Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7124 resultaten


ID: 59416 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel in empirestijl met tuin

Burgemeester Pyckestraat 2, 2A (Kortrijk)
Kasteeltje gebouwd circa 1820 in empirestijl in opdracht van advocaat en burgemeester L. Pycke. Garage naar ontwerp van Jacques Vierin. Tuin aangelegd in landschappelijke stijl met vijver, natuurstenen zitbank, sierhagen en gevarieerd bomenbestand.


ID: 75160 | Bouwkundig element

Dwarsschuur met aansluitend wagenhuis

Cisterciënzerplein (Kortrijk)
Langgestrekt schuurvolume met 17de-eeuwse dwarsschuur en aansluitend wagenhuis uit de vroege 19de eeuw. De schuur maakte deel uit van een abdijhoeve van de Kortrijkse Groeningeabdij. Bij de sloop van de hoeve (begin jaren 1970) werden het hoeve-erf, de resterende walgracht, een deel van de gekasseide erfoprit met bakstenen hekpijlers en het imposante schuurvolume behouden. Erfoprit gemarkeerd door twee bakstenen pijlers, waarvan één met heiligennis afgesloten door hekwerk met Maria-monogram.


ID: 77534 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel van 1910 met linde

Doornikserijksweg (Kortrijk)
Kapel van 1910, zie jaartalsteen met opschrift "AD SA 1910" in geveltop. Bedehuis, toegewijd aan de Heilige Antonius, beschaduwd door vier lindebomen. Gecementeerde puntgevel doorbroken door spitsbogige muuropening met bewaard hekwerk.


ID: 132695 | Landschappelijk element

Opgaande lijsterbes

Doornikserijksweg (Kortrijk)
Een zwaar ontwikkelde opgaande lijsterbes in het Argendaalbos te Bellegem. De lijsterbes behoort tot de dikste van Vlaanderen en heeft een stamomtrek van 165 cm (2013).


ID: 59464 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis 't Hooghe en park

Doorniksesteenweg 218 (Kortrijk)
Landhuis 't Hooghe, volgens de kadastrale mutatieschets in 1844 op een onbebouwd perceel gebouwd in opdracht van F. Goethals-Delevigne. E. Van Hoonacker vermeldt als bouwdatum 1835. Volgens P. Debrabandere krijgt weduwe F. Goethals-Delevigne in 1884 de bouwvergunning voor het veranderen van de gevels van haar eigendom. Pas op de mutatieschets van 1958 worden de twee bow windows en het overluifeld terras toegevoegd. Park in landschappelijke stijl met vijver en ijskelder, waarbij het voorste gedeelte in 1959 werd heringericht als rozentuin.


ID: 59516 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Willems mote met park

Erasmuslaan 30-32, 36 (Kortrijk)
Landhuis uit het einde van de 18de eeuw met dienstgebouwen (conciërgewoning, koetshuis, paardenstal) ten zuiden en villa van circa 1950 naar ontwerp van Jacques Viérin ten noorden. Toegankelijk via een toegangsdreef afgesloten met smeedijzeren hekken met gietijzeren hekpijlers en een secundaire toegang aan de villa. Parkje met centrale vijver met eilandje bereikbaar via tuinbrug met octagonaal hoenderhok en achthoekige serre. Parkje in landschappelijke stijl met vijver, gazon, bomengroepen en omgevende bomenrand. Waardevol bomenbestand met onder meer een zeldzame zwarte moerbeiboom.


ID: 59613 | Bouwkundig element

Groeningemonument en -park

Groeningelaan, Groeningepoort (Kortrijk)
Het Groeningemonument, in 1906 opgericht naar ontwerp van Godfried Devreese, bevindt zich te midden van een park dat de verbinding vormt tussen het standbeeld en de toegangspoort op het Plein in Kortrijk.


ID: 60709 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Heule

Heulsekasteelstraat 1, 5 (Kortrijk)
Het kasteel van Heule werd tussen 1883-1895 opgetrokken in eclectische stijl door de belangrijke Heulse familie Goethals. Een laat 19de-eeuws park met vijver, gazons en een groep moerascipressen omgeeft het kasteel. Ten noordwesten van het landhuis bevindt zich het voormalige koetshuis op U-vormige plattegrond.


ID: 60877 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkapel met lindes

Hoogplaatsstraat, Molentjesstraat (Kortrijk)
Wegkapel beschaduwd door twee linden. Bakstenen bedehuisje van 1910, zie gevelsteen met opschrift: "O.L.V. VAN BIJSTAND B.V.O. 'T JAAR 1910." Puntgevel bekroond door ijzeren kruis. Spitsboogdeur.


ID: 61069 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pestkruis met lindes

Kalvariestraat, Kardinaalstraat, Keizerstraat (Kortrijk)
Pestkruis geplaatst tijdens de cholera-epidemie van 1855-1856. Het kruis, geflankeerd door twee lindes, heeft een beeldbepalende ligging op het kruispunt van beide wegen, tevens is het gelegen op één van de hoogste punten van de gemeente. Calvarie met fraai beschilderd gietijzeren beeld op houten kruis met opschrift "INRI".