Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 17559 | Bouwkundig element

Boerenwoning gedateerd 1673

Lange Heihoekstraat 22 (Kruibeke)
Alleenstaand boerenhuis voorafgegaan door boomgaard, omzoomd door haag van hulst en liguster. Verankerd bakstenen gebouw van vijf traveeën onder zadeldak voorzien van een centraal dakvenster met schouderstukken en sierbol.


ID: 83533 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pachtgoedhof met boomkapel in linde en omwalde boomgaard

Melselestraat, Warandestraat 159 (Kruibeke)
Open hoeve gelegen naast een omwalde boomgaard, met een woonhuis van het dubbelhuistype, van zes traveeën onder zadeldak en met jaarsteentjes van 1690 en 1697. Naast de ingang: linde met votiefkapelletje.


ID: 17661 | Bouwkundig element

Herenhuis, koetshuis en brouwerijgebouw

Nieuwe baan 181 (Kruibeke)
Alleenstaand herenhuis met voortuin met notenboom, een voormalig koetshuis aan de straatzijde en een voormalig brouwerijgebouw rechts van het woonhuis.


ID: 17666 | Bouwkundig element

Vaerenthoekhoeve

Portugezenstraat 7 (Kruibeke)
Hoeve met woonhuis, dwarsschuur, karrenkot en kleinere bijgebouwen uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Het erf is omzoomd met een hulsthaag.


ID: 17672 | Bouwkundig element

Hoeve Groenhof

St.-Pietersdoorn 6 (Kruibeke)
Achterin gelegen woonhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak voorzien van twee recente dakkapellen met zadeldakje van 1785 (gedateerde balkslof).


ID: 132049 | Landschappelijk element

Opgaande plataan als kapelboom

Verkortingsdijk (Kruibeke)
Bij een kruispunt van verschillende wegen aangeplante opgaande plataan, die deel uitmaakt van een kapelletjesommegang die start en eindigt in de dorpskom van Bazel en door de Bazelse Polder loopt: via Lange Gaanweg, Beekdam, Verbindingsdijk, Blauwe Gaanweg, Lange Gaanweg, Dweerse Gaanweg, Kemphoekstraat en door de kasteeldreef. In de mooie, beeldbepalende plataan is een boomkapel opgehangen.


ID: 132051 | Landschappelijk element

Bomengroep van moerascipres Kasteel van Wissekerke

Verkortingsdijk (Kruibeke)
De moerascipressen zijn buiten het park aangeplant, in een ontworpen zicht dat vanuit het kasteel en -park van Wissekerke is aangelegd. De bomengroep bestaat uit acht stuks.


ID: 302956 | Landschappelijk element

Kasteeldreef met dubbele rij opgaande beuken

Kruishoutem (Kruisem)
De kasteeldreef die de kasteelsite verbindt met de kerk is reeds op de Kabinetskaart van de Ferraris (circa 1775) weergegeven. Van het dorp en de kerk van Lozer was toen nog geen sprake. De huidige dreef bestaat uit vier bomenrijen van opgaande beuken, telkens twee rijen links en rechts van de onverharde toegangsweg. De spantafstand in de rijen is circa 11 meter. De plantafstand tussen de bomenrijen links en recht is 4 meter, de bomen zijn er geschrankt aangeplant. De twee middelste rijen langs de toegangsweg staan op 9 meter uit elkaar.


ID: 302958 | Landschappelijk element

Vier opgaande linden op kruispunt van dreven

Kruishoutem (Kruisem)
Op het kruispunt van twee dreven in de Passionistenstraat staan vier kruispuntbomen. Het zijn opgaande bomen waarvan er één is geveld, de stronk is nog duidelijk zichtbaar. De twee bomen aan de westzijde van de Passionistenstraat zijn winterlindes, de zuidelijke boom is geveld maar op de stronk is nog een beetje opslag met blad in leven waarop de determinatie kon uitgevoerd worden. Aan de oostzijde van de Passionistenstraat is de noordelijke een zomerlinde en de zuidelijke een Hollandse linde. De bomen vertonen veel opslag aan de stambasis waardoor ze niet allemaal konden worden opgemeten. Ze zijn geplant met plantafstanden van 6 à 7 meter en ten gevolge van deze omstandigheden is er over de weg een tunnelvormige doorboring in de begroeiing die is ontstaan door het verkeer.


ID: 302959 | Landschappelijk element

Dubbele dreef met opgaande eiken

Kruishoutem (Kruisem)
De Passionistenstraat is reeds op de Kabinetskaart van de Ferraris (circa 1775) ingetekend en was de verbinding met de wijk Marolle en was tevens de weg naar de Lozenmolen. De molen is verdwenen enkel de straatnaam Lozenmolenstraat, die uitkomt op de Passionistenstraat, verwijst hier naar. Op het moment van de bescherming in 1985 was de Passionistenstraat een dubbele beukendreef met redelijk wat uitval. De dreef werd gekapt om ze te vervangen met zomereiken.