Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1467 resultaten


ID: 35109 | Bouwkundig element

Overblijfselen van het penitentenklooster

Langemunt 21-23 (Deinze)
Restanten van het klooster van de grauwe zusters of penitenten dat hier sinds de 16de eeuw gevestigd was en werd uitgebreid in de 17de eeuw. De voorbouw aan de straat bewaart sporen van de 16de-eeuwse kapel van het klooster in de overwelfde ruimte die over beide huizen doorloopt en in de westelijke puntgevel. In de aangepaste achterbouw van nummer 23 bevond zich een deel van het vroegere klooster uit de 17de eeuw met oorspronkelijk een wasserij, bakkerij en brouwerij. Achterin nummer 21 resteert nog een deel van de refter van 1634.


ID: 38094 | Bouwkundig element

Raesboomkapel en dorpswoning

Leernsesteenweg 133 (Deinze)
Huidig kapelgebouwtje van 1661 opgericht onder pastoor Lonqueval en eindbestemming van de Kapellekensommegang. Vermoedelijk in de loop van de tweede helft van de 19de eeuw uitgebreid met een woonhuis. Oorspronkelijke kapel: bakstenen gebouwtje met voorpuntgevel met aandak en vlechtingen, één bouwlaag en één travee onder zadeldak. Links van het woonhuis bakstenen stallen en bakhuisje achterin de tuin.


ID: 200013 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Vaart Rechts (Deinze)
De Kapel is heden gelegen op het nieuwe kerkhof, ten oosten van de kerk en ervan gescheiden door het Schipdonkkanaal. Oprichtingsdatum niet gekend. Vermoedelijk heropbouw in 1651. Ruime bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond met vooruitspringend portaal en driezijdige apsis afgedekt met zadeldaken met klokkenstoel.


ID: 35314 | Bouwkundig element

Herenhuis Het Goyken

Voordestraat 6-7 (Deinze)
18de-eeuwse buitenplaats in mooie tuin met ijzeren afsluiting en ronde arduinen hekpijlers met vaasbekroning aan de straatkant en verschillende bakstenen pijlers aan de zij-ingang. Herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. In de tuin, voor het huis, zeshoekig gebouwtje en twee parallelle dienstgebouwen opgesteld aan weerszij van het huis. Ten oosten, serre met segmentboogvormig gebogen beglazing.


ID: 35617 | Bouwkundig element

Dorpsschool en kapel

Vosselaredorp 21 (Deinze)
Dorpsschool en kapel opgericht in 1912 door de heer de Kerchove d'Ousselghem. Voor de verbreding van de straat en de nieuwe wegverharding, voorzien van een ijzeren voortuinafsluiting op muurtje.


ID: 35324 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Hansbeke

Warandestraat 7-13, 9A (Deinze)
Classicistisch kasteel van circa rond 1790, gelegen in uitgestrekt park met dreven, vijver en grachten en monumentale ingang met ijzeren afsluiting en hek tussen gecementeerde pijlers met vaasbekroning. Voor de brand in 1985 onderkelderd bak- en hardstenen kasteel van zeven traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak met later toegevoegde dakkapellen. In het park verschillende bijgebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw: kinderspeelhuisje, hondenhok, ezelshokje, wagenhuis met dienstwoning, oranjerie in ommuurde moestuin en personeelswoningen.


ID: 208912 | Bouwkundig element

Klooster en bejaardentehuis Sint-Antonius

Dokter Haekstraat 9 (Dendermonde)
Voormalig klooster en bejaardentehuis "Sint-Antonius" van de zusters Kindsheid Jesu. Groot neogotisch complex gelegen in het dorpscentrum schuin tegenover de parochiekerk. Gesticht door de congregatie van zusters van Kindsheid Jesu, gevestigd in Sint-Jacobsklooster te Gent, op 5 oktober 1863.


ID: 48902 | Bouwkundig element

Sint-Elooikapel

Grootzand (Dendermonde)
De 18de-eeuwse Sint-Elooikapel is gelegen achteraan op een quasi U-vormig terrein op het Grootzand. De open ruimte rondom de kapel is begroeid met gras en beplant met elf wilde kastanjebomen en twintig lindebomen. De kapel uit 1777 werd in barokstijl gebouwd. De kleine, éénbeukige ruimte heeft een rechthoekige vorm en een driezijdige vlakke koorafsluiting.


ID: 48375 | Bouwkundig element

Klooster

Hoofdstraat 20, 20A (Dendermonde)
Voormalig klooster van de zusters van de congregatie van Onze-Lieve-Vrouw Presentatie van Beveren-Waas die op verzoek van monseigneur Stillemans een gemengde lagere school, de latere Heilig Hartschool, in 1903 uitbouwden. Klooster met L-vormige plattegrond naar ontwerp van aannemer – architect Joseph Tas. Nieuwe kloosterkapel in 1924 gebouwd naar de plannen van architect A. D'Hooge uit Sint-Niklaas.


ID: 48196 | Bouwkundig element

Sint-Blasiusgasthuis

Kerkstraat 113 (Dendermonde)
Het Sint-Blasiusgasthuis was het grootste van de vier gasthuizen die Dendermonde telde. Het oorspronkelijke complex werd in 1914 door brand vernield met uitzondering van de kelders uit 1827 aan de straatzijde en enkele kloostergebouwen. Naar ontwerp van Dendermonds stadsarchitect Fernand de Ruddere en architect Jean Norbert Cloquet werd in 1926 op dezelfde plaats een nieuw ziekenhuis in art-decostijl opgetrokken. Een langsgevel parallel aan de Kerkstraat met ten westen een zuidgeoriënteerde kapel in art-decostijl werden nieuw gebouwd.