Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2457 resultaten


ID: 74056 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Vissegem 11 (Brakel)
Gesloten hoeve uit het derde kwart van de 19de eeuw, teruggaand op oudere hoeve met in U-vorm aaneensluitende bakstenen gebouwen; naar verluidt na verkoop in 1911 woning aangepast en met halve verdieping verhoogd. Rechts aanleunende overzolderde poort met doorrit en in de gevel geïntegreerde open kapel.


ID: 74033 | Bouwkundig element

Hof te Wolfskerke

Wolfskerke 10 (Brakel)
In 1663-1664 en in 1755-56 grotendeels vernieuwd semigesloten hoevecomplex met bakstenen hoevegebouwen onder rode pannen zadeldaken en met gewitte straatgevels. Toegangspoort opgenomen in zuidvleugel aan straatzijde tussen stallen en boerenwoning. Langgerekte deels gekasseide rechthoekige binnenplaats met gekasseide brede doorgang op de noordwesthoek naar het achterliggende grootste bedrijfsgebouw. Eenvoudig rechthoekig bakstenen kapelletje gebouwd in 1953.


ID: 12844 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeënkapel met omgeving

Broeckhovenstraat 5 (Brecht)
Kapel opnieuw opgericht in 1642 op plaats van oudere kapel verwoest in 1584. De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën ligt op een deels omgracht grasveld met een beukenhaag. Rondom de kapel staan 16 opgaande winterlindes. Tussen de woningen is het deel van voetweg dat uitgeeft aan de kapel, bewaard gebleven. Deze onverharde voetweg wordt aan de Leemstraat gemarkeerd door een opgaande beuk met Mariakapelletje. Het deels omgrachte kapelhof was oorspronkelijk aan weerszijden vergezeld van een langgerekte weide met een gracht aan de straatzijde. Enkel het weideperceel aan de oostzijde bleef bewaard.


ID: 12890 | Bouwkundig element

Kapel van 1855

Dorpsstraat (Brecht)
Kleine bakstenen kapel van één travee met driezijdige koorsluiting onder zadeldak met aandak, gedateerd 1855.


ID: 12869 | Bouwkundig element

Neogotische Onze-Lieve-Vrouw Lourdeskapel

Hogebaan (Brecht)
Kapel in baksteenbouw op rechthoekig grondplan onder zadeldaken. Spitsboogvormige getraliede muuropening met houten kalf.


ID: 70778 | Bouwkundig element

Kapel van de Drie Gezusters

Abroxweg (Bree)
Kapel op de hoek met de Genastraat, gebouwd in 1896 door M. Ercken. Rechthoekige bakstenen gebouw van één travee met driezijdige sluiting, onder zadeldak.


ID: 71048 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig-Hart

Bosstraat (Bree)
Rechthoekige kapel uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, van één travee met driezijdige sluiting, onder zadeldak.


ID: 70785 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Kapelstraat (Bree)
Bakstenen gebouw van één travee met driezijdige sluiting, onder zadeldak. De voorgevel is een trapgevel. Boven de deur een gevelsteen met opschrift: F. S./ 1915.


ID: 70787 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Rust

Kerkstraat (Bree)
De kapel werd gebouwd in 1904 door de familie Lipkens. Rechthoekige bakstenen kapel van één travee met driezijdige sluiting, onder zadeldak.


ID: 71040 | Bouwkundig element

Sint-Antoniuskapel

Maaseikerbaan 69, 99 (Bree)
Zogenaamd kapel van den Heiligendries, genoemd naar de plaats waar de kruisprocessies van Neeroeteren, Opitter en Tongerlo samenkwamen. De kapel kende een verering van Sint-Antonius, Sint-Rochus en Sint-Sebastiaan. Waarschijnlijk dateert de huidige kapel, behoudens enkele aanpassingen, uit de 18de eeuw.