Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4940 resultaten


ID: 3193 | Bouwkundig element

Watertoren

G. Gezellestraat 45 (Nijlen)
Kegelvormige, betonnen watertoren van 1963 met kuip op schuin oplopende kolommen en met centrale schacht van baksteen.


ID: 3100 | Bouwkundig element

Waterput

Gasthuisstraat (Nijlen)
Hardstenen 18de-eeuwse putkuip, gerestaureerd in 1975 onder leiding van E. Verreydt.


ID: 3116 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Helleweg 1A (Nijlen)
Alleenstaande hoeve van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, opklimmend tot het vierde kwart 18de eeuw tot eerste helft 19de eeuw.


ID: 2472 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bedevaartsoord  Kruiskensberg

Kruiskensbaan (Nijlen)
Kapel van 1861, ijzeren kruis van 1864 en zeven kruiswegkapelletjes uit 1895, gelegen op de Kruiskensberg omringd door bos met aan de voet vijf waterputten van 1691.


ID: 302879 | Bouwkundig element

Diamantwerkplaats Lieckens met waterput

Spoorweglei 42 (Nijlen)
De diamantslijperij Lieckens werd in 1910 gebouwd en in 1918 met een verdieping verhoogd, ten noorden is een waterput aanwezig.


ID: 3247 | Bouwkundig element

Station Nijlen

Statieplein 1 (Nijlen)
Station met onregelmatige traveeën en één + twee bouwlagen onder complexe bedaking, van 1925.


ID: 2476 | Bouwkundig element

Kasteel Steynehof

Steynehofweg 1 (Nijlen)
Neotraditioneel kasteel met verspringende volumes van bak- en zandsteen onder een complexe leien bedaking.


ID: 304790 | Landschappelijk element

Voetweg naar Lourdeskapel

Nederhasselt (Ninove)
Naast de boomgaard bij een semigesloten hoeve, gekend als het Steppeshof, loopt een onverharde wegel de heuvel op. Het graspad is langs weerszijden begrensd door een rij opgaande populieren met wat uitval. Onder de bergoeiing zijn nog kasseien zichtbaar van de oorspronkelijke verharding en langs de bomen zijn resten aanwezig van een betonnen afsluiting. De voetweg loopt dood op de aangrenzende omgeploegde akkers maar ligt in een rechte lijn met de Lourdeskapel op het hoogste punt van de heuvel in een knik van de bochtige weg. De voetweg is al aanwezig op de Atlas der Buurtwegen van 1843-1845 en werd volgens de overlevering vroeger als doorsteek of bidwegel intensief gebruikt.


ID: 306771 | Landschappelijk element

Voetwegen Pollare dorp

Pollare (Ninove)
Op de steilrand langs de Dender tussen Pollare dorp en het gehucht Neuringen ligt een netwerk van voetwegen die het gebied doorkruisen. De wegen zijn vaak onverhard, soms deels verhard, en bieden ruime zichten op de omringende akkers en de Dendervallei. Waar de voetwegen elkaar of andere wegen kruisen, staan vaak kleine veldkapellen. De wegen en paden zijn al aanwezig op de 18de-eeuwse kaarten als verbinding tussen de verschillende gehuchten en grote boerderijen en liepen vaak dwars over de grote dorpsakkers.


ID: 306772 | Landschappelijk element

Holle weg Puitenkasj

Pollare (Ninove)
Tussen Pollare Dorp en Flierendries loopt een holle weg genaamd Puitenkasj. De weg is onverhard en sterk ingesneden in de oostelijke steilrand van de Dendervallei. De bermen zijn begroeid met houtkanten met dominantie van es. De weg is al aanwezig op de 18de-eeuwse Villaretkaart als een van de vier hoofdwegen die het gehucht Flierendries uitmaken. Op de Poppkaart wordt de weg aangeduid als 'Boschstraet dam' als verlengde van de Damstraat, een opgehoogde losweg in de Kwaadbroeken. In de loop van de 20ste eeuw geraakte de weg in onbruik. Vermoedelijk zorgde het onverharde karakter en de steile helling voor een minder goede begaanbaarheid zodat alternatieve wegen de voorkeur kregen en het verkeer zich geleidelijk aan verlegde.