Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4940 resultaten


ID: 200955 | Landschappelijk element

Oostvaart en kasseiwegen

Oostvaart (Moerbeke)
De Oostvaart als vaart en jaagpad of tragel vindt vermoedelijk haar oorsprong in de middeleeuwen. Moerbeke kende toen een klein netwerk van vaarten, waarvan enkel de Oostvaart behouden bleef.


ID: 34318 | Bouwkundig element

Suikergroep N.V.

Opperstraat 108 (Moerbeke)
Suikerfabriek, sinds 1989 zogenaamd "Suikergroep N.V.". Bedrijf opgericht in 1869 door Jules De Cock onder de benaming "Sucrerie Jules De Cock et Compagnie".


ID: 200917 | Bouwkundig element

Terwestbrug

Prijckestraat (Moerbeke)
De Moervaart, een zuidelijke aftakking van de Durme, werd in 1531 rechtgetrokken en van verschillende bruggen voorzien. De brug dateert uit het interbellum en werd hersteld en gedeeltelijk vernieuwd circa 1945 na oorlogsschade.


ID: 34333 | Bouwkundig element

Stationsgebouw Moerbeke-Waas

Statiestraat 4 (Moerbeke)
Klein landelijk stationsgebouw uit 1910, van één verdieping onder kruisende zadeldaken waarvan één met afgewolfd uiteinde. Rode bakstenen gevels op hardstenen plint met brede banden en verbonden booglijsten van gele baksteen.


ID: 34336 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Terweststraat 44 (Moerbeke)
Dorpswoning van één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. IJzeren toegangshek, smal erf met aanhorigheden achteraan palend aan de Moervaart. Aan de straat gebouwd bakstenen bedrijfsgebouw met pannen zadeldak.


ID: 200916 | Bouwkundig element

Vapeurbrug

Terwesttragel (Moerbeke)
De Moervaart, een zuidelijke aftakking van de Durme, werd in 1531 rechtgetrokken en van verschillende bruggen voorzien. De brug dateert uit het interbellum en werd hersteld en gedeeltelijk vernieuwd circa 1945 na oorlogsschade.


ID: 34341 | Bouwkundig element

Restanten van het Kasteel Wulfsdonk

Terwesttragel 2 (Moerbeke)
Voormalig Kasteel Wulfsdonk, later Zamans Kasteel, heden buitenverblijf in een landelijk gelegen kasteelpark met vijver, resten van de vroegere walgrachten en bijbehorende dreven. Van belang als in oorsprong laatmiddeleeuws omgracht kasteelgoed. Van het Zamans kasteel bleef enkel het sierlijke ijzeren toegangshek met aansluitend hekwerk aan twee uitgewerkte hardstenen hekpijlers bewaard.


ID: 135365 | Landschappelijk geheel

Abdij van Postel en de Ronde Put

Mol (Mol), Retie (Retie)
Tot op vandaag is Postel een schaars bewoond gehucht, waar groen een prominente plaats inneemt. De relatieve ongereptheid van Postel is in hoofdzaak te danken aan het feit dat het gebied tot voor kort in handen bleef van een zeer gering aantal grootgrondbezitters, waaronder de Norbertijnen van de abdij van Postel en de familie van Broqueville van het 'kasteel van Postel'. De Ronde Put en omgeving betreft, dankzij de uitgestrektheid en ongereptheid, immers één van de interessantste gebieden van de Kempen. De afwisselende vegetatietypes van droge heide, grove dennen, elzenbroek struweel en oude bossen resulteren in een belangrijke botanische waarde.


ID: 52787 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Openlucht-kruisweg

15 Kapellekens (Mol)
Veertien statiekapelletjes opgetrokken vanaf 1815, in opgaande, rechte rij naar de Heilige Kruiskapel met een identiek neobarok uitzicht. De kapelletjes liggen langs een onverharde weg in een bosrijke omgeving met duinenreliëf.


ID: 52858 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Abdij van Postel

Abdijlaan 16 (Mol)
Ommuurd en omgracht kloostercomplex met constructies in diverse stijlen, gaande van de romaanse kerk tot hedendaagse architectuur, kwam vermoedelijk tussen 1128 en 1138 tot stand. Binnen de ommuring liggen verschillende dreven met opgaande bomen onder andere met gekandelaarde lindes.