Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1097 resultaten


ID: 20385 | Bouwkundig element

Stedelijke lagere hoofdschool voor meisjes met kindertuin

Hippoliet Lammensstraat 10 (Gent)
Stedelijke lagere hoofdschool voor meisjes met kindertuin. Eenlaags breedhuis in neotraditionele stijl, naar ontwerp van architect Ch. Van Rysselberghe. Gedateerd 1914 door middel van cartouches. Bak- en natuurstenen lijstgevel van negen traveeën, met schilddak. Licht uitspringende rechter deurtravee met deur in neobarokke omlijsting en drie linker traveeën gemarkeerd door een getrapt dakvenster.


ID: 26982 | Bouwkundig element

Onderwijzerswoning

Hutsepotstraat 77 (Gent)
Onderwijzerswoning en schoolgebouw in sobere baksteenarchitectuur. Dubbelhuis van drie traveeën met twee bouwlagen en zadeldak (mechanische pannen, nok evenwijdig aan de straat), volgens gevelsteen naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny en aannemers P. van den Bossche en A. Bovijn, van 1879.


ID: 18630 | Bouwkundig element

Stadsschool

Ijskelderstraat 29 (Gent)
Oorspronkelijk lagere jongensschool opgericht in 1886 naar ontwerp van stadsarchitect Ch. Van Rysselberghe. Reeds vergroot in 1893. Aan de straatkant typisch voorportaal met bepleisterde neoclassicerende gevel.


ID: 18631 | Bouwkundig element

Lagere stadsschool voor jongens

Jozef II-straat 28 (Gent)
Aanvankelijk lagere stadsschool voor jongens, gebouwd in 1897-1900 naar ontwerp van Ch. Van Rysselberghe in typische neoclassicerende stijl, vergroot in 1906. Bakstenen lijstgevel van drie traveeën en één bouwlaag.


ID: 18317 | Bouwkundig element

Rijksnormaalschool

Karel Lodewijk Ledeganckstraat 4-8 (Gent)
Rijksnormaalschool met bijhorende lagere oefenschool en kindertuin. Complex neogotisch gebouw met vier vleugels rondom een onregelmatig rechthoekig binnenplein en kleine losse bijgebouwen in de door een muur met ijzeren hekken afgesloten zijtuinen. Volgens archiefstukken opgetrokken in 1879-1882 naar ontwerp van E. Willame en P. Goovaerts, architecten van de dienst Burgerlijke Gebouwen van Brabant.


ID: 26868 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Kerkdreef 7-9 (Gent)
Gemeenteschool bestaande uit een op de rooilijn achterin springend schoolhuis, een blinde gevel met nieuwe bovenbouw van de dwarsvleugel en een laag poortgebouw met naampaneel onder pseudofronton en nis. Schoolhuis met sobere bakstenen voorgevel van drie traveeën met twee bouwlagen en zadeldak, volgens archiefstukken daterend van 1880.


ID: 201051 | Bouwkundig element

Stedelijke Meisjesschool

Klein Raamhof 8 (Gent)
Het neoclassicistisch schoolgebouw aan Klein Raamhof werd in 1900 gebouwd als meisjesschool en bewaarschool, naar ontwerp van Charles Van Rysselberghe. Het bakstenen gebouw telt negen traveeën en twee bouwlagen onder een laaghellend zadeldak.


ID: 26870 | Bouwkundig element

Schoolgebouw en dorpswoning

Kleine Gentstraat 2-6 (Gent)
Voormalig schoolgebouwtje, heden omgevormd tot twee huisjes met aangepaste empire getinte voorgevel op een gevelsteen boven de rechterdeur gesigneerd en gedateerd: F. De Coninck fecit - MDCCCXXXIII. Rechts van de huisjes in de vroegere tuin werd circa 1937 een huis in imitatieve empirestijl gebouwd naar ontwerp van architect J. Hebbelynck.


ID: 26872 | Bouwkundig element

Klooster Sint-Jozefgesticht

Kortrijksesteenweg 1025 (Gent)
Gesticht als benedictijnenklooster door graaf Jozef de Hemptinne naast zijn kasteel te Maaltebrugge in 1866. Oorspronkelijk kloostergebouw en kapel in neogotische stijl naar ontwerp van baron J. Bethune. Achterin gelegen gebouwen op vierkante plattegrond met centraal binnenplein. Heden Instituut Don Bosco.


ID: 26553 | Bouwkundig element

Instituut Onze-Lieve-Vrouw Presentatie

Langestraat 66-70 (Gent)
Aanvang van de bouw op 16 augustus 1876. Het hoofdgebouw aan de Langestraat dat onder meer het klooster bevat, vormt het oudste gebouw van het instituut. Roodgeschilderde baksteenbouw met neoromaanse inslag. Aansluitende vleugel van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met dakruiter, daterend van 1912-14 en met kapel op de bovenverdieping. Vleugel evenwijdig met de Zuidstraat van twaalf traveeën en drie bouwlagen achter met muur afgesloten tuin, opgetrokken in 1913-15.