Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

924 resultaten


ID: 32688 | Bouwkundig element

Hoeve

Ronsevaalstraat 1 (Heuvelland)
Wederopbouwhoevetje teruggaand op de regionale 19de-eeuwse hoevebouw.


ID: 32712 | Bouwkundig element

Hoeve

Rozestraat 1 (Heuvelland)
Hoeve tijdens de Eerste Wereldoorlog gedeeltelijk verwoest; behouden schuur uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Boerenhuis heropgebouwd in aansluiting met de regionale hoevebouw, echter met vrij geïnterpreteerde elementen, zie geknikte puntgevel met muurvlechtingen en blinde oculus in de top; rechthoekige deur verdiept in rondboogportaal.


ID: 32713 | Bouwkundig element

Hoeve

Rozestraat 5 (Heuvelland)
Hoog gelegen hoeve, naar verluidt in het begin van jaren 1920 op de deels bewaarde fundamenten wederopgebouwd; aansluitend bij de regionale 19de-eeuwse hoevebouw.


ID: 308179 | Bouwkundig element

Semigesloten wederopbouwhoeve

Schomminkelstraat 34 (Heuvelland)
De wederopbouwhoeve heeft een kenmerkende semigesloten opstelling in U-vorm. Bij deze hoeve sluit een kleine hoogstamboomgaard aan. Voor de Eerste Wereldoorlog lag de minstens 19de-eeuwse hoeve verder van de weg af. De eigenaar bouwde de hoeve na de oorlogsvernietiging noordelijker, tegen de straat, opnieuw op. De regionalistische baksteenarchitectuur sluit sterk aan bij de hoevebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw. Ook het bakhuis refereert aan een 19de-eeuwse hoevetypologie. Het erf is toegankelijk via een ijzeren poort tussen sierlijke hardstenen pijlers.


ID: 32718 | Bouwkundig element

Boerenwoning van hoeve La Poulouche

Seulestraat 134 (Heuvelland)
Boerenwoning van hoeve La Poulouche met streekeigen bouwelementen: rondbogig, beglaasd nisje met Heilig Hartbeeld, in haakse vleugel van het L-vormig boerenhuis; jaarsteen 1922 boven de deur met opschrift "Famille Ollivier-Delerue Année 1922". Heropbouw grosso modo aansluitend bij de regionale hoevebouw.


ID: 32731 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Westouter

Sulferbergstraat 9 (Heuvelland)
Voormalig gemeentehuis, zie arduinen gevelsteen, naar ontwerp van architect J. Coomans van 1930-1931. Gele bakstenen constructie van twee bouwlagen onder links afgewolfd zadeldak, op L-vormige plattegrond.


ID: 32660 | Bouwkundig element

Hoeve Molenwalhof

Victoriastraat 2 (Heuvelland)
Wederopbouwhoeve naar ontwerp van architect F. Tilley (Elsene) uit het begin van de jaren 1920; naar verluidt gebouwd op de plaats van de vooroorlogse hoeve. Teruggaand op de regionale hoevebouw zie, opstelling: lage, losse bestanddelen opgesteld rondom een erf met gekasseide stoepen en centrale putvaalt; ten noordoosten toegangshek; boerenhuis en dwarsschuur ten noordwesten en ten zuiden.


ID: 307464 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve met monumentaal wagenhuis

Wambekestraat 1 (Heuvelland)
Wederopbouwhoeve in regionalistische baksteenarchitectuur uit de jaren 1920, gelegen naast de Wambeek en aan een haakse bocht van de Wambekestraat. De hoevegebouwen worden gekenmerkt door decoratief baksteenmetselwerk. Aan de oostzijde van het erf staat een monumentaal wagenhuis.


ID: 32666 | Bouwkundig element

Hoeve Poorthof

Zwartemolenstraat 4 (Heuvelland)
Hoeve naar ontwerp van Gustave Fierens, naar verluidt in 1923 op de funderingen van de vooroorlogse hofstede heropgebouwd. Teruggaand op de regionale hoevebouw. Losse, lage bestanddelen met U-vormige opstelling rondom een verhard erf; resten van omwalling, ten westen.


ID: 50917 | Bouwkundig element

Villa Huize Berg-en-dal

Bruggestraat 26 (Hooglede)
Wederopgebouwde villa met gestileerde regionalistische inslag uit de jaren 1920, zogenaamd "Huize Berg-en-dal", zie opschrift op achtergevel die in feite de oorspronkelijke voorgevel is vermits de hoofdtoegang immers in oorsprong gelegen was aan de Roeselarestraat nummer 1, via behouden beukendreef. Ten westen, 19de-eeuws koetshuis, horend bij de vooroorlogse woonst.