3540 resultaten
ID: 209870 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Dorp 12 (Zedelgem)
Pastorie met ommuurde tuin bij de Sint-Martinuskerk. Vrijstaand volume met beeldbepalende ligging ten zuiden van de kerk en met voorliggend grasveld. Daterend uit 1757 en verhoogd in 1857.
ID: 209874 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Emmaüsdreef 6, Kasteeldreef 14, Rolleweg (Zedelgem)
Kasteelsite Emmaüs, oorspronkelijk met opperhof-neerhofstructuur. Het landhuis is een volume op rechthoekige plattegrond, van twee bouwlagen onder schilddak, met een uitzicht hoofdzakelijk van circa 1869 en 1957, maar eventueel in kern opklimmend tot de vroegste 17de of 18de-eeuwse bouwfase. Domein toegankelijk via de Emmaüsdreef, een dubbele eikendreef tot aan de toegang tussen hardstenen pijlers. Het landhuis is gelegen binnen een ruim park, gekenmerkt door twee waterpartijen met daarrond enkele markante bomen, open graslanden afgezoomd door een parkbos en een ijskelder. Het domein omvat eveneens een Lourdesgrot en kapel, oranjerie, ommuurde moestuin, hoeve en koetshuis.
ID: 209887 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Heidelbergstraat 29, 29A, Zeedijkweg 11 (Zedelgem)
Kasteeldomein met laatclassicistisch landhuis van 1848, mogelijk met oudere kern (late 18 eeuw). Park ontstaan in het begin van de 19de eeuw en heraangelegd in landschappelijke stijl vanaf circa 1848 met gazons, padennetwerk, solitaire bomen, bomengroepen en een parkbos. In de grote vijver ligt een eiland met een kunstmatige grot en aanmeerplaats, bereikbaar via een houten tuinbrug. In het park staat een klein kapelletje en enkele sokkels voor beelden. Het kasteel heeft rechthoekige plattegrond en drie bouwlagen, verhoogde begane grond boven een kelderverdieping en onder schilddak (leien). Bepleisterde en witbeschilderde gevels met rechthoekige muuropeningen. Ten westen ligt het vroegere washuis, ten oosten een grote ovalen ommuurde moestuin waarvan de ingang door bakstenen pijlers bekroond met siervazen geflankeerd wordt. Rond bakstenen kippenhok binnen ommuurde kippenren met poel. De monumentale stalling werd omgebouwd tot woning.
ID: 210075 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Hoogveld 4 (Zedelgem)
Kasteeldomein en voormalig kasteel van de familie van Zuylen van Nyevelt, met bijhorende hoeve, kapel en landgebouwen gelegen in een park met bruine beuken en monumentale paardenkastanje en doorsneden met eikendreven. Omheiningsmuur met theekoepel langs de westzijde. Vanaf 1861 fasegewijs tot stand gekomen. Vanaf 1982 in gebruik als ontmoetings-, vormings- en jeugdverblijfscentrum.
ID: 209749 | Bouwkundig element
Prof. Nelisstraat 10 (Zedelgem)
Voormalige woning, met regionalistische inslag, van professor-geneesheer Karel Nelis (1875-1935) en Augusta Maertens. Ontworpen door architect Joseph Viérin (Brugge) en gebouwd in 1912. Oorspronkelijk een rijker uitzicht met pseudovakwerk, open portiek tegen de voorgevel en oplopende erker tegen de rechterzijgevel (zie oude foto). Door het verdwijnen of verbouwen van die elementen heeft het huis de cottage-allure grotendeels verloren. Baksteenbouw bestaande uit meerdere vleugels onder zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen).
