Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

556 resultaten


ID: 306772 | Landschappelijk element

Holle weg Puitenkasj

Pollare (Ninove)
Tussen Pollare Dorp en Flierendries loopt een holle weg genaamd Puitenkasj. De weg is onverhard en sterk ingesneden in de oostelijke steilrand van de Dendervallei. De bermen zijn begroeid met houtkanten met dominantie van es. De weg is al aanwezig op de 18de-eeuwse Villaretkaart als een van de vier hoofdwegen die het gehucht Flierendries uitmaken. Op de Poppkaart wordt de weg aangeduid als 'Boschstraet dam' als verlengde van de Damstraat, een opgehoogde losweg in de Kwaadbroeken. In de loop van de 20ste eeuw geraakte de weg in onbruik. Vermoedelijk zorgde het onverharde karakter en de steile helling voor een minder goede begaanbaarheid zodat alternatieve wegen de voorkeur kregen en het verkeer zich geleidelijk aan verlegde.


ID: 306773 | Landschappelijk element

Lambrechtsweg

Pollare (Ninove)
De Lambrechtsweg is een onverharde voetweg die van in Flierendries in een rechte lijn naar Stebbingen loopt. De voetweg loopt op de perceelsgrens tussen de huizen en vervolgens verder tussen de akkers op het plateau. Rondom zijn open zichten op de velden. De Lambrechtsweg ligt in het verlengde van de holle weg Puitenkasj en liep oorspronkelijk via een opeenvolging van voetwegen verder door tot in Denderwindeke. Op de Poppkaart wordt deze weg en het vervolg ervan aangeduid als 'Flierendrieschen kerkweg'. Dit netwerk van voetwegen verbond gehuchten zoals Flierendries en Stebbingen met de parochiekerk in Denderwindeke.


ID: 306672 | Landschappelijk element

Oude Eichembaan

Oude Eichembaan (Ninove)
Van in Eichem loopt een onverharde voetweg, de Waeleweg, langs de valleirand naar het noordoosten. De voetweg kruist de Eichembeek en loopt tussen uitgestrekte akkers en gaat over in de Wildemeersweg. Voorbij de Spoorwegstraat is de weg verhard met betonplaten en aangeduid als Oude Eichembaan. De voetweg leidt verder het plateau op en eindigt bij het wegenknooppunt ter hoogte van Preulegem. Deze weg wordt al afgebeeld op de Kabinetskaart van de Ferraris en vormt een historische route naar het centrum van Eichem. De voetweg vertrok bij het kruispunt met de steenweg Geraardsbergen-Ninove en liep tussen de akkers door. Deze weg vormde een alternatief voor de vaak drukke hoofdweg en bood voetverkeer een gemakkelijke doorsteekroute langs de rand van de vallei. Op de Poppkaart wordt het volledige traject aangeduid als 'Eychem weg'.


ID: 306669 | Landschappelijk element

Losweg in de Kwaadbroeken

Pollare-Dorp, Roost (Ninove)
In het gehucht Flierendries leidt een asfaltweg naar de Dender. Voorbij het laatste huis gaat de weg over in een halfverharde weg met centraal een gekasseide strook. De weg slingert naar beneden tussen weilanden met knotbomen en populierenrijen en biedt zichten op de steilrand van de Dendervallei. Bij de Dender loopt de landbouwweg parallel met de rivier om vervolgens weer omhoog te klimmen naar Pollare-Dorp. De Ijzermanbeek wordt zo tweemaal gekruist. De weg is al aanwezig op de Villaretkaart en kruist de gemeentegrens tussen Denderwindeke en Pollare. In de 19de eeuw wordt de weg aangeduid als 'Kwaedbroeck los' in Denderwindeke en als 'Damstraat' in Pollare. De weg zorgde voor de ontsluiting van de Dendermeersen in het Kwaadbroek en maakte ontginning mogelijk.


