Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4024 resultaten


ID: 15522 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jacobus

Molenstraat 2 (Stekene)
Vrijstaand kerkgebouw, sinds het verwijderen van het kerkhof in 1969, omringd door plantsoenen. Ten noordwesten oorlogsgedenktekens. Van de romaanse kerk is heden niets meer bewaard. Het huidige koor dateert uit de 15de eeuw; de benedenkerk is in 1847 gebouwd naar ontwerp van architect J. De Somme-Servais, ter vervanging van de volledig ingestorte kerk.


ID: 15475 | Bouwkundig element

School en klooster van de Hiëronymieten

Nieuwstraat 15 (Stekene)
School en voormalig klooster der Hieronymieten, bestaande uit directiegebouw, kapel en klaslokalen, in 1877 gesticht in de voormalige brouwerij Martens. Directiegebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder licht geknikt zadeldak. Haaks op dit hoofdgebouw: hoge bakstenen neogotische kapel van drie traveeën onder steil zadeldak, circa 1878 opgericht.


ID: 15767 | Bouwkundig element

Ouderlingentehuis Sint-Jozef

Antwerpse Steenweg 103 (Temse)
Bestaande uit een lange en een haakse vleugel, een kapel en recente vleugels. Lange vleugel uit de 19de eeuw; dubbelhuistype met drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Haaks hierop een neogotische vleugel van twee bouwlagen naar ontwerp van architect Buytaert (Temse) van 1910. Achteraan kapel van 1935.


ID: 15707 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Margareta

Dorpstraat (Temse)
Stemmig kruiskerkje, omringd door het kerkhof; dit is aan de straatkant met een muur afgesloten en aan de noordkant met een haag; arduinen hekstijlen met siervaasbekroning uit de tweede helft van de 18de eeuw. De kerk klimt in kern op tot de romaanse periode maar werd in de 15de eeuw volledig in gotische stijl gewijzigd en voorzien van een vierkante westelijke toren.


ID: 15654 | Bouwkundig element

Klooster Heilige Vincentius a Paulo

Gasthuisstraat 2 (Temse)
Bestaande uit een lange straatvleugel met haaks op de achtergevel nieuwbouwvleugels waarin de kapel in neogotische stijl geïntegreerd werd. Het huidig klooster werd in 1873 ontworpen door architect Frans Suy en op 11 november 1874 in gebruik genomen door zestien zusters. Later stichtten zij onder meer de Sint-Amelbergaschool in de achterliggende straat.


ID: 15730 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan de Evangelist

Gelaagstraat 32 (Temse)
De plattegrond beschrijft een driebeukige, transeptloze kerk met een koor van twee traveeën beëindigd op een half cirkelvormige apsis. Ruime pseudobasilicale baksteenbouw in classicistische stijl met neoromaanse voorgevel.


ID: 15616 | Bouwkundig element

Decanale Onze-Lieve-Vrouwekerk

Markt (Temse)
Ruime hallenkerk te midden van de gekasseide markt. Het omringende kerkhof werd in 1820 definitief opgeruimd. Driebeukige kruiskerk met dubbel, niet buiten de lijn der zijbeuken uitspringend transept, achtkantige vieringtoren en polygonaal hoofdkoor geflankeerd door analoge zijkoren.


ID: 15630 | Bouwkundig element

Kapel ter ere van het Heilig Hart

Nijsstraat 13 (Temse)
Kapel ter ere van het Heilig Hart, in de jaren twintig opgetrokken in neogotische stijl en door huizen ingebouwd.


ID: 15726 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Zeven Weeën

Pontweg (Temse)
Ruime neogotische bakstenen kapel met rechthoekig eenbeukig schip van drie traveeën en smaller koor van één travee met links een kleine sacristie. In het rijk beboomd parkje bevinden zich zeven statiekapelletjes in dezelfde stijl.


ID: 15797 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieters

St.-Jozefstraat (Temse)
Neogotische bakstenen kerk, volgens gedenksteen in 1906 gebouwd naar ontwerp van architect Hendrik Geirnaert. Driebeukige kruiskerk met westtoren en polygonaal koor geflankeerd door rechthoekige zijkoortjes van één travee.