Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1011 resultaten


ID: 215913 | Bouwkundig element

Generalaat van de Broeders van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Sint-Jozefstraat 1, 1A (Gent)
Generalaat, kadastraal geregistreerd in 1936, ontworpen in art deco in opdracht van de Vereniging van de Congregatie der Broeders van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Het pand werd volgens het kadaster in 1964 uitgebreid met een achterliggende vleugel. Gelegen in de site van het Glorieux-instituut.


ID: 15807 | Bouwkundig element

Gemeenteschool Ecole Primaire Garçons

Sint-Kristoffelstraat 1 (Gent)
In de gebouwen van het voormalige capucijnenklooster, werd in 1828 een armenschool ingericht naar ontwerp van architect P. de Broe. Bij de gedeeltelijke herbouwing en vergroting van de gemeenteschool in 1867-1868 naar de plannen van architect A. Pauli kwam het langgerekte schoolgebouw met rechthoekige plattegrond en voorgevel in de Abeelstraat tot stand. Tweelaags gebouw van eenendertig traveeën onder zadeldak aan de Sint-Kristoffelstraat.


ID: 19688 | Bouwkundig element

Klooster van de zusters van Liefde

Sint-Lievenspoortstraat 143 (Gent)
Oorspronkelijk klooster met kapel, een neogotische bakstenen constructie van 1873-1876 naar ontwerp van A. Verhaegen. Vier vleugels gerangschikt rondom een vierkante kloosterhof met volledig omlopende kloostergang. Parallel aan de Krevelstraat bevindt zich een bakstenen vleugel van rond 1900. De zuidkant wordt ingenomen door een recente bakstenen constructie van 1977-1978, naar ontwerp van architectenbureau De Vloed waarbij gepoogd werd aansluiting te zoeken met de neogotische gebouwen.


ID: 19672 | Bouwkundig element

Refugiehuis

Sint-Lievenspoortstraat 34 (Gent)
Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, met zadeldak uit de 16de eeuw. Rest van het voormalige klooster der rijke klaren, opgericht in 1613, waarschijnlijk in hun refugiehuis aldaar. Drie overblijvende traveeën van een vleugel van zeven traveeën van het voormalig clarissenklooster welke in 1839 en in 1916 gedeeltelijk afgebroken werd.


ID: 19673 | Bouwkundig element

Stadswoning

Sint-Lievenspoortstraat 36-40 (Gent)
Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen, onder links afgewolfd zadeldak; verbouwde oude kern met overblijfsel van het verdwenen clarissenklooster, volgens archiefstukken aangepast in 1839.


ID: 18820 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Stephanusparochie

Sint-Margrietstraat 11 (Gent)
Voormalig spreekhuis van het Augustijnenklooster, thans pastorie van de Sint-Stephanusparochie. Imposante pilastergevel in barokstijl met classicistische inslag, volgens archiefstukken in 1719 opgetrokken na sloping van een aantal vervallen kloosterpanden.


ID: 21171 | Bouwkundig element

Klooster en rustoord voor dames van de zusters van de Onbevlekte Ontvangenis - apostolinnen

Sint-Pietersnieuwstraat 115 (Gent)
Herenhuis op de hoek van de Sint-Pietersnieuwstraat en het Sint-Pietersplein, bekend staande als de voormalige woning van de Oostenrijkse generaal de Murray, heden deel uitmakend van een lijstgevel van drie bouwlagen en achttien traveeën, waarschijnlijk resulterend van een verbouwing en verhoging van twee of drie woningen uit de 18de eeuw. Neogotische kapel, volgens een gedenksteen naast de ingang daterend van 1868.


ID: 21153 | Bouwkundig element

Rijksuniversitaire gebouwen, rectoraat, beheer en technische dienst

Sint-Pietersnieuwstraat 25-27 (Gent)
Op dit perceel was een katoenfabriek gevestigd waarvan de gebouwen na de Tweede Wereldoorlog herbestemd werden als kantoren, eerst voor de Union Cotonnière, nadien als rectoraat voor de universiteit. Achteraan het perceel, aan de Schelde, werd in 1977 het nieuw rectoraat gerealiseerd, een hoogbouw naar ontwerp van architectenkoppel Jean Zerck en Claire Mulder.


ID: 18720 | Bouwkundig element

Gesticht Sint-Johannes-Berchmans

Stropstraat (Gent)
Een weinig achterin gelegen bakstenen complex gebouw van twee en een halve verdieping op U-vormige plattegrond, daterend van 1893. Door een muur afgesloten voorplein met aan de straat palende woning op T-vormige plattegrond.


ID: 21246 | Bouwkundig element

Kloostergang en kapel

Theresianenstraat 7 (Gent)
Bakstenen gebouw, gelegen achterin een ommuurde tuin, op het vroegere terrein van het karmelietessenklooster. Van 1844 tot 1877 Huis van Bermhartigheid voor Boetvaardige Dochters. In dit complex is één van de onderkelderde 17de-eeuwse kloostergangen van het voormalige karmelietessenklooster bewaard. Ernaast bakstenen 19de-eeuwse kapel onder zadeldak, verlicht door rondboogvensters met gebrandschilderde ramen.