Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

379 resultaten


ID: 86676 | Bouwkundig element

Wollewascherij-matrassenmakerij

Hulststraat 11 (Tielt)
Voormalig atelier voor de productie van matrassen en gewatteerde bedspreien, in 1935 ontstaan als uitbreiding van een eerder opgetrokken kleiner magazijn. Haaks op de straat ingeplant bakstenen complex van vier traveeën aan de straatzijde, acht traveeën diep en drie bouwlagen onder zadeldak.


ID: 87124 | Bouwkundig element

Huis Braekevelt

Kanegemstraat 175 (Tielt)
Huis Braekevelt. Vrijstaand woonhuis met cottage-invloeden, en voormalig atelier van timmerman-schrijnwerker Karel Braekevelt, opgetrokken in 1908. Combinatie van lijst- en puntgevel in rode baksteen getypeerd door gele baksteen banden en sierankers, natuurstenen plint, houten geprofileerde kroonlijst op voluutvormige modillons. Ten zuiden een eenlagig bijgebouw, voormalige schrijnwerkerij, teruggaand op een ouder woonhuis.


ID: 90080 | Bouwkundig element

Laat-classicistisch burgerhuis

Kasteeldreef 17-19 (Tielt)
Laat-classicistisch woonhuis reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830), in 1903 uitgebreid met achterliggend werkhuis in opdracht van Josephina en herbergier Victor Vantieghem en deels herbouwd in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Van 1946 tot 1961 wordt er café "'t Nieuw Kelderke" uitgebaat, erna ingericht als wassalon. In de jaren 1970 opgesplitst en uitgebreid achteraan. Thans twee woonhuizen van respectievelijk vier en drie traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen); vernieuwde gootlijst.


ID: 90075 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Kasteeldreef 7 (Tielt)
Neoclassicistisch breedhuis, volgens kadaster gebouwd in 1896 voor de Meulebeekse schoenmaker Theofiel Verleye. Later uitgebreid met achterbouw; thans "Salon Pascale". Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; zwartgeglazuurde pannen).


ID: 86712 | Bouwkundig element

Burgerhuis uit interbellum

Kasteelstraat 102 (Tielt)
Woonhuis met lichte art-deco-inslag en voormalig confectieatelier, gebouwd in 1930 in opdracht van Paul Van Daele. Het achterliggende atelier wordt naderhand nog uitgebreid. Breedhuis van twee bouwlagen onder zadeldak. Roodbakstenen lijstgevel met brede betonnen bovenlijsten van rechthoekige muuropeningen; natuurstenen plint. Bewaard houtwerk met decoratieve roedeverdeling van bovenlichten (gekleurd glas). Deels beglaasde deur met fraai geometrisch ijzeren hekwerk. Links, toegang tot binnenplaats met achterliggend bijgebouw via garagepoort met bovenlicht.


ID: 90194 | Bouwkundig element

Dorpswoningen met achterliggende werkplaats

Pittemstraat 45-47 (Tielt)
In oorsprong één woonhuis met achterliggend werkhuis, volgens kadaster in 1911 gebouwd voor Arthur Eggermont, stovenmaker uit Meulebeke. In 1934 opgesplitst, met aanpassingen in 1935 in opdracht van Rachel en Andrea Eggermont, tevens eigenaars van het naastliggende pand nummer 43.


ID: 87066 | Bouwkundig element

Dorpswoning met achtergelegen werkhuis

Vinktstraat 6 (Tielt)
Dorpswoning met achtergelegen werkhuis, opgetrokken in 1908 in opdracht van winkelierster weduwe De Lannoo. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen in donkerrode verankerde baksteenbouw onder zadeldak in Vlaamse pannen.


ID: 87468 | Bouwkundig element

Winkel

Oostendestraat 15 (Torhout)
In kern 19de-eeuws handelspand, vanaf circa 1935 hoedenwinkel en -atelier "VAN STECHELMAN-HUYST" zie opschrift op de winkelpui en schildering van vrouw met hoed en man met pet (aangebracht na 1950). Volgens het kadaster gaat het pand terug tot 1848 ("Reconstruction totale" door winkelier C. Withoek).


ID: 12071 | Bouwkundig element

De Rode Hoed

Herentalsstraat 15 (Turnhout)
Woonhuis en kledingmagazijn Bauweraerts-Jespers in nieuwe zakelijkheid/art deco naar ontwerp van architect E. Van Steenbergen, 1930 en vergroot in 1946.


ID: 12111 | Bouwkundig element

Tijkweverij, heden Engelandhoeve

Klein Engeland 27-35 (Turnhout)
Vrijstaand complex van aan elkaar geschakelde gebouwen parallel aan de baan, in eclectische stijl, opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw.