Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

903 resultaten


ID: 21199 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Pietersabdij en Sint-Pieterskerk

Kantienberg 5, 9, 9A-C, Sint-Pietersplein 9-12, 13-15 (Gent)
De Sint-Pietersabdij werd gesticht in de 7de eeuw door de Aquitaniër Amandus of een van zijn volgelingen. De abdij werd op korte tijd bijzonder machtig en verwierf ook buiten Gent grote bezittingen. De gebouwen getuigen van de verschillende bloei- en wederopbouwperiodes die de Sint-Pietersabdij doormaakte. We vinden er stijltechnisch romaanse, gotische, renaissance- en voornamelijk barokelementen in terug. Het gebouwencomplex wordt gedomineerd door de imposante abdijkerk, die vanaf 1629 in pure barokstijl opgetrokken werd en waarvan het ontwerp toegeschreven wordt aan Pieter Huyssens.


ID: 25149 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas

Korenmarkt 15 (Gent)
Parochiekerk waarvan de bouw werd aangevat begin 13de eeuw, waarbij de eerste vier traveeën van het driebeukig schip met vierledige opstand tot stand kwamen; later in de 13de eeuw, aansluitende travee, transept, kruisingstoren en koor van drie traveeën. Verschillende aanpassingen in de daaropvolgende eeuwen. Nu basilicale kerk met kruisingstoren, driebeukig schip van vijf traveeën met zijkapellen, transeptarmen en driebeukig koor van vijf traveeën met zijkapellen, kooromgang en vijf transkapellen. Neogotische sacristie uit begin 20ste eeuw in het noordoosten.


ID: 25175 | Bouwkundig element

Wolweverskapel

Kortedagsteeg 10-14, 14A-H (Gent)
De Wolweverskapel hoorde bij het godshuis van de wolwevers, een opvanghuis voor oude en zieke wevers. Van het hele complex blijven nu alleen nog de 14de-eeuwse, gotische kapel en de keuken over. Negen traveeën brede voorgevel met drie bouwlagen omstreeks 1829 gebouwd voor de Wolweverskapel.


ID: 25232 | Bouwkundig element

Huis In den Bliekenmarkt

Kraanlei 13 (Gent)
Gotische trapgevel in Balegemse zandsteen, met drie traveeën, drie bouwlagen en zadeldak uit het vierde kwart van de 15de eeuw tot het eerste kwart van de 16de eeuw, oorspronkelijk vier bouwlagen doch één verdieping verlaagd in de 18de eeuw.


ID: 25228 | Bouwkundig element

Burgerhuis De Lelye

Kraanlei 3-11 (Gent)
Gotische trapgevel met vier traveeën, vier bouwlagen en zadeldak uit het eerste kwart van de 16de eeuw, volledig opgetrokken uit Balegemse zandsteen.


ID: 25244 | Bouwkundig element

Kinderen Alijnshospitaal

Kraanlei 65 (Gent)
Godshuis toegewijd aan de Heilige Catharina, ontstaan in de 14de eeuw. Het geheel werd gerestaureerd en uitgebreid door Lieven de Pottelsberghe in de eerste decennia van de 16de eeuw, de huidige kapel dateert van 1543-46. Het oude complex werd volledig hersteld naar plannen van Valentin Vaerwijck en doet sedert 1962 dienst als Museum voor Volkskunde, nu het Huis van Alijn.


ID: 26606 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte

Mariakerkeplein 2 (Gent)
Oudste vermelding in 937, volgens De Potter en Broeckaert. Waarschijnlijk in oorsprong een driebeukige transeptloze romaanse kerk van vier traveeën met ingebouwde oostelijke toren en koor uit de 10de eeuw., door de eeuwen meermaals aangepast en uitgebreid. De achtkantige kruisingstoren is een der weinig originele onderdelen van de kerk, vermoedelijk opklimmend tot de 10de eeuw. De basilicale kerk vertoont een plattegrond met een driebeukig schip van vijf traveeën.


ID: 25478 | Bouwkundig element

Wulfaert Vilainsteen en Hof van Schardau

Onderstraat 10 (Gent)
Het Hof van Schardau is een gotisch steen, volgens archiefstukken gebouwd circa 1540 door F. Van der Gracht. Einde 16de eeuw klooster der Rijke Claren, in 1623, samen met het zogenaamde Wulfaert Vilainsteen door de schepenen gekocht en ingericht als weeshuis voor meisjes zogenaamd Blauwe Meiskensschool. Circa 1902 werd de 18de-eeuwse Blauwe Meiskensschool afgebroken en in 1902 vervangen door het huidige schoolgebouw naar ontwerp van stadsarchitect Charles Van Rysselberghe.


ID: 24555 | Bouwkundig element

Belfort

Sint-Baafsplein (Gent)
Aan de bouw van het huidige Belfort van Gent werd begonnen in het eerste kwart van de 14de eeuw. Vermoedelijk was het oorspronkelijke ontwerp van de hand van de meestermetser Jan van Haelst. De huidige stenen torenspits dateert van 1911-1913. Het gotische gebouw heeft een rechthoekig grondplan en is opgetrokken uit Doornikse kalksteen.


ID: 25743 | Bouwkundig element

Sint-Baafskathedraal

Sint-Baafsplein 1A (Gent)
Sint-Baafskathedraal, waarvan de oudste vermelding opklimt tot 942. De bouwgeschiedenis van dit overwegend gotisch gebouw is zeer complex. De belangrijkste bouwcampagnes omvatten de bouw van het koor op het einde van de 13de eeuw en eerste helft 14de eeuw onder invloed van Noord-Franse en Scheldegotiek, de bouw van westtoren in Brabantse gotiek in 1462-1534, en de bouw van schip en transept in 1533-1559.