ID: 209422 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Snellegemsestraat 1 (Zedelgem)
Administratief Centrum, gerealiseerd in 2007 ter vervanging van het voormalige, nabijgelegen gemeentehuis en gemeentepark. Het ontwerp is van Snoeck & Partners uit Kortrijk. Sobere constructie met een onregelmatige rechthoek als plattegrond. Opgetrokken in paarse baksteen (streklagen) onder hellend plat dak. Gebruik van beton voor de vensteromlijstingen, de zuilen van de gaanderij en de schuin geplaatste platen voor de vensterzone op de verdieping. De westzijde met inkom onder de gaanderij is bijna gevelbreed beglaasd, evenals de verdieping. Omlopende beglazing op de begane grond aan de noord- en zuidgevel, laatstgenoemde maakt door de afwezigheid van andere muuropeningen een massieve indruk. De westgevel is opengewerkt door een drieledige vensterzone, omlopend aan de noordzijde.
ID: 209426 | Bouwkundig element
Snellegemsestraat 13 (Zedelgem)
Pastorie, gelegen in een tuin en volgens kadastergegevens opgetrokken in 1937. Gebouwd op de site van de oude pastorie, al vermeld in 1677 als "het huys pastoreel van Zedelghem" wanneer de pastorie afbrandt en wordt heropgebouwd. Gele baksteenbouw van twee bouwlagen en vier traveeën onder schilddak (mechanische pannen). Dubbelhuis, met boven de rondboogdeur een gevelkapelletje met beeld van de Heilige Jozef met Kind.
ID: 209980 | Bouwkundig element
Stationsstraat 18 (Zedelgem)
Gelegen in een ruime tuin op de hoek met de Kattestraat. Ontworpen en gebouwd in 1932 in opdracht van Karel Lodewijk Verhaeghe van het aannemersbedrijf-schrijnwerkerij Verhaeghe. Monumentale villa met kasteelallures in een typische jaren 1930-stijl met lichte art-deco-inslag. Oranje baksteenbouw op vierkante plattegrond onder schilddak (leien) met aan alle zijden erker- en/ of torenuitbouwen. De gevels worden enerzijds verlevendigd door het gebruik van zandsteen voor de lateien (met afgeschuinde hoeken) en de tussendorpels, anderzijds door geometrisch siermetselwerk, onder andere op de plint en omlopende tandlijst onder de dakranden. Voorgevel met centrale deur links geflankeerd door een ronde toren onder kegeldak en rechts door een rechthoekige uitbouw geaccentueerd door een bow window met aansluitend terras en opengewerkte balustrade. Tuingevel met middenrisaliet en ingang onder luifel en op de verdieping
ID: 209986 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Steenbrugsestraat 22, 26-28, 26A-B (Zedelgem)
Omgracht, neogotisch kasteel van 1858-1863 in een park met vijver, doolhof, poortgebouw met brug, stallingen, koetshuizen, manege, klein paviljoen ongeveer uit dezelfde periode van het kasteel. Hoeve en achthoekig tuinpaviljoen daterend uit de tijd van het vroegere 18de-eeuws landhuis. Tuinierswoning van 1910 en bibliotheek van 1949. De parkaanleg dateert uit dezelfde periode als het kasteel, het doolhof van circa 1873.
ID: 209994 | Bouwkundig element
Sysen 8 (Zedelgem)
Achterin en volledig in het groen gelegen priorij "Onze-Lieve-Vrouw van Bethanië", behorend tot de benedictijnerorde. Geheel van kerk, klooster, gastenverblijf en internaat tussen 1924 en 1957 opgetrokken in een neoromaanse stijl, naar ontwerp van architect Joseph Viérin (Brugge). In 1969 wordt het meisjesinternaat van de abdijschool van Zevenkerken hier gehuisvest. Vierkante plattegrond met vier vleugels rond een kloostertuin. De kerk en de refter bevinden zich in elkaars verlengde op een centrale as, de voeding van lichaam en geest symboliserend. De gebouwen zijn opgetrokken in rozerode baksteen onder zadel- of lessenaarsdaken (leien). De neoromaanse stijl is geïnspireerd op de basiliek van Sint-Laurentius-buiten-de-Muren in Rome en de abdijkerk van San Miniato te Firenze.