1205 resultaten
ID: 26456 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Gentbruggekouter 13, Jules Van Biesbroeckstraat 2 (Gent)
Woning van de voormalige bloemisterij Hellebuyck, gelegen in een park met hovenierswoning. In 1837 kocht Louis Hellebuyck dit goed aan waarop zich een hofstede bevond, om er een bloemisterij te installeren. In 1853 verving hij de oude boerenwoning door een dubbelhuis met rechthoekige plattegrond, een typisch blokvormig bloemistenhuis. Huidig uitzicht van voornamelijk neoclassicistisch landhuis. Polygonale traptoren uitgebouwd halverwege de rechterzijgevel bekroond door een ingesnoerde peerspits met kapelletjes.
ID: 26455 | Bouwkundig element
Gentbruggekouter 7 (Gent)
Kasteel genaamd naar een middeleeuwse kluis en minstens opklimmend tot de 12de eeuw. Het huidige kasteel omvat een torengebouw, vermoedelijk daterend uit eerste helft 17de eeuw, met een overwelfde kelder die mogelijk resteert van de oudere, 14de-eeuwse constructie. Aanleunend L-vormig woongedeelte van twee bouwlagen onder leien schilddaken met eenvormig uitzicht uit eerste kwart 20ste eeuw. Bakstenen inrijpoort in traditionele stijl. Noordgedeelte van de walgracht bewaard in de tuinvijver.
ID: 26337 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Gijzelstraat 12-14 (Gent)
Reeds vermeld in het landboek van 1694 als omwald goed met bijhorende hofstede of hoveniershuis en gesitueerd in omwald park met grillige vijver, met 18de-eeuwse tuinaanleg. Heden brede gevel uit eind 18de en 19de eeuw van vijftien traveeën en een haakse vleugel rechts van drie traveeën uit begin 20ste eeuw. Twee bouwlagen hoog afgedekt met pseudomansardedak. Rechts kapel met driezijdige koorsluiting met bewaarde glas-in-loodramen.
ID: 26214 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Goedingenstraat 4-6, 4A (Gent)
Lusthof van de familie Beelaert, gebouwd in 1812 op de plaats van het Goed ten Bossche. Huidige gebouw met dubbelhuisopstand en sober bepleisterde en geschilderde voorgevel van vijf traveeën met twee bouwlagen en zadeldak, uitziend op de Leie. en in omringend park met vijver. Langgestrekt hoevetje gelegen in het domein Beelaert ten westen van het lusthof.
ID: 26597 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Groenestaakstraat 37-39, 39A, 37A-E (Gent)
Het voormalig lusthuis is gebouwd op de grondvesten van een oud kasteel. In 1860 laat de eigenares Juffrouw de Naeyer het huidige kasteel in neoclassicerende stijl bouwen. Het kasteeltje met souterrain en twee bouwlagen onder pseudomansardedak met dakkapellen is vergezeld van een hovenierswoning, wagenhuis en tuinpaviljoen in een omgracht park.
ID: 26963 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Grotesteenweg-Zuid 2-8 (Gent)
Kasteel met 18de- en 19de-euwse aanhorigheden en hoeve gelegen in een enorm domein met park, vijver en landerijen begrensd door de Rijvisschestraat, Grotesteenweg-Zuid en Heistraat en vanaf elk van deze straten toegankelijk via drie rechte dreven. Nadat het oorspronkelijke kasteel In 1915 uitbrandde, werd in opdracht van ridder E. Soenens een volledig nieuw kasteel met neo-Lodewijk XVI-voorgevel gebouwd door architect V. Vaerwyck in 1928.
ID: 26974 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Heistraat 16-18 (Gent)
Vanouds bekend buitengoed, in zijn huidige vorm gebouwd als buitenverblijf van de familie Van Pottelberghe de la Poterie. Omgevend park in landschappelijke stijl en nog gedeeltelijk omwald kasteeltje in neorococostijl naar ontwerp van architect V. Vaerwyck en daterend van 1909. Ten westen, voormalige koetshuizen en dienstgebouwen.
ID: 26862 | Bouwkundig element
Hemelrijkstraat 95 (Gent)
Alleenstaand burgerhuis met omringend park en vijver, volgens kadastergegevens daterend van circa 1872, en gebouwd op de plaats van een hoeve. Heden ontpleisterde voorgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met twee oeils-de-boeuf.
ID: 26602 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Henri Storystraat 2-4, 8 (Gent)
Het landhuis werd als buitenplaats gebouwd door architect Wilbrant in 1860 in neoclassiciserende stijl met decoratieve detaillering. Het landhuis ligt in een aan de twee straatzijden omgracht landschapsparkje waarin zich een serpentinevijver met sierlijke bruggetjes en slingerpaadjes en een oranjerie met nog aanwezige oranjebomen bevinden.
ID: 26985 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Hutsepotstraat 147-149 (Gent)
Dienstgebouwen van het kasteel de Ghellinck, gelegen aan de noordzijde van het enorme domein op de hoek met Grotesteenweg-Zuid. Het kasteel werd gesloopt in 1945 doch het park met 18de-eeuwse aanleg bleef behouden. Ruime bakstenen gebouwen met vroegere smidse, stallen en personeelswoningen, daterend van 1906. Hovenierswoning in villastijl van circa 1900.