Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7124 resultaten


ID: 133473 | Landschappelijk element

Mispel in tuin bij burgerhuis

Overstraat 8 (Kortenaken)
In de voortuin van een burgerhuis, daterend uit 1931, staat een natuurlijk uitgegroeide mispel.


ID: 134193 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Vroenhoven

Zandrodestraat 2-4 (Kortenaken)
Omstreeks 1862 werd het historische Vroenhovencomplex vervangen door nieuwe gebouwen. Het koetshuis en de kasteelhoeve dateren van omstreeks 1862. Rond 1876 liet ridder Adolf de Wouters de Vroenhoven het woonhuis heropbouwen; in 1903 kreeg het een neogotische heraankleding door de Brusselse architect Alphonse Gellé. De gebouwen zijn omgeven door een park van bijna 20 hectare met 'jardin anglais'.


ID: 306195 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als eeuwfeestboom

Annonciadenstraat (Kortenberg)
Langs de Annonciadenstraat, recht tegenover de kerk van Everberg, staat een opgaande, bruine beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’). Deze beuk is geplant als eeuwfeestboom in 1930, bij de viering van het honderdjarig bestaan van België. Dit gebeurde door Prins Jan de Merode, Grootmaarschalk van het Hof. Een gedenksteen in de grond herinnert hieraan.


ID: 306196 | Landschappelijk element

Koningslinde als herdenkingsboom

Annonciadenstraat, Gemeentehuisstraat (Kortenberg)
Midden in het parkje in de dorpskern van Everberg staat een jonge opgaande linde, geplant als Koningslinde. Hij staat in het park tussen de pastorij en de petanquebaan. Deze boom werd op 24 maart 1991 door burgemeester Dr. Henri Vannoppen geplant, als hulde aan Koning Boudewijn I. Dit ter ere van zijn zestigste verjaardag en veertig jaar koningschap (1951-1991).


ID: 302591 | Bouwkundig element

Villa La Chênaie en domein Eikelenhof

Colombastraat 1 (Kortenberg)
Villa met bijgebouwen in U-vorm in Italianiserende stijl naar ontwerp van architect Jean-Pierre Cluysenaar (1811-1880) gelegen op een hoogte en omgeven door een ruim park met indrukwekkende bomen. Het pand met bewaarde interieurelementen werd volgens de kadastrale staat gebouwd in 1843 en gepubliceerd in Cluysenaars boek Maisons de campagnes.


ID: 43353 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Kapellestraat (Kortenberg)
In de schaduw van een aloude lindeboom staat een fraai zandstenen barokkapelletje op de cartouche gedagtekend 1661.


ID: 302517 | Landschappelijk element

Twee opgaande bruine beuken bij villa

Leuvensesteenweg 257 (Kortenberg)
De twee rode beuken (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’) bevinden zich in de voortuin en de tuin van een woning langs de Leuvensesteenweg.


ID: 43359 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel de Mérode

Prinsendreef 91-93, 97 (Kortenberg)
Wederopbouw door architect F. Neuville circa 1765. Fraai classicistisch gebouw verrijkt met Louis XVI-ornamenten. Twee régence getinte paviljoenen ter plaatse van het voormalige neerhof en de hoeve; Franse tuinaanleg.


ID: 43369 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius met kerkhof

Sint-Antoniusstraat 24 (Kortenberg)
Kerk opgetrokken uit zandsteen; de plattegrond ontplooit een westertoren, drie beuken van drie traveeën, een uitspringend transept en een lang, op een driezijdige apsis uitlopend koor. Omringend, ommuurd en omhaagd kerkhof.


ID: 134377 | Landschappelijk element

Kasteelpark Ridderborn

Baron A.de Heuschstraat 24 (Kortessem)
Kasteeldomein van middeleeuwse oorsprong, met verdwenen neerhof-opperhof-situatie, parkbos en boslaan teruggaand tot de 18de-eeuwse structuur, landschappelijk parkje uit 1865 met vijver, bacchusbeeld, brug en fabriekje in rustieke stijl, recente hagen- en rozentuin.