Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 90541 | Bouwkundig element

Site Knokmolen

Knokstraat 10 (Ruiselede)
De Knokmolen, een bakstenen stellingmolen, werd in 1840 gebouwd. Oorspronkelijk was het een olie- en korenwindmolen, vanaf 1940 enkel nog een korenmolen. De molen kreeg doorheen de tijd meerdere benamingen: Galgemolen, Sebastopolmolen, Spiesschaertszemeulen en Billietszemeulen. De maalderij van na de Tweede Wereldoorlog sluit onder de betonnen stelling aan bij de molen. De gerenoveerde molenaarswoning en het schuurtje op het molenerf behielden het oude volume en typologie.


ID: 90566 | Bouwkundig element

Hostens Molen

Kruiswegestraat (Ruiselede)
Hostens Molen, een bakstenen stellingmolen van 1856-1857, gaat terug op een bergmolen van 1774, die op zijn beurt een staakmolen verving. De vroegere olie- en korenwindmolen is enkel nog ingericht als korenmolen.


ID: 90580 | Bouwkundig element

Herberg en brouwerij De Zwarte Leeuw

Markt 20-22 (Ruiselede)
Voormalige herberg en brouwerij "De Zwarte Leeuw". Voormalige locatie van herberg "De Leeuw", zie afbeelding op een figuratieve kaart van de dorpskern, 1680. In 1798 is de herberg de ontmoetingsplaats van opposanten van het Franse bestuur. In 1807 staat Ferdinand Vanderhaeghen vermeld als herbergier.


ID: 90598 | Bouwkundig element

Romp van de Ter Vlaagtmolen

Oude Tieltstraat (Ruiselede)
Deze stenen bergmolen, ook wel Branders Molen genoemd naar de laatste molenaar, verving in 1867 een staakmolen op molenberg. De romp is bewaard en ligt in een open landelijke omgeving.


ID: 90594 | Bouwkundig element

Lage dorpswoning

Oude Tieltstraat 68 (Ruiselede)
Lage dorpswoning, met aanpalende werkplaats onder hetzelfde dak, volgens kadaster daterend van circa 1880, wanneer het bestaande volume volledig wordt herbouwd. Verankerde, bruine baksteenbouw onder zadeldak.


ID: 90627 | Bouwkundig element

Architectenwoning Freddy De Schacht

Poekestraat 1 (Ruiselede)
Hoekhuis met de Verlovestraat. Architectenwoning van ingenieur-architect Freddy De Schacht. Verbouwing van 1989 van een ouder volume.


ID: 90660 | Bouwkundig element

Herberg De Harddraver, paardenslachterij en worstendrogerij

Pontstraat 20 (Ruiselede)
Op de hoek met de Tieltstraat. Geheel van een voormalige woning met herberg "De Harddraver", paardenslachterij en worstendrogerij, fasegewijs tot stand gekomen. De woning met herberg, op de hoek met de Tieltstraat, dateert volgens kadastergegevens van circa 1878. Vóór 1898 wordt aansluitend een paardenslachterij opgericht, deze wordt achtereenvolgens vergroot rond 1910 en 1948 en dan ingericht als magazijn. Naar verluidt wordt de herbergactiviteit stopgezet in 1944.


ID: 90681 | Bouwkundig element

Vrijstaand herenhuis met bijhorende huidevetterij

Tieltstraat 16 (Ruiselede)
Vrijstaand herenhuis met bijhorende huidevetterij volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1896. Het woonhuis kent achteraan een uitbreiding in 1899. Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën in rode, verankerde baksteen onder schilddak (mechanische pannen) en boven een bepleisterde en/ of grijsbeschilderde plint. Gelegen in een beboomde tuin, van de straat afgescheiden door ijzeren hekken.


ID: 90685 | Bouwkundig element

Herberg De Keizer

Tieltstraat 58 (Ruiselede)
Laag dubbelhuis van vijf traveeën onder zadeldak, in kern opklimmend tot het einde van de 18de of begin van de 19de eeuw.


ID: 90697 | Bouwkundig element

Complex van stoommelkerij en stoomwasserij

Waterboordstraat 2 (Ruiselede)
Complex van voormalige stoommelkerij en stoomwasserij later omgevormd tot breiwarenfabriek. Ook Billiets fabriek genoemd naar de toenmalige eigenaar. Heden in gebruik als werk- en opslagplaats voor een firma van textielwaren. Op deze plaats zou de oude pastorie hebben gestaan.