Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4024 resultaten


ID: 23119 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Quintinus

Sint-Quintinusstraat 2 (Sint-Truiden)
Classicistische kerk, gelegen binnen het vroegere kerkhof, thans omgevormd tot grasperk.


ID: 22960 | Bouwkundig element

Hospitaalkapel Sint-Augustinus

Stapelstraat 25 (Sint-Truiden)
In 1788 verliest het hospitaal zijn functie, en in 1910 wordt het complex, op de kapel na, afgebroken. Enkele jaren later wordt de kapel als postkantoor in gebruik genomen, en worden de postgebouwen toegevoegd.


ID: 22956 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Maarten

Stapelstraat 29 (Sint-Truiden)
Neoromaanse kruisbasiliek, aanleunend bij de vroeg-renaissancetoren, gelegen tussen het Sint-Maartenplein ten zuiden, de Breendonkstraat ten noorden en de Stapelstraat ten westen.


ID: 22944 | Bouwkundig element

Klooster Hiëronymusdal

Stenaartberg (Sint-Truiden)
Voormalig klooster, gesticht in 1396. Van het oorspronkelijke complex blijft alleen een L-vormige vleugel over uit de tweede helft van de 18de eeuw, opgetrokken in classicistische stijl.


ID: 23061 | Bouwkundig element

Abdij van Terbeek en Sint-Niklaashoeve

Terbeek 76-78 (Sint-Truiden)
Resten van de voormalige abdij van Terbeek, met abdijhoeve. De oorspronkelijke stichting van dit cisterciënzerinnenklooster was het klooster Sint-Trudodal, gelegen in het gehucht Straten, in de 12de eeuw.


ID: 23064 | Bouwkundig element

Sint-Joriskapel van 1420

Terbiest (Sint-Truiden)
De kapel dateert van 1420 en wordt in het "Concile de Saint-Trond" vermeld als kerk van Terbiest. Eénbeukig zaalkerkje waarvan het schip uit twee delen bestaat.


ID: 23102 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking met kerkhof en pastorie

Wilderenlaan 13 (Sint-Truiden)
Tot voor de Franse revolutie toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart. Neoclassicistische zaalkerk van 1858, aansluitend bij een rechthoekige, romaanse toren, met omgevend kerkhof.


ID: 72125 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-de-Doper met kerkhof

Gemeenteplein (Spiere-Helkijn)
Georiënteerde éénbeukige kerk met ingebouwde westertoren, gelegen te midden van een ommuurd kerkhof. De toegang wordt gemarkeerd door een ijzeren hek. Het bedehuis wordt opgetrokken van 1694 tot 1705 ter vervanging van een Romaans bedehuis. Enkele restanten van de Romaanse kerk van circa 1200 bleven bewaard. De plattegrond ontvouwt: éénbeukige kerk met kruisvormig grondplan, ingebouwde westertoren onder ingesnoerde spits bekroond door ijzeren kruis en torenhaan. Schip van vier traveeën, koor van één travee met driezijdige sluiting. 


ID: 72263 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Jacquetbosstraat 38 (Spiere-Helkijn)
Dieper in gelegen burgerwoning, vermoedelijk voormalig klooster horend bij de basisschool. Dubbelhuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw.


ID: 72283 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus en Heilig Hart met kerkhof

Robecijnplein (Spiere-Helkijn)
De parochiekerk van Spiere is een georiënteerd neogotisch bedehuis met omringend kerkhof. De huidige kerk, met uitzondering van de toren, wordt opgetrokken tussen 1891 en 1893. Binnen de dorpskern heeft de kerk een beeldbepalende en uitzonderlijke ligging op een kunstmatig aangelegde heuvel. Imposante parochiekerk van het pseudo-basilicale type volledig opgetrokken in Doornikse steen.