Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

529 resultaten


ID: 74692 | Bouwkundig element

Aartsbisschoppelijk paleis

Wollemarkt 15 (Mechelen)
Heden U-vormig complex met neoclassicistisch uitzicht. Drie bepleisterde en witgeschilderde vleugels van twee en een halve bouwlaag op grijsgeschilderde plint onder geknikte schilddaken. Het complex is ten zuiden begrensd door een prachtige Franse tuin met hierin een tuinpaviljoentje.


ID: 52599 | Bouwkundig element

Kasteel van de Roye-de Menten de Horne

Veldstraat 72 (Meerhout)
Omheind domein met kasteel, koetshuis en stallen, oranjerie, bakhuis en een 18de-eeuws tuinpaviljoen, huidig uitzicht grotendeels 19de-eeuws.


ID: 40159 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Brusselsesteenweg 44 (Meise)
Pastorie in traditionele bak- en zandsteenstijl, bestaande uit twee aaneensluitende parallelle vleugels waarvan het oostelijke volume dateert uit de 17de eeuw en het westelijke uit de 18de eeuw. Een grondige restauratie gebeurde in 1902 naar de plannen van architect Jules Barbier, leerling van J.J. Van Ysendyck. De pastorie is omgeven door een tuin van 55 are met sporen van een 18de-eeuwse, regelmatige lusttuin met vijver en paviljoen; de tuin werd gedeeltelijk heraangelegd als parkeerterrein rond 1960.


ID: 134059 | Landschappelijk element

Domein van de Plantentuin van Meise

Nieuwelaan (Meise), J.Van Gijsellaan, Kruidtuinlaan 2 (Wemmel)
Park in landschappelijke stijl van 143 hectare, ontstaan uit de samen­voeging van tot de 12de eeuw opklimmende domeinen: Meise en Bouchout, in 1879-1881 aangekocht door koning Leopold II voor zijn zuster Charlotte en omgewerkt tot één landschappelijk park met twee kastelen; circa 1700 een barok lustslot (Meise) en een feodale burcht (Bouchout), beide rond 1810 omringd door 'Engelse' tuinen met diverse 'fabriekjes' en 'follies', die wellicht een maçonnieke betekenis hadden, onder meer een rustieke rotsbrug annex grot (Bouchout) en een neoclassicistische 'Vriendschapstempel' (Meise), met ook nog een monumentale oranjerie (Meise) en een 'hermitage' in neogotische 'troubadourstijl' (Bouchout); in 1938 aangekocht door de Belgische Staat, vestiging van de Nationale Plantentuin; het kasteel van Meise werd in 1944 zwaar beschadigd en gesloopt; bouw van een imposant serrencomplex ('Plantenpaleis') in 1947-1958 en van een elegant, laatmodernistisch herbarium- en bibliotheekgebouw in 1959-1962.


ID: 306615 | Bouwkundig element

Vriendschapstempel

Nieuwelaan (Meise)
De zogenaamde Vriendschapstempel in classicistische stijl ligt in het meest noordelijke deel van het domein en werd vermoedelijk opgericht in hjet eerste kwart van de 19de eeuw, toen deze omgeving werd ingericht als Engelse tuin, mogelijk naar ontwerp van François Verly (1760-1822).


ID: 306616 | Bouwkundig element

Rieten huisje of Hermitage

Nieuwelaan (Meise)
Het rieten huisje in vroeg-neogotische stijl werd als folly vermoedelijk opgericht in de periode 1805-1810 in opdracht van graaf Roose de Baisy, de toenmalige eigenaar van het domein van Boechout.


ID: 40172 | Bouwkundig element

Kasteel Ter Hasselt

Nieuwelaan 65 (Meise)
Kasteel Ter Hasselt is een neotraditioneel landhuis op L-vormige plattegrond waarvan de traditionele kern, voortgaande op de jaarankers, opklimt tot 1665. Het neotraditionele uitzicht is het resultaat van een historiserende restauratie en uitbreiding die kadastraal werd geregistreerd in 1908. Op het domein bleef er ook een classicistisch tuinpaviljoen van 1805 en een neotraditionele duiventoren bewaard, evenals een zwembad uit de jaren 1960. Het landhuis is ingeplant aan de zuidelijke rand van het domein.


ID: 134061 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel Ter Hasselt

Nieuwelaan 65-67 (Meise)
Kasteel in neotraditionele stijl met een kern uit 1665, aan de rand van een park in landschappelijke stijl van circa 1,5 hectare; rond 1800 aanleg van een min of meer symmetrische 'jardin à l'anglaise', die in 1908 opging in een landschappelijk, gedeeltelijk bebost park van meer dan 3,5 hectare.


ID: 36207 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Potter d'Indoye

Brusselsesteenweg 190-192 (Melle)
Vermoedelijk gaat deze site met walgracht in oorsprong terug op een oudere landbouwnederzetting. Op een kaart van 1572 vermeld als speelgoed. Bak- en natuurstenen kasteel in neotraditionele stijl met laatgotische stijlelementen, gebouwd naar ontwerp van architect J. de Waele en daterend van 1897. Omgevend park en toegangspoort met boogvormig aansluitende paardenstallen gesitueerd in de zuidoosthoek van het aanvankelijk omgrachte voorhof van het vroegere waterkasteel. Voormalige kasteelhoeve en heden hovenierswoning, gesitueerd buiten de vroegere kasteelomgrachting. Achtzijdige gloriëtte van 1764 in Lodewijk XV-stijl.


ID: 36228 | Bouwkundig element

Gloriëtte

Brusselsesteenweg 428 (Melle)
Tot woonhuis vergrote gloriëtte, oorspronkelijk horend bij het Kasteel de Bueren en ingeplant bij het begin van de platanendreef die leidt naar dit kasteel. Achtzijdige bakstenen gloriëtte uit midden 18de eeuw onder tentvormig mansardedak. Lijstgevels met gepikte plint, geelbepleisterde imitatiehoekkettingen en platte band onder de omlopende daklijst. Links en achter aangebouwd woonhuis van anderhalve bouwlaag onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.