Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

581 resultaten


ID: 41127 | Bouwkundig element

Sint-Bavokapel

Sint-Bavostraat 8 (Laakdal)
Ingeplant op een verhevenheid en omgeven door lindebomen. Laatgotisch gebouw vermoedelijk van circa 1600 met later aangebouwde, lagere sacristie ten zuidoosten.


ID: 41167 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Veldstraat 27 (Laakdal)
Op een omhaagd terrein gelegen langgestrekt bakstenen woonstalhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met ten noorden waterput, lemen bakhuis onder haaks zadeldak.


ID: 41130 | Bouwkundig element

Hoeve

Waterstraat 3 (Laakdal)
Achterin gelegen hoeve met woonhuis, stalling en schuur; voor het woonhuis waterput met galg.


ID: 54439 | Bouwkundig element

Kasteeldomein van Laarne

Eekhoekstraat 1-7 (Laarne)
De kasteelsite omvat het eigenlijke kasteel en zijn binnenhof met meidoorn en schandpaal; de binnen- en buitengrachten, bruggen en bruggenhoofden; de erekoer met ommuring en zijn portieken en de inkompoort, vier linden; de vier paviljoenen met hun annexen; de boomgaard, de tuin met kelder, de Kasteeldreef, Achterdreef en Paardreef.


ID: 214011 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Lindestraat 41 (Landen)
Sterk beeldbepalende, minstens tot 1741 opklimmende grote gesloten bakstenen hoeve met pannen zadeldaken, dominant ingeplant ten zuidoosten van de dorpskerk.


ID: 47758 | Bouwkundig element

Rij van vijf arbeiderswoningen

P.F. De Naeyerstraat 23-31 (Lebbeke)
Rij van vijf arbeidershuisjes, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1865 op de plaats van een hoeve met behouden stallen, naar verluidt onder meer opslagplaats voor de vellenfabriek van Hofmans, in 1934 opgesplitst in woningen.


ID: 24264 | Bouwkundig element

Hoeve Populierenhof

Gullegemsestraat 179 (Ledegem)
Aan de straat gelegen 19de-eeuwse hoeve met losse, lage bestanddelen van donkere baksteen, U-vormig opgesteld rondom een bekiezeld erf met in het zuidoosten de resten van een oude waterput en in het zuidwesten. siertuin waarin imitatiegrot met Onze-Lieve-Vrouwebeeld. Ten westen, erfoprit gemarkeerd door gietijzeren hek tussen twee witbeschilderde bakstenen pijlers op gepikte plint; linker pijler met Marianisje.


ID: 91592 | Bouwkundig element

Hoeve

Rijksweg 6 (Lendelede)
Kleine hoeve, met in kern 18de-eeuws woonhuis, gelegen langs een korte oostelijke afslag van de Rijksweg, geen erfoprit. Beboomd en deels omhaagd erf. Noordelijk gesitueerd woonhuis van een bouwlaag onder zadeldak in mechanische pannen (naar verluidt voorheen dak in stro). Rechthoekige vensteropeningen waarin bewaard schrijnwerk (houten kruiskozijnen) en luiken.


ID: 39928 | Bouwkundig element

Kasteel van Gaasbeek

Kasteelstraat 40 (Lennik)
Het kasteel was oorspronkelijk afhankelijk van de abdij van Nijvel en vanaf de 13de eeuw van Brabant. Vermoedelijke oprichting van een burcht, circa 1240, door Godfried van Leuven, als verdediging - voornamelijk van Brussel - tegen Vlaanderen en Henegouwen.


ID: 134745 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel van Gaasbeek met omgeving

Kasteelstraat 40 (Lennik)
Domein van 49 hectare rond een burcht uit 1236 met verschillende bijgebouwen, meermaals aangepast en vanaf 1887 gerestaureerd in historiserende stijl door architect-decorateur Charle-Albert; renaissanceaanleg met terrastuin, paviljoenen, ­gloriettes en sterrenbos van circa 1620.