Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4940 resultaten


ID: 24194 | Bouwkundig element

Hoeve Dakravenhof

Ravestraat 2 (Moorslede)
Hoeve met losse, lage bestanddelen rondom een deels verhard erf met deels behouden bakstenen stoepen; boerenhuis en bakhuis, schuur, ast, en stallingen respectievelijk ten nooden, oosten, zuiden en westen; erftoegang ten zuiden.


ID: 24094 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Dadizele

Remi-Dewittestraat 6 (Moorslede)
Kasteeldomein, thans V.Z.W. Mariënstede, gelegen ten zuidoosten van de basiliek, een relatie die reeds van oudsher bestaat. Vermoedelijk 19de-eeuws kasteel op site van de verdwenen middeleeuwse waterburcht van de heren van Dadizele met opper- en neerhof, omgeven door walgracht zie Sanderus. Het kasteel wordt omgeven door een park in landschappelijke stijl dat vermoedelijk dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 24240 | Bouwkundig element

Historische hoeve

Slypsmolenweg 1 (Moorslede)
Hoevegebouwen met voornamelijk uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw. Losse, lage bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, onder meer overstekende randen op houten modillons en laadvensters in puntgevel met overkragend, geprofileerd windbord. Opstelling rondom een rechthoekig, gekasseid erf; nog deels behouden bakstenen stoepen. Voornaamste erftoegang ten westen, tussen twee stallen. Twee weeghuisjes op en buiten het erf wijzen op vroegere semi-industriële activiteiten. Bewaarde weegbrug op het erf.


ID: 24226 | Bouwkundig element

Tuinwijk De Blokken

Stationstraat 159-169, 173-205 (Moorslede)
Tuinwijk gebouwd door de Dienst der Verwoeste Gewesten. Volgens bouwplannen zogenaamd cité ouvrière de Moorslede van 1919-1920 naar ontwerp van architecten Bytebier en Schaessens, met vijftien blokken van gekoppelde huizen aan de straat. Nog deels omhaagde voortuintjes, naar verluidt vroeger met esdoorn als symbolische verwijzing naar Canada dat via een noodfonds mede de bouw van deze tuinwijk zou hebben gefinancierd.


ID: 24231 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Stationstraat 276 (Moorslede)
Lage, achterin gelegen hoeve van het langgestrekte type, uit de jaren 1920; ervoor weide met vijver en recente aanplantingen.


ID: 13587 | Bouwkundig element

Kasteel Cantecroy

Cantecroylaan 30 (Mortsel)
Vierkant omwald slot met onderbouw van bak- en zandstenen ringmuur van 1570-80 met bastions op hoeken.


ID: 13602 | Bouwkundig element

Eclectisch klooster

Fredericusstraat 67 (Mortsel)
Alleenstaand eclectisch kloostergebouw op rechthoekig grondplan, drie verdiepingen onder leien schilddak bekroond met ijzeren dakvorst.


ID: 301047 | Bouwkundig element

Villa's en bomenrij

Quinten Matsijslei, Wouwstraat 30-34 (Mortsel)
De Quinten Matsijslei is een met Amerikaanse eik afgezoomde dreef. Op de hoeken met de Wouwstraat staan fraaie voorbeelden van alleenstaande villa’s.


ID: 13582 | Bouwkundig element

Kasteel Ter Varent

Ter Varentstraat 59 (Mortsel)
Dubbelhuis met acht traveeën, souterrain en twee bouwlagen onder schilddak, met kern uit begin 16de eeuw.


ID: 13654 | Bouwkundig element

Kasteel Ten Dorpe

Theofiel Reynlaan 3 (Mortsel)
Fraai kasteeltje in groene omgeving, 16de-eeuwse kern, sterk verbouwd in neo-Vlaamserenaissance-stijl in het derde kwart van de 19de eeuw.