Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

690 resultaten


ID: 130459 | Landschappelijk element

Gedegradeerde hulsthaag met knotessen

Soldatenstraat (Heuvelland)
Gedegradeerde veekeringshaag van scherpe hulst met tussenstaande knotbomen van gewone es.


ID: 130461 | Landschappelijk element

Gemengde knotbomenrij en restant van hulsthaag

Soldatenstraat (Heuvelland)
Rij van geknotte zomerlinden, twee knotpopulieren en één knoteik langs een perceelsrand met restant van geschoren haag van scherpe hulst gemengd met hazelaar.


ID: 130994 | Landschappelijk element

Opgaande bomenrijen van linde

St.-Laurentiusplein (Heuvelland)
Kerkhofbeplanting met een dubbele opgaande bomenrij van Hollandse linde die het gaanpad rond het kerkhof begeleidt. De kerkhofbeplanting vervangt een vroegere beplanting met gekandelaarde linden.


ID: 130695 | Landschappelijk element

Gekandelaarde pleinbeplanting van linde

St.-Medardusplein (Heuvelland)
Pleinbeplanting van 32 gekandelaarde zomerlinden, geplant in een enkele rij rondom het Sint-Medardusplein (binnenzijde).


ID: 130596 | Landschappelijk element

Gemengde knotbomenrij van wilg en populier

Westerse Klijtestraat (Heuvelland)
Gemengde knotbomenrij van schietwilg en Canadese populier, aangeplant langs een perceelsgracht. De bomen zijn op verschillende hoogte geknot.


ID: 130641 | Landschappelijk element

Opgaande populierenrij

Zwijnebakstraat 1 (Heuvelland)
Opgaande bomenrij van Canadese populier var. 'Marilandica' als deel van een erfbeplanting


ID: 307141 | Landschappelijk element

Opgaande lindenrij

Babelomstraat (Hoegaarden)
Tegenover de toegangspoort van de 18de-eeuwse Carolushoeve staan vier opgaande lindes die op een rij werden geplant. De lindes flankeren de Babelomstraat die uitkomt op de toegangspoort en de hoeve verbindt met het naburige gehucht Overhem. De lindenrij werd aangeplant op de perceelsgrens van de akkers tegenover de hoeve op een talud langs een holle weg. Door de specifieke inplanting vormt deze bomenrij een opvallend element in het landschap dat de site van de historische hoeve visueel versterkt.


ID: 307653 | Landschappelijk element

Kasseiweg Kauterhof

Kauterhof (Hoegaarden)
De kasseiweg Kauterhof verbindt Sint-Katarina-Hauthem met Hoegaarden. De kasseihelling van meer dan 1 km lang heeft een redelijk vlak profiel en een gemengde samenstelling met rechthoekige kasseien in porfier en grès (?) in halfsteensverband. De kasseiweg heeft het karakter van een holle weg en loopt tussen taluds die dichter bij de dorpskern aan weerszijden beplant zijn met een rij zomerlindes. De weg maakt deel uit van het uitgebreide historische wegennetwerk op het plateau tussen Meldert en Hoegaarden en vormde in de 19de eeuw de hoofdverbinding tussen deze twee grote centra.


ID: 307981 | Landschappelijk element

Wegbeplanting met gekandelaarde platanen

Klein Overlaar (Hoegaarden), Groot Overlaar (Tienen)
Langs de N221 staan verspreid 33 gekandelaarde platanen als relict van de oorspronkelijke wegbeplanting. De bomen benadrukken het rechte karakter van de steenweg en geleiden het zicht. 


ID: 135360 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Mark en kasteel van Hoogstraten

Hoogstraten, Minderhout, Wortel (Hoogstraten)
Het grootste deel van de structuur van dit gebied gaat zeker terug tot eind 18de eeuw. Het gaat daarbij om het Kasteel van Hoogstraten, de site met omwalling van ’t Withof, een aantal dreven en de loop van de Mark met lager gelegen valleigronden. Het is deze relatief sterk meanderende loop van de Mark met bijhorende vallei die voor een groot deel de wetenschappelijke en ook ruimtelijk structurerende waarde van het gebied vertegenwoordigt. Als geheel kan het landschap, zoals we het nu kunnen waarnemen, worden gekarakteriseerd als een compartimentenlandschap van afwisselend open landbouwgronden en gesloten bospercelen, met oude dreven en bomenrijen.