Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

514 resultaten


ID: 88855 | Bouwkundig element

Kluis de Blauwe Toren

Gistelsteenweg 20 (Jabbeke)
"Kluis de Blauwe Toren", één van de twaalf "blauwe huizen", die in de jaren 1860-1870 door Alfred de Man op het kasteeldomein "De Blauwe Toren"  als uitbatinghoeves werden opgetrokken. De kluis werd samen met zes andere blauwe huizen in 1874 geregistreerd in het kadaster en was de woning van de hovenier van het kasteel. Pittoreske vrijstaande woning in rode baksteenbouw gevat onder een zadeldak (nok haaks op steenweg) met geglazuurde blauwe pannen, gekend als de blauwe huizen.


ID: 44665 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Vrede

Tragelstraat (Kaprijke)
Maria-oord, gerealiseerd in 1949 uit dankbaarheid van de Lembeekse bevolking voor het bespaard blijven van oorlogsgeweld tijdens de Tweede Wereldoorlog, op initiatief van pastoor Van Goethem.


ID: 47377 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Gemeentehuis van Tielen en dorpsplein

Tielendorp 1 (Kasterlee)
Voormalig gemeentehuis, gelegen ten noorden van de kerk en opgericht in 1876 naar ontwerp van provinciaal architect P.J. Taeymans. Het gemeentehuis is gelegen op een driehoekig dorpsplein met onder andere een dorpspomp, vredesboom en Onze-Lieve-Vrouwebeeld.


ID: 58768 | Bouwkundig element

Hoeve De Grote Stelle

Hazegrasstraat 120 (Knokke-Heist)
De Grote Stelle is een polderhoeve met losse bakstenen bestanddelen, opgesteld aan weerzijden van de Hazegrasstraat, een straat getrokken op de vroegere Sint-Paulusdijk. Ten zuiden van de straat het woonhuis met bakhuis/zomerkeuken/washuis, stallen en hondenhok, ten noorden van de straat, grote schuur en twee stallen.


ID: 91225 | Bouwkundig element

Gevelkapel met Mariabeeld

Kronevoordestraat 21 (Kortemark)
Het Mariabeeld tegen de gevel van nummer 21 herdenkt de aanval op 30 juli 1917 (Eerste Wereldoorlog), waarbij de Belgen en de Engelsen hun kanonnen richten op het station en het noordelijker gelegen vliegveld van Handzame.


ID: 32256 | Bouwkundig element

Coutjoul, gesloten hoeve

Coutjoulstraat 1 (Kortessem)
Complex samengesteld uit een poortvleugel, een woonhuis met aansluitende stal en opkamer, stallingen en een dwarsschuur, gegroepeerd rondom een deels gekasseid erf.


ID: 32361 | Bouwkundig element

Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie

Gauwerstraat 16 (Kortessem)
Pastorie gebouwd in 1912 door H. Martens, in opdracht van de gemeente, en gelegen aan de straat ten noordwesten van de kerk, in een beboomde tuin.


ID: 32362 | Bouwkundig element

Meisjesschool

Gauwerstraat 19 (Kortessem)
In 1903 gebouwd door de zusters der Voorzienigheid van Hoeselt. Achterin gelegen klooster opgevat als dubbelhuis en haakse klassenvleugel, uitziende op de speelplaats.


ID: 200651 | Bouwkundig element

Hoeve Sioengoed

Beekstraat 109 (Kortrijk)
Oud hoevesite, gelegen aan de zuidelijke rand van de Kortrijkse agglomeratie. De hoeve behoorde rond 1747 toe aan het toenmalige Klooster van het Sioen binnen Kortrijk; rond 1770 wordt het klooster van Sint-Katharina als eigenaar vermeld. Stopzetting van landbouwactiviteiten in jaren 1970.


ID: 59407 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwhospitaal met tuin

Budastraat 37 (Kortrijk)
Site vermoedelijk opklimmend tot in het begin van de 13de eeuw. Oudste bewaarde vermelding van 1211, uitgaande van ridder Goswijn, heer van Moeskroen, en betreft een schenking aan het armenhospitaal. Oudste vermelding van een kapel van 1220. Hervorming van de communauteit vóór 1302 en de vestiging van enkele zusters die leefden volgens de regel van Sint-Augustinus.