.
ID: 31474 | Bouwkundig element
Kapellestraat 54 (Poperinge)
Hoeve met losse, lage bakstenen bestanddelen opgesteld rondom een met gras begroeid erf, met een boerenhuis uit het laatste kwart van de 18de eeuw-eerste kwart van de 19de eeuw. Dwarsschuur met een 18de-eeuwse kern.
ID: 31114 | Bouwkundig element
Kleine Casseldreef 1 (Poperinge)
Hoeve met losse, lage bestanddelen onder zadeldaken die gegroepeerd zijn rondom een geasfalteerd rechthoekig erf. Het boerenhuis en de dwarsschuur dateren oorspronkelijk uit de 19de eeuw.
ID: 31118 | Bouwkundig element
Kleine Dasdreef 1 (Poperinge)
De hoeve kon niet gesitueerd worden op de Ferrariskaart (1770-1778). Wel is duidelijk dat op deze kaart in de omgeving tussen de Abeelseweg en de Bommelaarsbeek heel wat hoeves met grote rechthoekige huiskavels met boomgaarden aangegeven zijn. Gezien de bouwkenmerken van zowel huis als schuur kan dan zeker ook gesteld worden dat de hoeve in kern 18de-eeuws is.
ID: 31130 | Bouwkundig element
Korte Lenestraat 2 (Poperinge)
Hoeve met losse, lage bestanddelen rondom een geasfalteerd erf. Boerenwoning, na brand heropgebouwd in 1923, volledig aansluitend bij de regionale 19de-eeuwse hoevebouw. Dwarsschuur onder zadeldak op houten modillons, gedateerd 1879. Stijl- en regelwerk met houten plankenbeschieting boven een hoge, bakstenen voeting. Hopast onder zadeldak met gek, uit de jaren 1950.
ID: 31131 | Bouwkundig element
Korte Lenestraat 5 (Poperinge)
Hoeve uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, met losse, lage bestanddelen die U-vormig zijn opgesteld rondom een gekasseid erf, ten zuiden toegankelijk via een ijzeren hek tussen bakstenen pijlers.
ID: 31486 | Bouwkundig element
Korte-Wildeweg 1 (Poperinge)
Voormalige zetel van de heerlijkheid van de Kortewylle. Heden herenhoeve met boerenhuis ten noordwesten, op een lage, oorspronkelijk omwalde terp, te zien op de Ferrariskaart (1771-1778). Bewoond door paters Trappisten van 1901-1934.