Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 9533 | Bouwkundig element

Lakenweverij Saey

Fabrieksstraat 19 (Sint-Lievens-Houtem)
Ontstaan in 1911-1913, met uitbreidingen in 1921 en tijdens de tweede wereldoorlog. Uit de beginperiode dateert nog het grotendeels ingebouwde ketelhuis, met een door middel van ijzeren banden versterkte ronde fabrieksschouw.


ID: 9529 | Bouwkundig element

Brouwerij De Landsheer

Marktplein 15-21, 15A, 17A, 17C (Sint-Lievens-Houtem)
De brouwerij bestaat uit herhaaldelijk verbouwde bakstenen constructies van één of anderhalve bouwlaag onder zadeldaken, geschikt rondom een binnenkoer; in het zuiden, de lokalen van een vroeger limonadefabriekje.


ID: 9545 | Bouwkundig element

Watermolen

Meulestraat 38 (Sint-Lievens-Houtem)
Watermolen gelegen aan de Molenbeek, met bewaard ijzeren scheprad en sluis. De molen is heden opgenomen in een grote, recente maalderij. Enkel de muur aan de waterkant bleef bewaard.


ID: 9587 | Bouwkundig element

Brouwerij Rubbens

Steenbergstraat 17, 17/5 (Sint-Lievens-Houtem)
Brouwerij Rubbens, een brouwerij met bijbehorende brouwerswoning en aanhorigheden, werd opgericht in de tweede helft van de 19de eeuw en werd gedurende ongeveer een eeuw door dezelfde brouwersfamilie werd uitgebaat. De opmerkelijke vleugel met paardenstallen en duiventoren kwam tot stand bij de latere uitbreiding en aanpassing van de brouwerij in het begin van de 20ste eeuw.


ID: 38765 | Bouwkundig element

Hoeve 't Goet ter Brouckstraaten

Broekstraat 53-55 (Sint-Martens-Latem)
Vrij hoog, gewit bakstenen gebouw op gepikte plint, vier traveeën en oorspronkelijk één bouwlaag onder steil zadeldak met achteraan aangebouwde keuken onder lessenaarsdak, minstens opklimmend tot de 16de eeuw.


ID: 38723 | Bouwkundig element

Twee hoeves De Brabandere

Dorp 18-20, 18A (Sint-Martens-Latem)
Twee hoevetjes van de gebroeders De Brabandere die in vierde kwart 19de eeuw elk een landbouwstokerij oprichtten. Begin 20ste eeuw werd de stokerij achter nummer 18 omgevormd tot maalderij, deze achter nummer 20 werd uitgebreid met een brouwerij die in 1922 werd stopgezet.


ID: 38751 | Bouwkundig element

Koutermolen

Molenstraat (Sint-Martens-Latem)
De Koutermolen is een vroeg 17de-eeuwse houten korenwindmolen van het type staak- of standaardmolen met gesloten voet, de enige resterende van de Oost-Vlaamse Leiestreek, gelegen op de molenkouter ten oosten van de kerk.


ID: 301140 | Bouwkundig element

Windmolen Cyriel Buysse

Muldersdreef 12 (Sint-Martens-Latem)
Cyriel Buysse liet in 1922 een houten windmolentje, type staakmolen met open voet, bouwen ter vervanging van de verdwenen grote staakmolen op de Molenberg of de Warande uit 1592 waar hij zeer aan gehecht was. Het molentje werd in 2004 gedemonteerd in afwachting van de restauratie.


ID: 301292 | Landschappelijk element

Meersen  aan de Moervaart

Sinaai (Sint-Niklaas)
Het meersengebied langs de Moervaart te Sinaai is steeds een waterrijk graslandgebied geweest. Dergelijke waterrijke gebieden worden zeldzaam in Vlaanderen. Dit wordt mede benadrukt door een aantal zeldzame tot vrij zeldzame soorten uit waterrijke milieus.


ID: 14921 | Bouwkundig element

Steenbakkerij Scheerders van Kerchove's Verenigde Fabrieken N.V.

Aerschotstraat 114 (Sint-Niklaas)
Uitgestrekt complex als binnenblok tussen Aerschot-, Dal-, Hazewind- en Lange Halsbeekstraat en de spoorweg Antwerpen-Gent. Van de oorspronkelijke stoomsteenbakkerij rest enkel de schoorsteenvoet van de oostwest-gerichte, vernieuwde Hoffmannoven. Fabriek voor asbestcement, in 1921-23 gebouwd naar ontwerp van architect August D'Hooge, in Amsterdams geïnspireerde art-decogetinte baksteenarchitectuur.