Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 131607 | Landschappelijk element

Dreef van opgaande platanen bij kasteel van Nokere

Kasteeldreef (Kruisem)
Als monument beschermde kasteeldreef van 610 meter lang, beplant met opgaande platanen.


ID: 74296 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Nokere

Kasteeldreef 1-3, 10-12 (Kruisem)
Het kasteel van Nokere, een classicistisch waterkasteel van circa 1727, bevindt zich binnen een omhaagd domein met verschillende vijvers en uitgestrekte tuinen en bossen. De Franse Tuin in het park is een fraai voorbeeld van het werk van tuinarchitect René Pechère. Een lange platanendreef verbindt het kasteeldomein met de dorpskern van Nokere.


ID: 74382 | Bouwkundig element

Neerhof van het kasteel Piers de Raveschoot

Kasteelstraat 15 (Kruisem)
Achterin gelegen imposante hoeve met gewitte losstaande bestanddelen gegroepeerd rondom een vierkant erf. Fraai ijzeren toegangshek aan bakstenen pijlers aan de straat met oprit tussen meidoornhagen in de as van de deur links; omhaagde boomgaard ervoor.


ID: 74329 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein della Faille d'Huysse

Kasteelstraat 34-38, 36A, 34A-B (Kruisem)
Het kasteel van Lozer is ook gekend onder de naam kasteel della Faille d'Huysse. Het kasteeldomein met bijgebouwen bevindt zich in een uitgestrekt park met vijvers in landschappelijke stijl, begrensd door de Kasteelstraat ten noorden, de Appelhoekstraat ten westen en de Lozerbeek ten zuiden. Het park wordt omgeven door bos- en landbouwgronden. Huidige vermoedelijk vroeg 19de-eeuwse toegang met houten hek en conciërgewoning aan de Kasteelstraat met schuin naar oosten leidende dreef naar de in 1844 door de kasteelheren gebouwde kerk.


ID: 200935 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Kerkhofweg 6 (Kruisem)
Rechts van de dekenij ligt de begraafplaats, aangelegd vanaf 1844 op grond gekocht van de toenmalige kasteelheer, burggraaf Desmanet de Biesme. Ingezegend op 25 maart 1848 door pastoor Senesal. Het is een volledig omhaagd terrein met een toegangshek tussen vierkante, gewitte bakstenen pijlers. Aan de zuidoostzijde bleef een imposante geschoren taxushaag met aan de binnenzijde een rij populieren bewaard.


ID: 130368 | Landschappelijk element

Op enen gezette taxus bij parochiekerk Sint-Bavo

Kerkplein (Kruisem)
De op stam gezette taxus (Taxus baccata) bevindt zich op 7 meter ten zuiden van de Sint-Bavokerk, op het voormalige kerkhof dat in 2006 is opgeruimd en is omgevormd tot een publieke ruimte in uitvoering van een project tot dorpskernherwaardering.


ID: 74299 | Bouwkundig element

Hoeve

Kleinestraat 25 (Kruisem)
Omhaagd hoevetje op de grens met Wannegem-Lede met naar de straat gerichte achtergevel en ijzeren toegangshek. Boerenhuis van zeven traveeën onder pannen zadeldak, minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 133040 | Landschappelijk element

Gekandelaarde Hollandse linde als kruispuntboom en hoekboom

Kolpaart, Oost Beertegemstraat (Kruisem)
Bij het kruispunt van de Kolpaart met de Oost Beertegemstraat en in de hoek van een perceeltje staat een gekandelaarde linde. Het is een oud gebruik om bij een kruispunt een boom te planten, een baken die als oriëntatiepunt werd gebruikt. Hier is de boom ook geplant in de hoek van een perceel om het afsnijden van de bocht te voorkomen.


ID: 133043 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als kapelboom

Kolpaart, Lange Aststraat (Kruisem)
Bij het kruispunt van Kolpaart met de Lange Aststraat staat, in de hoek die aansluit bij een woonkavel, een gekandelaarde linde. Het is een oud gebruik om bij een kruispunt een boom te planten, een baken die als oriëntatiepunt werd gebruikt. Hier is de boom ook geplant in de hoek van een perceel om het afsnijden van de bocht te voorkomen. Bij de boom werd een wegkapel aangebracht, zodat de linde tevens als kapelboom functioneert.


ID: 131219 | Landschappelijk element

Geschoren hulststruik kerkhof parochiekerk Sint-Denijs

Lededorp (Kruisem)
De geschoren hulst is destijds aangeplant op een graf en is uitgegroeid tot een snoeivorm met een diameter van 3,5 meter en een scheerhoogte van 3 meter. De topiary heeft de vorm van een afgeknotte kegel of hooimijt.