Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4940 resultaten


ID: 56978 | Bouwkundig element

Bogenbrug De Drie Gapers en ruiterstandbeeld van koning Leopold II

Koning Boudewijnpromenade (Oostende)
De Drie Gapers, bogenbrug als verbinding tussen de gaanderij van 1955 en de Koninklijke Gaanderijen; toegang tot de Koninginnelaan. Aan zeezijde, bronzen ruiterstandbeeld van Leopold II naar ontwerp van beeldhouwer Alfred (beeld) en zijn broer Antoine (sokkel) Courtens, ingehuldigd in 1931.


ID: 56851 | Bouwkundig element

Wellington-hippodroom

Koningin Astridlaan 6, 10, Nieuwpoortsesteenweg 114, Sportstraat 48, Stuiverstraat 1 (Oostende)
Deels ommuurd hippodroomterrein met grote graspiste en kleinere aarden drafbaan en betonnen hippodroomcomplex in Internationale Stijl naar ontwerp van architecten Boutelier en Vanbeginne van 1947-1955. Op het terrein bevinden zich verschillende bestanddelen, waaronder een poortgebouw, een verhoogde esplanade met weeglokaal, hall met aansluitende tribune, koninklijke tribune en gebouwtje koersleiding en taverne. Verder nog het voormalig gebouw van de duivenschieting met magazijn, paardenstallen en conciërgewoning.


ID: 77710 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Leopoldpark

Leopold II-laan, Leopoldpark (Oostende)
Het Leopoldpark van Oostende werd tijdens de tweede helft van de 19de eeuw aangelegd naar ontwerp van Louis Fuchs. Het park omvat tevens enkele elementen die al dan niet in de loop der tijd werden toegevoegd en intussen essentieel en geïntegreerd onderdeel van de parkaanleg zijn, onder meer de brugjes, het bloemenuurwerk (met klok), de parkkiosk en de pergola.


ID: 72881 | Bouwkundig element

Tramwachthuis

Marie-Joséplein (Oostende)
Tramwachthuisje in cottagestijl, gebouwd in 1909 ter vervanging van een ouder exemplaar. Het tramhuisje is het enige in zijn soort dat nog bewaard is. Kenmerkende vormgeving met een beglaasde houten bovenbouw met overstekende luifel, op een onderbouw van geverniste baksteen.


ID: 77744 | Bouwkundig element

Neogotische watertoren

Mercatorlaan 1 (Oostende)
Neogotische watertoren gebouwd in 1900 naar ontwerp van stadsingenieur Auguste Verraert en uitgevoerd door aannemer H. Callebert aan de rand van het Maria-Hendrikapark. Bakstenen ronde toren van vijf bouwlagen op arduinen sokkel, afgewerkt met gekanteelde borstwering en versneden steunberen. Toren omringd met gerecupereerd beeldhouwwerk van afgebroken gebouwen.


ID: 56821 | Bouwkundig element

Station Oostende en Hotel Terminus Maritime

Natiënkaai 1, 5 (Oostende)
Station, gebouwd als tweede zeestation "Oostende-Kaai" in 1907-1913 naar ontwerp van Otten en Seulen (Gent), "architectes de Chemins de fer de l'Etat" en uitgevoerd door aannemer Gebroeders Wittebort (Sint-Gillis, Brussel). Het zeestation is ontworpen als kopstation, de voorgevel naar de stad gericht, met de toegang ingeplant in de as van de brug over de zeesluis van de handelsdokken. Eclectisch stationscomplex bestaande uit een centrale inkomhal geflankeerd door twee vierkante "torengebouwen" van drie bouwlagen onder tentvormig leien mansardedak. Links aansluitend aan het station, voormalig "Hotel Terminus Maritime". Aansluitend op de hoek, voormalig postsorteercentrum in het torengebouw.


ID: 56823 | Bouwkundig element

Zeewezengebouw en inschepinghall voor de pakketboten naar Dover

Natiënkaai 5 (Oostende)
Voormalig Zeewezengebouw en inschepinghall voor de pakketboten naar Dover , later hoofdgebouw van de R.M.T. en vervolgens van Oostende Lines.


ID: 56824 | Bouwkundig element

Controlegebouw der Car-ferry

Natiënkaai 9 (Oostende)
Voormalig "Controlegebouw der Car-ferry" aan de Natiënkaai, thans kaai-, officier- en inschepinggebouw, naar ontwerp van architect van Bruggen en Wegen J. De Jong van 1938, in de trant van de nieuwe zakelijkheid. Langwerpig gebouw van één à twee bouwlagen onder plat dak met daklantaarns van glasbeton. Betonskelet met witte bakstenen wanden; bij verregaande verbouwingen in de jaren 1960 onder leiding van architect Hendrik De Nijs (Brugge) voorzien van nieuwe gevelbekleding.


ID: 56612 | Bouwkundig element

Internationale Luchthaven van Oostende

Nieuwpoortsesteenweg 889-891 (Oostende)
Grote site ingesloten tussen de grens met Middelkerke ten westen, de Nieuwpoortsesteenweg en de Duinkerkseweg ten noorden (Raversijde, Stene) en de Torhoutsesteenweg (Stene) ten oosten met als structurerend element de van west naar oost verlopende start- en landingsbaan.


ID: 56826 | Bouwkundig element

Vlotdok

Oostkaai (Oostende)
Behoort samen met het Hout- en het Zwaaidok tot de "Nieuwe Handelsdokken", de huidige Handelshaven, uitgevoerd van 1898 tot 1914. Toegang verleend door de Demeysluis ten noorden van het Vlotdok, gelijktijdig geïnstalleerd.