ID: 306667 | Landschappelijk element

Molenweg Wildermolen

Wilderstraat (Ninove)
Bij het station van Appelterre loopt de Wilderstraat deels parallel met de spoorlijn en leidt vervolgens naar de Wildermolen op de Wilderkouter. Bij de windmolen verandert de asfaltweg in een half verharde weg met grind die tussen de uitgestrekte akkers loopt en zichten biedt op de Dendervallei. Deze weg is al aanwezig op de Kabinetskaart van de Ferraris voor de oprichting van de molen circa 1800 en vormde toen een rechtstreekse verbinding tussen het centrum van Eichem en de bewoning aan de Neerstraat op de grens met het de Dendervallei.


ID: 304554 | Landschappelijk element

Voetweg naar Issegem

Balegem (Oosterzele)
In de hoofdstraat van Balegem dorp, niet ver van de parochiekerk, vertrekt naast een rij dorpswoningen een smalle verharde voetweg. De voetweg gaat over in een graswegel die de perceelsgrens volgt van de achtertuinen in dit woonblok. De wegel komt langs een rijtje knotwilgen uit bij een geïsoleerde hoeve aan het kruispunt van Krekelberg met een tweede voetweg. Van in het centrum van Balegem liep het tracé van de voetweg dwars over de dorpskouter naar het oosten en sloot vervolgens aan bij de weg naar het gehucht Issegem.


ID: 304568 | Landschappelijk element

Doorsteekwegje Scheurbroek

Oosterzele (Oosterzele)
Op de Geraadsbergsesteenweg leidt tussen de huizen een smalle onverharde voetwegel weg van de hoofdbaan. Dit groen paadje loopt tussen tuinpercelen en volgt de perceelsgrens tot aan een bochtige weg die naar Ettinge en Oosterzele leidt. Deze voetweg is zichtbaar op de Vandermaelenkaart en bood een alternatieve weg van het gehucht Scheurbroek naar Oosterzele. De weg leidde van bij een hoeve over de dorpskouter naar het Ettingebos en vormde zo de kortste route naar Oosterzele. De hoofdweg die rondom het Kasteel van Smissebroek leidde en het drukke wegverkeer werd hierdoor vermeden.


ID: 304577 | Landschappelijk element

Weg naar voorde op Grote Ettingbeek

Scheldewindeke (Oosterzele)
In het centrum van het gehucht Hoekske loopt tussen de straten Pelgrim en Hoeksken een smalle voetweg langs de achterkant van de huizen. De graswegel loopt centraal door het huizenblok en gaat voorbij de straat Hoeksken over in een kiezelpad dat enkel toegankelijk is voor aangelanden. Deze voetweg liep oorspronkelijk door tot aan de Grote Ettingbeek en voorbij de beek verder zuidwaarts naar het gehucht Hemelgem.


ID: 36758 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve en landbouwstokerij Betsberg met omgeving

Geraardsbergse steenweg 31 (Oosterzele)
Landelijk bakstenen gebouwencomplex met losse bestanddelen omsloten door een bakstenen muur met verscheidene, onderling verbonden gekasseide binnenplaatsen. Ter breedte van de ondiepe voortuin van het woonhuis is de omheiningsmuur onderbroken door een ijzeren hek tussen ijzeren pijlers. Woonhuis van twee verdiepingen, in kern mogelijk uit de 17de eeuw. Oorspronkelijke hoeve- en stokerijgebouwen minstens uit de tweede helft van de 18de eeuw, wijzigingen uit de loop van de 19de eeuw. Het agrarisch karakter van de omgeving van de hoeve bleef nagenoeg ongewijzigd sinds de 18de eeuw. De Platteweewegel is nog steeds in gebruik als onverharde voetweg.


ID: 304556 | Landschappelijk element

Molenweg Scheldewindeke

Hettingen (Oosterzele)
Op de weg van Balegem naar Scheldewindeke leidt een weg met betonplaten omhoog naar de Windekemolen. De weg passeert langs de windmolen en loopt verder de kouter op met open zichten op de omliggende akkers en de kerktorens van de omliggende gehuchten. Uiteindelijk komt de weg uit bij het kruispunt met de weg naar Issegem. Op de Kabinetskaart van de Ferraris staat deze weg als voetweg aangeduid die de historische kouter van Scheldewindeke, de 'Grote Meulecouter', dwarst. Deze weg vormde ook de kortste verbindingsroute tussen de gehuchten 'Vrijhem' en 'Hettingen'.