Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4950 resultaten


ID: 52756 | Bouwkundig element

Station Mol

Statieplein 1 (Mol)
Functioneel bakstenen complex met woning van de stationschef en aansluitend rechts het eigenlijke station, ingehuldigd in 1879.


ID: 52901 | Bouwkundig element

Sluizen Sas II en Sas III

Waterstraat (Mol)
Twee dubbelsluizen op het verbindingskanaal Bocholt-Herentals, een tweetrapse schutsluis van 1843-1845 en een ééntrapse schutsluis van 1928 ten behoeve van grotere schepen.


ID: 52908 | Bouwkundig element

Brug over het Kempens Kanaal

Waterstraat (Mol)
Dubbele Baileybrug, type uit vooraf gefabriceerde metalen onderdelen, ontworpen door ingenieur Donald Coleman Bailey in 1940.


ID: 24143 | Bouwkundig element

Hoeve naar ontwerp van E. Apers

Gentsestraat 41 (Moorslede)
Hoeve van 1920 naar ontwerp van architect E. Apers, blijkens de Atlas der Buurtwegen van 1842 grosso modo op het vooroorlogse grondplan heropgebouwd. In de tweede helft van de 18de eeuw nog omwalde site, zie aanduiding op Ferrariskaart van 1770-1778. Teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 24147 | Bouwkundig element

Hoeve 't Potterijhof

Grote Potterijstraat 8 (Moorslede)
Losse, lage bestanddelen van baksteen onder (licht) gebogen zadeldaken (mechanische pannen), met uitzicht uit het vierde kwart van de 19de eeuw, U-vormig gegroepeerd rondom een deels gekasseid erf, toegankelijk ten oosten via korte erfoprit, beschaduwd door twee lindebomen. Grote poel ten zuidwesten, naar verluidt resultaat van oude kleiwinning voor pottenbakkerij.


ID: 24169 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Koekuitkasteel met park

Kasteeldreef 1-3 (Moorslede)
Afgelegen landhuis in landschapspark, te bereiken via toegangsdreef in quinconceverband; belangrijke parkbomen, waterpartijen en recente gloriette, arduinen restanten van het vroegere kasteel; toegangshek tussen bakstenen pijlers met bolbekroning en moestuin.


ID: 24164 | Bouwkundig element

Hoeve

Kleine Ravestraat 4 (Moorslede)
Wederopbouwhoeve, naar verluidt van 1926, waarbij stallingen echter zouden dateren van voor de Eerste Wereldoorlog. Teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 24065 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van boerenarbeiderswoningen

Menenstraat 2-4 (Moorslede)
Eenheidsbebouwing uit de jaren 1920. Zeven traveeën en één bouwlaag met links en rechts aanpalende nutsgebouwtjes onder lessenaarsdak. Verankerde donkere baksteenbouw onder pannen (mechanisch) zadeldak; twee klimmende dakkapellen.


ID: 24194 | Bouwkundig element

Hoeve Dakravenhof

Ravestraat 2 (Moorslede)
Hoeve met losse, lage bestanddelen rondom een deels verhard erf met deels behouden bakstenen stoepen; boerenhuis en bakhuis, schuur, ast, en stallingen respectievelijk ten nooden, oosten, zuiden en westen; erftoegang ten zuiden.


ID: 24094 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Dadizele

Remi-Dewittestraat 6 (Moorslede)
Kasteeldomein, thans V.Z.W. Mariënstede, gelegen ten zuidoosten van de basiliek, een relatie die reeds van oudsher bestaat. Vermoedelijk 19de-eeuws kasteel op site van de verdwenen middeleeuwse waterburcht van de heren van Dadizele met opper- en neerhof, omgeven door walgracht zie Sanderus. Het kasteel wordt omgeven door een park in landschappelijke stijl dat vermoedelijk dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw.