Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2943 resultaten


ID: 213848 | Bouwkundig element

Woning  't Oudland

Dorpsstraat 116 (Bredene)
In kern 19de-eeuwse woning met art-decogetint gevelfront uit het interbellum. Woning van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak bedekt met Vlaamse pannen.


ID: 54403 | Bouwkundig element

Klooster en schoolgebouw

Dorpsstraat 140-144 (Bredene)
Kerk en school uit 1887. Traditioneel bakstenen gebouwencomplex van één à twee bouwlagen met aansluitende deels ommuurde speelplaatsen. Kloostergebouw met lijst- en puntgevel (kapel) van twee bouwlagen en respectievelijk twee en drie traveeën onder pannen zadeldak. De patronaatzaal met onder meer een toneelzaal en bibliotheek op de hoek met het Jagerspad, wordt opgetrokken in 1925-1928.


ID: 213896 | Bouwkundig element

Pension Bastonje

Kasteellaan 15-17 (Bredene)
Voormalig pension "Bastonje" in eclectische stijl gebouwd tijdens het interbellum, thans gesplitst in twee woningen.


ID: 54405 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Rickier

Kerkstraat (Bredene)
Georiënteerd, neogotisch bedehuis aan het oostelijk uiteinde van de dorpskom; omringend kerkhof afgezoomd door muur en kastanjebomen; bak­stenen hekpijlers, waarvan deze ten zuidwesten nog uit de 19de eeuw dateren. Driebeukig schip van vijf traveeën. Tegen de zuidgevel, calvarie onder houten luifel, geplaatst in 1886. Roepsteen, geplaatst (vermoedelijk herplaatst) door de heemkundige kring Ter Cuere.


ID: 71027 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Barrierstraat 6 (Bree)
Laatgotische, tweebeukige kerk uit het begin van de 16de eeuw, met romaanse westelijke toren uit de 12de eeuw, waarvan de vroegromaanse onderbouw in visgraatverband dateert uit de 10de-11de eeuw.


ID: 70870 | Bouwkundig element

Refugiehuis van de abdij van Postel

Grauwe Torenwal 3 (Bree)
Refugiehuis van de abdij van Postel. Witgeschilderd, bakstenen gebouw van thans elf traveeën en twee bouwlagen onder gebogen zadeldak. In de linkertravee een gevelsteen met het wapen van Cornelius van Boesdonk, de derde prelaat van de abdij van Postel, met zijn initialen CVB en het jaartal 1638. Achterliggende tuin, heden gekend als de ‘Hof van de Deken’, oorspronkelijk horend bij het refugiehuis.


ID: 70789 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Martinusparochie

Kerkstraat 6 (Bree)
Alleenstaand breedhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw, in neoclassicistische stijl. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Achter het huis een ommuurde tuin.


ID: 71046 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Trudoparochie

Pater Neyenslaan 2 (Bree)
Alleenstaand breedhuis in Maasstijl, gebouwd door de abdij van Averbode in 1726. Het gebouw lag oorspronkelijk op een omgracht kavel ten noorden van de Itter, maar de omgrachting verdween en nu is de voorgevel gericht naar een ommuurde tuin aan de Tongerlostraat. Breedhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, met afgewolfde dakkapellen; laadvenster boven de middentravee van voor- en achtergevel. Twee haakse, tegen de voorgevel aansluitende dienstgebouwen van drie traveeën en één bouwlaag onder schilddak.


ID: 29218 | Bouwkundig element

Poortersloge

Academiestraat 18 (Brugge)
Vergaderplaats van de Brugse poorters opgetrokken begin 15de eeuw als een grosso modo vrijstaand hoekpand in laatgotische stijl met typerende beeldnissen. Circa 1900 vond een historiserende restauratie plaats naar ontwerp van architect L. Delacenserie. Constructie van Balegemse zandsteen op trapezoïdale plattegrond; achtergevel met centrale, deels ingebouwde veelzijdige, slanke traptoren van vijf bouwlagen. Oorspronkelijk vijf traveeën en rechts twee traveeën van circa 1900, souterrain en twee bouwlagen onder leien zadeldak met houten dakkapellen. Linker zijgevel van drie traveeën met puntgevel.


ID: 82529 | Bouwkundig element

Klooster en kerk van de zusters Theresianen

Achiel Van Ackerplein 3 (Brugge)
Voormalig klooster en kerk van de zusters theresianen. Vanaf 1806 in gebruik als kazerne, later zogenaamd "Majoor Weylerkazerne". Voormalig klooster bestaande uit een kerk ten oosten van het plein en ten zuiden afgebakend door de Hugo Losschaertstraat; deels ingebouwd, nu leegstaand kloostergebouw, gelegen ten noorden van de kerk.