Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4940 resultaten


ID: 306773 | Landschappelijk element

Lambrechtsweg

Pollare (Ninove)
De Lambrechtsweg is een onverharde voetweg die van in Flierendries in een rechte lijn naar Stebbingen loopt. De voetweg loopt op de perceelsgrens tussen de huizen en vervolgens verder tussen de akkers op het plateau. Rondom zijn open zichten op de velden. De Lambrechtsweg ligt in het verlengde van de holle weg Puitenkasj en liep oorspronkelijk via een opeenvolging van voetwegen verder door tot in Denderwindeke. Op de Poppkaart wordt deze weg en het vervolg ervan aangeduid als 'Flierendrieschen kerkweg'. Dit netwerk van voetwegen verbond gehuchten zoals Flierendries en Stebbingen met de parochiekerk in Denderwindeke.


ID: 9306 | Bouwkundig element

Hof ten Berg

Aalstersesteenweg 362 (Ninove)
Gesloten hoeve met rechthoekig erf, uit eind 19de eeuw, gelegen aan het einde van een mooie dreef midden de weilanden. Gebouwen in uniforme baksteenstijl op gecementeerde plint afgelijnd met rechte muizentandlijst onder afgesnuite en gewone zadeldaken. Roodgeschilderd houtwerk. Inrijpoort tussen bakstenen hekpijlers ten noordoosten.


ID: 9388 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie met tuin

Bokkendries 13 (Ninove)
Merkwaardige woning in traditionele stijl, juist na de Franse Revolutie als pastorie gebruikt later privébezit geworden; mooi gelegen in een tuin met gekandelaarde lindendreef en restant van de walgracht. Dubbelhuis van acht traveeën en twee verdiepingen onder een gewijzigd zadeldak met verlaagde helling. Begane grond uit de 17de eeuw.


ID: 301492 | Bouwkundig element

Gesloten hoeven met omgeving

Borrekensveldweg, Cyriel Prieëlsstraat, Tortelboomstraat, Waagstraat (Ninove)
Het agrarisch landschap vormt de gaaf bewaarde landelijke omgeving van de twee gesloten hoeven, waarvan de occupatiegeschiedenis minstens terug gaat tot de 18de eeuw.


ID: 9318 | Bouwkundig element

Spoorwegonderbrugging

Botermelkstraat (Ninove)
Interessante spoorweg-onderbrugging uit de 19de eeuw: bakstenen brugpijlers met natuurstenen hoekstenen, waarop brugdek uit metalen liggers.


ID: 9444 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Neigem

Halsesteenweg 357-359 (Ninove)
Deels ommuurd domein met omgracht kasteel, herbouwd in de loop van de 20ste eeuw, met beboomde toegangsdreef en park. Neotraditioneel getint kasteel met inrijpoort en statieplein op behouden zandstenen onderbouw met ronde hoektoren. Bakstenen poortgebouw aan de Brusselseheerweg, uit de 18de eeuw, met laterale vleugels onder een mansardedak. Ten noordoosten van het kasteel, behouden donjon. Aan de Steenweg Halle-Ninove, bijkomende ingang met portierswoning en verderop met ijzeren hekken en hekpijlers.


ID: 76605 | Bouwkundig element

Station Okegem

Jan Ockeghemstraat 2-4 (Ninove)
Standaardstation van de Belgische staatsspoorwegen, waarschijnlijk van begin 20ste eeuw. Typisch bakstenen gebouw: geheel van drie ongelijke volumes met neoclassicistische inslag.


ID: 306672 | Landschappelijk element

Oude Eichembaan

Oude Eichembaan (Ninove)
Van in Eichem loopt een onverharde voetweg, de Waeleweg, langs de valleirand naar het noordoosten. De voetweg kruist de Eichembeek en loopt tussen uitgestrekte akkers en gaat over in de Wildemeersweg. Voorbij de Spoorwegstraat is de weg verhard met betonplaten en aangeduid als Oude Eichembaan. De voetweg leidt verder het plateau op en eindigt bij het wegenknooppunt ter hoogte van Preulegem. Deze weg wordt al afgebeeld op de Kabinetskaart van de Ferraris en vormt een historische route naar het centrum van Eichem. De voetweg vertrok bij het kruispunt met de steenweg Geraardsbergen-Ninove en liep tussen de akkers door. Deze weg vormde een alternatief voor de vaak drukke hoofdweg en bood voetverkeer een gemakkelijke doorsteekroute langs de rand van de vallei. Op de Poppkaart wordt het volledige traject aangeduid als 'Eychem weg'.


ID: 306669 | Landschappelijk element

Losweg in de Kwaadbroeken

Pollare-Dorp, Roost (Ninove)
In het gehucht Flierendries leidt een asfaltweg naar de Dender. Voorbij het laatste huis gaat de weg over in een halfverharde weg met centraal een gekasseide strook. De weg slingert naar beneden tussen weilanden met knotbomen en populierenrijen en biedt zichten op de steilrand van de Dendervallei. Bij de Dender loopt de landbouwweg parallel met de rivier om vervolgens weer omhoog te klimmen naar Pollare-Dorp. De Ijzermanbeek wordt zo tweemaal gekruist. De weg is al aanwezig op de Villaretkaart en kruist de gemeentegrens tussen Denderwindeke en Pollare. In de 19de eeuw wordt de weg aangeduid als 'Kwaedbroeck los' in Denderwindeke en als 'Damstraat' in Pollare. De weg zorgde voor de ontsluiting van de Dendermeersen in het Kwaadbroek en maakte ontginning mogelijk.


ID: 9379 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Petrusparochie met tuin

Proosdij 12 (Ninove)
Neogotische pastorie van twee bouwlagen onder parallelle zadeldaken, uit 1886. Bakstenen gebouw met verticaliserend accent door middel van lisenen, verdiepte traveeën en trapgevels. Het huis is gelegen in een ommuurde tuin met kunstmatige betonnen vijver. Langs de voorzijde wordt de muur onderbroken door een hek. In de tuin staat een eenlaags bijgebouw van drie traveeën onder een lessenaarsdak. De stijl is eveneens neogotisch.