604 resultaten
ID: 24327 | Bouwkundig element
Kortwagenstraat 73 (Ledegem)
Hoeve met semigesloten uitzicht. Losse, voornamelijk lage bakstenen bestanddelen onder gebogen zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rondom een deels gekasseid erf, voornamelijk uitzicht uit de tweede helft van de 18de eeuw en de 19de eeuw.
ID: 24290 | Bouwkundig element
Oude Lendeledestraat 1 (Ledegem)
Losse, lage bestanddelen in baksteenbouw onder pannen zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rondom een deels met gras begroeid erf met conisch bakstenen hondenhok en putvaalt.
ID: 24371 | Bouwkundig element
Sint-Eloois-Winkelstraat 112 (Ledegem)
De semigesloten hoeve was oorspronkelijk afhankelijk van de Guldenbergabdij te Wevelgem. De afzonderlijke hoevegebouwen bewaren een gaaf laat-18de- of vroeg-19de-eeuws volume en detaillering. Bij de erfoprit bevindt zich een kapel. Lage, verankerde, bakstenen bestanddelen onder licht gebogen zadeldaken rondom een deels gekasseid erf met mestvaalt. Oorspronkelijk rechthoekige omwalling behouden ten zuiden en nog afleesbaar ten westen, oude knotwilgen en -populieren. Ten noordwesten, vijver circa 1778 uitgegraven ten behoeve van veldoven bij de volledige herbouw van de hoeve. Erftoegangen ten noordwesten, en ten zuidwesten tussen bakstenen hekpijlers.
ID: 91582 | Bouwkundig element
Manpadstraat 23 (Lendelede)
Hoeve, in situ opklimmend tot de 18de eeuw en voornamelijk bestaande uit 19de- en 20ste-eeuwse gebouwen. Ten noorden bevindt zich een eenlaags roodbakstenen woonhuis van vijf traveeën, met jaartal "1925" in de pannen, verwijzend naar een verbouwing. De andere hoevegebouwen omvatten een schuur, stal, klein landgebouw en bakhuis.
ID: 91625 | Bouwkundig element
Sterrekensstraat 11 (Lendelede)
Historische hoeve bestaande uit 19de- en begin-20ste-eeuwse landgebouwen en een woonhuis met oudere kern, op een site minimaal opklimmend tot de 15de eeuw. De naam van de hoeve verwijst naar het paar rode sporen dat elke nieuwe eigenaar van de hoeve in de feodale periode aan de leenheer moest betalen.
ID: 91644 | Bouwkundig element
Winkelsestraat 230 (Lendelede)
Hoeve Ravennesthof, waarvan de site minimaal opklimt tot het begin van de 18de eeuw en is samengesteld uit losstaande bestanddelen. In 1886 wordt na een brand het woonhuis volledig en de landgebouwen gedeeltelijk herbouwd. Verhard erf toegankelijk via brede donkerrode bakstenen pijlers op dito sokkel. Verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldak. West-oost georiënteerd eenlaags woonhuis met aanpalende gebouwtjes onder lagere nok, namelijk een stal en wagenhuis. Parallel met het woonhuis bevindt zich een stal. Restant van de vroegere walgracht aan de oostzijde.
ID: 51729 | Bouwkundig element
Beverenstraat 135 (Lichtervelde)
U-vormige hoeve, aaneengesloten door latere uitbreidingen, lage bestanddelen onder voornamelijk zadeldaken (Vlaamse pannen), onder meer met overstekende dakranden op modillons en laadvenster onder hellend dak. Verankerde rode baksteenbouw verfraaid met gele steen, deels witgeschilderd op gepikte plint.
ID: 51727 | Bouwkundig element
Beverenstraat 78 (Lichtervelde)
Hoeve zogenaamd " 't Kolonhof", zie diefijzers, voorheen zogenaamd "Hoeve Colpaert", zie Colpaertsbossen. Naar verluidt oorspronkelijk boswachtershuis. Woonhuis en stal met zelfde configuratie op de Ferrariskaart (1770-1778), en in Atlas der Buurtwegen (1843) tevens gebouw achter woonhuis aanwezig. Gekasseid erf met tuin.
ID: 51747 | Bouwkundig element
Hoogwielkestraat 53-55 (Lichtervelde)
Hoeve aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843) met dezelfde opstelling van woonhuis en schuur. Lage losstaande bestanddelen van baksteen onder pannen zadeldaken rondom een uitgestrekt, met gras begroeid en deels gekasseid erf; centrale, recentere duiventil en conisch hondenhok met bolbekroning; mestvaalt.
ID: 85542 | Bouwkundig element
Beekstraat 55 (Lier)
Bakstenen hoeve met rechthoekige losstaande bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.