Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

590 resultaten


ID: 134373 | Landschappelijk element

Parkje van het Kasteel Hoogveld

Hoogveldstraat 21 (Kortessem)
Verbost parkje met verdroogde bronvijver en enkele beuken, aangelegd op een sterk hellend terrein bij een kasteeltje met huidig voorkomen uit 1892.


ID: 134359 | Landschappelijk element

Parkje van het Kasteel Romsée

Tongersesteenweg 76 (Kortessem)
Parkje met kleine vijver, enkele oude bomen en een collectie coniferen, bij een villa van 1903.


ID: 60213 | Bouwkundig element

Baggaertshof

Sint-Jansstraat 35 (Kortrijk)
Reeks van dertien kleine huisjes en kapel, gegroepeerd rond een rechthoekig ommuurd kruidentuintje, tevens met verschillende bomen onder meer een valse acacia, een hazelaar, een vlier, hulst en een zeldzame witte moerbeiboom.


ID: 134121 | Landschappelijk element

Park Jourdain

Kasteelweg 4-6 (Kraainem)
Gesloten hoevecomplex uit de 18de eeuw, vanaf 1883 verbouwd tot eclectisch kasteel, omgeven door landschappelijk park – nu gemeentelijk park – aangelegd rond 1900, aanvankelijk 8,5 hectare, later uitgebreid met twee vijvers tot circa 12,5 hectare.


ID: 133042 | Landschappelijk element

Gekandelaarde solitaire linde als kruispuntboom

Huisepontweg, Ledekerkweg (Kruisem)
Bij het kruispunt van de Huisepontweg met de Ledekerkweg en in de hoek van een landbouwperceel staat een gekandelaarde linde. Het is een oud gebruik om bij een kruispunt een boom te planten, een baken die als oriëntatiepunt werd gebruikt. Hier is de boom ook geplant in de hoek van een perceel om het afsnijden van de bocht te voorkomen.


ID: 43828 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Wannegem-Lede

Huisepontweg 36, 40-42 (Kruisem)
Het classicistisch kasteel van Wannegem-Lede werd in 1783 naar ontwerp van Gilles-Barnabé Guimard gebouwd in opdracht van baron Alphonse Baut de Rasmon. De tuinaanleg gebeurde volgens de typische ganzenvoet met drie vista' s. Het park is voorzien van een aantal typische tuinelementen van omstreeks 1900: de ommuurde moestuin met oranjerie, volière, ommuurde boomgaard en het jachtwachtershuisje. Verspreid liggen verschillende 18de-eeuwse tuinpaviljoenen of fabriques.


ID: 133040 | Landschappelijk element

Gekandelaarde Hollandse linde als kruispuntboom en hoekboom

Kolpaart, Oost Beertegemstraat (Kruisem)
Bij het kruispunt van de Kolpaart met de Oost Beertegemstraat en in de hoek van een perceeltje staat een gekandelaarde linde. Het is een oud gebruik om bij een kruispunt een boom te planten, een baken die als oriëntatiepunt werd gebruikt. Hier is de boom ook geplant in de hoek van een perceel om het afsnijden van de bocht te voorkomen.


ID: 300299 | Landschappelijk element

Opgaande plataan als vredesboom

Wannegemdorp (Kruisem)
Centraal in dorpskom van het vroegere Wannegem staat palend aan de parochiekerk met omringend ommuurd kerkhof een opgaande plataan, aangeplant als vredesboom (1920).


ID: 58124 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Boomkapelletje in linde

Uitbergsestraat (Laarne)
Boomkapelletje aan gekandelaarde lindeboom. Vrij hoog aan de boom opgehangen kapel, die naar verluidt na genezing een dertigtal jaar geleden gemaakt werd ter vervanging van een voorgaand exemplaar.


ID: 306644 | Landschappelijk element

Watercipres

Stationsstraat 131 (Lanaken)
In de voortuin van een villa in de Stationsstraat staat een watercipres of Chinese moerascipres met een omtrek van 324 cm.