Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 30900 | Bouwkundig element

Hoeve

Abeelseweg 105 (Poperinge)
Hoeve uit de 19de eeuw, gelegen ten zuidoosten van de Bommelaarsbeek en op de hoek bij de Kleine Dasdreef waar zich een bakstenen Mariakapel bevindt. De lage hoevegebouwen zijn L-vormig opgesteld rondom een met grint bedekt erf.


ID: 30909 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Abelestationsplein 20 (Poperinge)
Hoeve uit de 19de eeuw met losse bestanddelen onder zadeldak rondom een erf bedekt met grint, en beschaduwd door een appelboom.


ID: 31304 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Victorparochie met pastorietuin en Mariagrot

Alexisplein 16 (Poperinge)
Oorspronkelijk omwalde pastorie, ten oosten van de kerk gelegen. Alleenstaand dubbelhuis met oudere kern uit het laatste kwart van de 18de eeuw, maar met 19de-eeuws uitzicht, namelijk opgetrokken tot twee bouwlagen in 1886 naar een ontwerp van C. Vankemmel. Aanleunend koetshuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, gedateerd 1792. De pastorie is gelegen in een omhaagde tuin, toegankelijk via een hek tussen twee bakstenen toegangspijlers en met bakstenen toegangsbruggetje. In de tuin bevindt zich een Mariagrot.


ID: 31272 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Blasius

Andreas Verbrigghestraat (Poperinge)
Georiënteerd bedehuis te midden van een omringend kerkhof, met als patroonheilige de Heilige Blasius. Oorspronkelijk was dit een romaanse kerk, heden is het een laatgotische hallenkerk: het oostelijk gedeelte dateert uit het begin van de 15de eeuw; de kruisingstoren uit de 16de eeuw. Tijdens de beeldenstorm werd het bedehuis gedeeltelijk vernield, nadien hersteld. Restauratie van de kerk volgde in 1731. Volledig hersteld in 1971-1977.


ID: 31282 | Bouwkundig element

Boshoeveke

Bankelindeweg 56 (Poperinge)
Voormalige pachthoeve van en gelegen ten noorden van het kasteeldomein 'De Lovie', en daterend uit 1866. De bestanddelen hebben een gesloten U-vormige opstelling en een eclectische bouwtrant, enigszins afwijkend van de traditionele hoevebouw.


ID: 30916 | Bouwkundig element

Schaapshoeve

Bethunestraat 11 (Poperinge)
19de-eeuwse hoeve met losse, lage bestanddelen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een met grint bedekt rechthoekig erf.


ID: 31285 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Blasiusstraat 41 (Poperinge)
Hoeve met losse, rode bakstenen, bestanddelen onder zadeldak, willekeurig opgesteld rondom een erf. Het boerenhuis en meerdere andere delen dateren uit het laatste kwart van de 19de eeuw.


ID: 31307 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Blokstraat 21 (Poperinge)
Onbewoonde, oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, lage bestanddelen opgesteld rondom een deels met gras begroeid erf afgesloten met gietijzeren hek. Laag ommuurde vaalt te midden. Ten noorden, rest van omwalling. Ten zuiden, geasfalteerde erfoprit. Moestuin, ten westen van het boerenhuis.


ID: 200946 | Bouwkundig element

Lijssenthoek Military Cemetery

Boescheepseweg (Poperinge)
Grootste Britse militaire begraafplaats in België met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield. De begraafplaats wordt omheind door hagen, behalve aan straatzijde waar een monumentaal poortgebouw met een groot smeedijzeren hekken en een lage bakstenen muur de begraafplaats afbakenen. Er is een 'Stone of Remembrance', een 'Cross of Sacrifice' en een groot schuilgebouw. De begraafplaats wordt getooid met vele - opgaande, solitaire en markerende - bomen, bloemperken en struiken. Vele 'headstones' voor Britse doden zijn vervaardigd uit het grijzere hopton wood, terwijl de meer dan 650 Fransen onder een grafkruis liggen.


ID: 30920 | Bouwkundig element

Hoeve 't Wit Leliehof en Hoppeweelde

Boescheepseweg 18-20 (Poperinge)
Achterin gelegen 19de-eeuwse hoeve met losse lage bestanddelen van witgekalkte verankerde baksteen op gepikte plint onder zadeldaken.