20953 resultaten
ID: 74847 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Doornstraat 209-215, 290 (Brugge)
Het domein Forreist met het kasteel, voormalig remisegebouw, hoeve met aanhorigheden, een toegangsdreef en enkele vroeg-romantische parkstructuren, is een uniek ensemble en totaalconcept in empirestijl naar ontwerp van de Brugse architect J.F. Van Gierdegom, initieel gebouwd omstreeks 1808-1815 in opdracht van Anselme de Peellaert, kamerheer van Napoleon Bonaparte. Het kasteel werd in 1907-1909 uitgebreid naar ontwerp van architect Louis Ernest Charles. De kasteelsite Forreist bestaat uit een kasteel met voormalig remisegebouw, een hoeve met aanhorigheden, een toegangsdreef, een driedelige parkstructuur met onder meer een tot grotto omgebouwde ijskelder en een boswachterswoning. Ook een selectie van enkele graslanden, boomgaard- en parkbosrelicten, voorheen verbonden aan het kasteel, worden tot de site gerekend.
ID: 74806 | Bouwkundig element
Doornstraat 290 (Brugge)
De eertijds beplante toegangsdreef naar het kasteel Forreist vertrekt vanaf de Gistelse steenweg. De met steenslag verharde dreef bevat langsheen het rechtlijnige gedeelte geen opgaande dreefbomen, langsheen het zwenkende gedeelte staan enkele opgaande parkbomen, waaronder gewone beuken en bruine beuken. De dieper gelegen voormalige boswachterswoning werd volgens het kadaster omstreeks 1894 gebouwd.
ID: 74797 | Bouwkundig element
Doornstraat 6-8 (Brugge)
Lage gekoppelde boerenarbeiderswoningen onder pannen zadeldak uit vermoedelijk het begin van de 19de eeuw.
ID: 75158 | Bouwkundig element
Dudzeelse Steenweg 303-305 (Brugge)
De gebouwen dateren wellicht uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het lage woonhuis in verankerde, rode baksteen met dubbelhuisopstand en onder leien zadeldak wordt geflankeerd door twee aanbouwen. In de zuidelijke aanbouw steekt een opkamertravee boven een kelder met tongewelf.
ID: 71856 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Dudzeelse Steenweg 311-313 (Brugge)
Het kasteeldomein Ten Berge gelegen in een park omgeven door een deels dubbele gracht. Ten oosten situeert zich het omwalde kasteel, ten westen het voormalige neerhof, bestaande uit een conciërgewoning, een voormalig koetsgebouw, een 'paviljoen' en twee achterliggende stallingen. Het park is aangelegd in landschappelijke stijl met overwegend kronkelende lijnen en ondermeer een boomweide. Een dubbele dreef populieren vormt de noordelijke grens van het kasteeldomein. In het park bevindt zich ook houten constructie in neogotische stijl, vermoedelijk een bijenstal.
ID: 71857 | Bouwkundig element
Dudzeelse Steenweg 315 (Brugge)
Hoeve toegankelijk via een rechte oprit, aan de straatkant afgesloten door twee buishekkens. Heden losstaande bestanddelen in een U-vorm gesitueerd rondom een deels begraasd erf. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken waarvan de huidige stallingen rood beschilderd zijn. In het noordoosten, boerenhuis volgens het kadaster gebouwd in 1903 en vergroot in 1967.
ID: 79667 | Bouwkundig element
Dudzeelse Steenweg 461 (Brugge)
Boerenhuis van vier traveeën en geïntegreerde stalvleugel van drie traveeën onder doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen).
ID: 71861 | Bouwkundig element
Dudzeelse Steenweg 464 (Brugge)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen verzameld rondom een grotendeels verhard erf. Nu toegankelijk via een bekiezelde oprit, eertijds via de hoofdingang en toegangspoort van het kasteel waarbij het neerhof aan de westzijde afgesloten werd door het kasteel en bijhorende omwalling.
ID: 79673 | Bouwkundig element
Dudzeelse Steenweg 525 (Brugge)
Herenhuis met bijhorende brouwerijgebouwen, sinds 1899 hier gevestigd. Breedhuis met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak.
ID: 71862 | Bouwkundig element
Dudzeelse Steenweg 540 (Brugge)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen rondom een onverhard erf. Achter de toegangspoort leidt een rechte dreef met populieren naar het erf. De toegangspoort is een witbeschilderde, bakstenen muur, afgedekt met een leien aandak, met tudorboogvormige doorgang.