Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4940 resultaten


ID: 301861 | Bouwkundig element

Sluizencomplex Plassendale met omgeving

Oudenburgsesteenweg (Oostende), Plassendale, Vaartdijk-Noord, Vaartdijk-Zuid, Zwaanhoek (Oudenburg)
Het dorpsgezicht is een gehucht gegroeid op en rond de militaire versterking en het sluizencomplex Plassendale.


ID: 56629 | Bouwkundig element

Gebouwen voor chemische nijverheid

Oudenburgsesteenweg 102 (Oostende)
Industriële vestiging van de voormalige "Union chimique belge", nu in verdeeld bezit van meerdere chemische groepen. Domein gevat tussen spoorweg Oostende-Brussel ten zuiden, de Stationsstraat ten oosten en het kanaal Brugge-Oostende (Oudenburgsesteenweg) ten noorden.


ID: 307519 | Landschappelijk element

Legaardsdijk Gouwelozekreek

Polderdijk (Oostende), Schorrendijk (Oudenburg)
Zeedijk uit 1626, 1723 en 1737, die de Gauwelozekreek aan de oostzijde bedijkt. De Gauwelozekreek is begin van de 19de eeuw grotendeels gedempt of gekanaliseerd, maar de dijk is in het landschap blijven liggen.


ID: 56416 | Bouwkundig element

Watertoren

Populierendreef (Oostende)
De nieuwe watertoren in het Maria-Hendrikapark wordt opgetrokken in 1959 naar ontwerp van ir. F.G. Riessauw, professor aan de Universiteit van Gent, en uitgevoerd door aannemer N.V. Vanonkelen uit Tienen. Betonnen constructie met parement in gele baksteen. Watertoren van het type zuilvorm zonder uitwendig onderscheid tussen voet en kuip (type B/B1).


ID: 56660 | Bouwkundig element

Batterij Stutzpunkt Stene

Schorredijk (Oostende)
"Stutzpunkt Stene", een Duitse veldbatterij uit de Tweede Wereldoorlog op de site van een voormalige steenbakkerij, ingesloten tussen Schorredijk, Schorrestraat en Steensedijk. Samen met "veldbatterij Leffinge" deel uitmakend van een vooruitgeschoven (op drie kilometer van de kustlijn) linie van de Atlantikwall (1942-1944) die als zogenaamd landfront samen met het nabijgelegen anti-tankkanaal de havenstad Oostende tegen aanvallen vanuit het land moest beschermen.


ID: 56825 | Bouwkundig element

Loodswezengebouw

Sir Winston Churchillkaai 2 (Oostende)
Voormalig Loodswezengebouw, nu Zeewezengebouw, gelegen op het smalle schiereiland tussen de Voorhaven (aanlegplaats ferry’s) en het Montgomerydok.


ID: 56827 | Bouwkundig element

Zeesluis Demey

Slijkensesteenweg (Oostende)
Sluis in het Vlotdok, als toegang tot de Handelshaven, gebouwd in de kom van de oude Franse spuikom; eerste steenlegging op 19 juni 1898 door Koning Leopold II. Genoemd naar ir. P. De Mey, die de leiding heeft over de uitbreidingswerken van de haven tussen 1898 en 1914.


ID: 56833 | Bouwkundig element

Douanegebouw

Slijkensesteenweg 3 (Oostende)
Alleenstaand gebouw van begin 1900; vijf/zes traveeën en twee bouwlagen onder plat zinken dak. Monumentaal neoclassicistisch gebouw van baksteen op arduinen plint, geritmeerd door gecementeerde, gesuperposeerde pilasters, geblokt op begane grond.


ID: 56832 | Bouwkundig element

Koninklijk Stapelhuis en halfportaalkraan 2

Stapelhuisstraat 1, Westkaai-Vlotdok (Oostende)
Koninklijk Stapelhuis. Alleenstaande opslagplaats, als enige overblijvende van een reeks van zes, waarvan de grondvesten worden begonnen in 1906; tegelijk worden twee treinsporen op de kade aangelegd. Pakhuis van twintig/vier traveeën en twee bouwlagen onder plat dak. De halfportaalkraan nr. 2 is de enige overblijvende kraan van de zes die in 1911 worden gemonteerd op de Westkaai van het Vlotdok en tot 1969 in werking bleven.


ID: 56663 | Bouwkundig element

Luchthavengebouw

Steensedijk 186 (Oostende)
Voormalig luchthavengebouw van het Oud Vliegveld van Stene en tevens het enige resterende element hiervan.